Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Ο ΟΟΣΑ παραδέχεται τώρα λάθη στις προβλέψεις του για την ανάπτυξη

Συστηματικά λάθη στις προβλέψεις των τελευταίων ετών για την ανάπτυξη παραδέχεται τώρα και ο ΟΟΣΑ ομολογώντας ότι δεν εκτίμησε σωστά την σοβαρότητα της κρίσης στην ευρωζώνη και τις επιπτώσεις της παγκόσμιας τραπεζικής κρίσης.





Ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) παραδέχθηκε ότι επανειλημμένως υπερεκτίμησε τις προοπτικές ανάπτυξης χωρών ανά τον κόσμο, μεταξύ 2007 και 2012. Με το ξέσπασμα της κρίσης, οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, αλλά όχι σε σημαντικό βαθμό όπως σημειώνει ο οργανισμός.

Η αποτυχία στην πρόβλεψη της πορείας αλλά και των επιπτώσεων της κρίσης στην ευρωζώνη και μια αποτυχία στην κατανόηση της τραπεζικής κρίσης και στο πόσο ανεξάρτητο είχε γίνει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ήταν οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν σε λανθασμένες προβλέψεις, όπως υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ.

Ωστόσο, διαφοροποιούμενος από τις πρότερες παραδοχές του ΔΝΤ (που ομολόγησε ότι δεν εκτίμησε σωστά τις επιπτώσεις της λιτότητας στην ανάκαμψη, τους αποκαλούμενους «δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές») ο Οργανισμός υποστηρίζει ότι στα ανακριβή συμπεράσματα στα οποία οδηγήθηκε, δεν φαίνεται να έπαιξε καίριο ρόλο η αποτυχία στην κατανόηση των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόστηκαν στις διάφορες χώρες.

«Δεν υποτιμήσαμε τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές. (Ωστόσο) αμελήσαμε πράγματα που δεν θα έπρεπε» επισημαίνει ο Πιερ Κάρλο Παντοάν, επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η μεγαλύτερη αποτυχία του ήταν ότι πάντα υπέθετε λανθασμένα πως οι υπεύθυνοι για την χάραξη πολιτικής θα κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την κρίση στην ευρωζώνη, το οποίο όπως επισημαίνεται, συνέβη μόνο όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε τον Ιούλιο του 2012 ότι θα κάνει «ό, τι χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com