Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Γ. ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ Ισως δεν χρειαστεί νέο δάνειο η Ελλάδα

Ευκταίο χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μη χρειαστεί τελικά νέο πακέτο στήριξης, ενώ τόνισε πως αν και στην ελληνική περίπτωση υπάρχει ακόμη «μακρύς δρόμος» εντούτοις καταγράφονται και σημαντικά επιτεύγματα, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην εξάλειψη των «δίδυμων ελλειμμάτων».




Πάντως, ο κ. Ντάισελμπλουμ, παραμονή της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα και ενώ εντείνονται οι πιέσεις για επίτευξη συμφωνίας έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου που συνιστά πρώτη προτεραιότητα για την Ευρωζώνη, παρέπεμψε στο τέλος του 2014 τη λύση επί του ελληνικού χρέους. Όπως δήλωσε χθες θα ξαναγίνoυν υπολογισμοί και αν η συνθήκη του 2012 -για αποκλιμάκωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2022- δεν επαληθευτεί τότε η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να υποστηρίζει εκ νέου την Ελλάδα.

Σε παρέμβασή του στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Ευρωβουλής ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως για το ελληνικό χρέος «θα πρέπει να επανέλθουμε στο τέλος του έτους», μεταθέτοντας την τελική λύση για τον Δεκέμβριο αντί για τον Σεπτέμβριο, όπως είχε πει μετά το Eurogroup, την περασμένη Δευτέρα.

Όπως, πάντως, τόνισε, «η Ελλάδα δεν έχει πτωχεύσει, ξεφεύγει από την κρίση σιγά σιγά και έχει να επιδείξει πρωτογενές πλεόνασμα», στέλνοντας σαφές μήνυμα σε όσους εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τις επιδόσεις της Ελλάδας. Ωστόσο, υπογράμμισε πως πρώτη προτεραιότητα για την Ευρωζώνη είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του Μαρτίου, αφού σε αντίθετη περίπτωση δεν έχουμε βάση να συνεχίσουμε.

Σημαντικά επιτεύγματα << Ο επικεφαλής του ευρώ υποστήριξε ότι τα προγράμματα στήριξης φέρνουν απτά αποτελέσματα χάρη στις θυσίες των λαών τους, ενώ ειδικά για τη χώρα μας ανέφερε ότι μπορεί μεν να έχει ακόμη μακρύ δρόμο, ωστόσο είναι πολύ σημαντικά τα επιτεύγματα, εφόσον προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών εξαλείφθηκε τα τελευταία τρία χρόνια και ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ θα αρχίσει από φέτος να μειώνεται με την παράλληλη ανάπτυξη. Για τον Γ. Ντάισελμπλουμ η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και η τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων είναι ο όρος για την επανεξέταση του χρέους που θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο, στο τέλος του έτους. Σε ό,τι αφορά τη μορφή που μπορεί να λάβει η νέα στήριξη, ο πρόεδρος του Eurogroup δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του, σημείωσε, ωστόσο, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν «κάποιες αισιόδοξες απόψεις» που υποστηρίζουν ότι «δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα, μακάρι να είναι έτσι, θα δούμε και ανάλογα θα πράξουμε στο μέλλον». Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι το πόσα χρήματα θα χρειαστεί στο μέλλον η Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την ανάλυση της βιωσιμότητας, καθώς και από την εξέλιξη των δεικτών για την οικονομική ανάπτυξη με το θέμα της βιωσιμότητας να είναι «κλειδί». ΕΥΔΑΠ Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε επίσης στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, τονίζοντας πως είναι μέρος του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων για το οποίο «κανείς δεν υποχρέωσε την Ελλάδα» στο πλαίσιο των προσπαθειών περιορισμού του χρέους. «Οι επιχειρήσεις που μπήκαν στο πακέτο ιδιωτικοποιήσεων είναι υπόθεση της Ελλάδας», επέμεινε και διεμήνυσε ότι «όσοι εμπλέκουν την Ευρώπη στην επιλογή των προς ιδιωτικοποίηση εταιρειών του προγράμματος, δεν λένε την αλήθεια». Φοροδιαφυγή Στο ζήτημα της φοροδιαφυγής ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως είναι αδύνατο να έχουμε μια υγιή οικονομία και θετικά δημοσιονομικά στοιχεία εάν δεν έχουμε δίκαιο φορολογικό σύστημα στο οποίο όλοι θα συνεισφέρουν. Εάν δεν βελτιωθεί αυτό, εμποδίζεται η ανάπτυξη και οι ιδιώτες επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα πρέπει να ξέρουν σε ποιο σύστημα θα λειτουργούν, υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Τράπεζες Σχετικά με τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, τόνισε πως υπάρχουν 10 δισ. ευρώ απόθεμα για την Ελλάδα από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και εάν χρειαστούν άλλα χρήματα για περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση αυτό θα κριθεί από τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής (stress tests).
 
website counter
friend finderplentyoffish.com