Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Οι συστημικές τράπεζες χρειάζονται 5 δισ. ευρώ

Θετικά τα πρώτα σημάδια από τα stress tests της BlackRock για τις μεγάλες τράπεζες. Τα απαιτούμενα κεφάλαια δεν θα ξεπεράσουν τα 5 δισ., από τα οποία τα περισσότερα θα χρειαστεί η Eurobank.




Mια πρώτη γεύση για τα ευρήματα της BlackRock έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος που ενημέρωσε διαδοχικά τις διοικήσεις της Εθνικής, της Alpha Bank, της Πειραιώς και της Εurobank.

Oι ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε είναι θέμα πλέον χρόνου και οι αποφάσεις για την κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών που έχουν καταγράψει Core Tier I μικρότερο του 9%.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής «υπακούουν» στο ευνοϊκό σενάριο το οποίο θέλει το έλλειμμα κεφαλαίων να μην ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως οι δύο τράπεζες, Πειραιώς και Alpha Bank, δεν έχουν σοβαρό πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας, ενώ τα μεγέθη είναι απολύτως διαχειρίσιμα και για την Εθνική.

Το νομοσχέδιο, το οποίο θα επακολουθήσει, θα ξεκαθαρίσει τον τρόπο με τον οποίο θα προβούν σε αυξήσεις κεφαλαίου τα πιστωτικά ιδρύματα που χρειάζονται κεφάλαια.

Το επόμενο βήμα είναι οι τράπεζες να προχωρήσουν στη γρήγορη επανιδιωτικοποίησή τους, εφόσον κάτι τέτοιο προβλεφθεί από το θεσμικό πλαίσιο που θα καταρτισθεί για τον σκοπό αυτόν. Έγκυρες πηγές αλλά και η κοινή λογική οδηγούν στο συμπέρασμα πως αφού η τρόικα συμφώνησε στον προσδιορισμό του μεγέθους της κεφαλαιακής επάρκειας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, έχει πιθανότατα συμφωνήσει στο να γίνει ουσιαστική και γρήγορη εκμετάλλευση της επενδυτικής συγκυρίας και να επιτραπεί στους ξένους επενδυτές να συμμετάσχουν στα μετοχικά κεφάλαια των συστημικών τραπεζών. Αυτό θα πραγματοποιηθεί για μεν την Eurobank μέσω της αυξήσεως κεφαλαίου που είναι ήδη προγραμματισμένη από την τράπεζα, για δε τις άλλες συστημικές τράπεζες με πρόβλεψη δημοσίων προτάσεων για τα warrants που έχει εκδώσει το ΤΧΣ και τα οποία δεσμεύουν τις μετοχές τους.

Εφόσον η διαδικασία αυτή δεν καθυστερήσει, οι τράπεζες θα μπορούν απερίσπαστες να προχωρήσουν τον επιχειρησιακό τους σχεδιασμό, που περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας αλλά και την έξοδό τους στις αγορές μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες επιβεβαιώνεται σε καθημερινή σχεδόν βάση.

Συναντήσεις μεταξύ επενδυτικών κεφαλαίων και ελληνικών τραπεζών διοργανώνει σήμερα στην Αθήνα η Goldman Sachs. Ο διεθνής οίκος έχει προγραμματίσει επαφές των στελεχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με μεγάλους πελάτες του. Στη λίστα των πελατών αυτών είναι τα funds Paulson, Center Bridge, Decade Partners, Millenium, UBS, Ocean Wood.

Την ίδια στιγμή οι Ελληνες τραπεζίτες, όπως ο κ. Μεγάλου διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, αναφέρονται στο αναπτυξιακό στοίχημα της χώρας και στην αποφασιστική συμβολή του τραπεζικού τομέα, μετά και την επικείμενη δεύτερη φάση της ανακεφαλαιοποίησής του.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com