Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Οδηγός επιβίωσης στο χάος του ΕΟΠΥΥ

Μέτρα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για τον επόμενο μήνα, δηλαδή για το διάστημα που θα διαρκέσει η διαθεσιμότητα του προσωπικού, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.




Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από το δίκτυο των 5.000 συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ (στους οποίους έχουν δοθεί αυξημένες επισκέψεις, από 200 σε 400 τον μήνα), από τα Κέντρα Υγείας και από τα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε χθες σε πλήρη απελευθέρωση του ορίου συνταγογράφησης, για ένα μήνα, για τους ιατρούς των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων και των Νοσοκομείων. Επίσης, από σήμερα, οι ασφαλισμένοι του οργανισμού δεν θα πρέπει να τηλεφωνούν στα 5ψήφια τηλέφωνα για να κλείσουν ραντεβού με τους ιατρούς. Άμεσα, οι εταιρείες θα ενεργοποιήσουν ηχογραφημένο μήνυμα με το οποίο θα ενημερώνουν ότι η υπηρεσία ραντεβού δεν είναι διαθέσιμη, ώστε να μην υπάρχει και σχετική χρέωση.

Καταλήψεις
Την ίδια στιγμή, οι γιατροί του Οργανισμού αρνούνται να παραδώσουν τα πολυ-ιατρεία, προχωρούν σε καταλήψεις και οργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή πολιτών.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται «plan b» για την περίπτωση που μεγάλος αριθμός γιατρών του ΕΟΠΥΥ αρνηθεί να ενταχθεί στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, συμβασιούχοι και επικουρικοί γιατροί θα καλύψουν τα όποια κενά δημιουργηθούν στη στελέχωση των δομών.

Χθες, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε ότι τα πολυ-ιατρεία θα κλείσουν για 30 ημέρες «για να γίνει διοικητική συνένωση και μετά από 30 μέρες θα ανοίξουν όλα τα πολυ-ιατρεία στον ίδιο χώρο, με το προσωπικό». Αναφορικά με τις κατάληψης των πολυ-ιατρείων, ο υπουργός υποστήριξε πως «δεν θα κάνουμε απολύτως τίποτα. Μην περιμένουν κάποιοι ότι θα στείλουμε την Αστυνομία να στήσουμε σόου. Εμείς έχουμε καταγράψει την περιουσία του κάθε πολυ-ιατρείου, και τα μηχανήματα και τα υλικά» και πρόσθεσε: «Αυτός που δεν παραδίδει αναλαμβάνει την ευθύνη. Κάθε καταστροφή θα αποδοθεί σε αυτούς που δεν παρέδωσαν».

Για τις απολύσεις, το υπουργείο υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχουν απολύσεις. Πιθανώς υπάρξουν αποχωρήσεις ιατρών οι οποίοι θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ της απασχόλησής τους στο Δημόσιο, όπως οι συνάδελφοί τους του ΕΣΥ, και της διατήρησης του ιδιωτικού τους ιατρείου».

Σημειώνεται ότι εκείνοι που θα επιλέξουν την απασχόληση στο Δημόσιο και κριθούν κατάλληλοι από τις αρμόδιες επιτροπές αξιολόγησης -οι ίδιες που αξιολογούν το σύνολο των ιατρών του Δημοσίου- θα εισαχθούν στο ΕΣΥ με τον μισθό και τη βαθμίδα που αναλογεί στα χρόνια προϋπηρεσίας τους βάσει της κλίμακας του ΕΣΥ.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com