Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει τη στροφή με κινήσεις ισχυρού πολιτικού συμβολισμού της οποίες θα αναπτύξει μέχρι τις ευρωεκλογές.
Σε αυτό τον κατάλογο περιλαμβάνονται η ενδεικτική έξοδος στις αγορές, με πενταετές ομόλογο για να πάρει από την αγορά έως 2 δις., πρώτη φορά μετά τις 7 Απριλίου του 2010, η επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat που ταυτόχρονα αυξάνει τη διαπραγματευτική της ικανότητα να ζητήσει διευθέτηση της βιωσιμότητας του χρέους, και η αναδιανομή 525 εκατομμυρίων από το πρωτογενές πλεόνασμα σε ένστολους και κοινωνικά αδύναμους μέχρι τις 9 Μαΐου.
Μόνο που απέναντι σε αυτό το σχέδιο έχει πλέον να αντιμετωπίσει την εντεινόμενη πολιτική αστάθεια. Τουλάχιστον πέντε βουλευτές της πλειοψηφίας, οι Χαρακοπουλος και Βλάχος από τη ΝΔ και οι Σηφουνάκης, Κασσής και Μωραΐτης από το ΠΑΣΟΚ αμφισβητούν δημόσια τη χρησιμότητα της αλλαγής στο καθεστώς του «φρέσκου γάλακτος» και δείχνουν ότι δεν θα ψηφίσουν τη σχετική διάταξη στη Βουλή. Ακόμη και εάν τυπικά η πλειοψηφία δεν κινδυνεύσει, λόγω απουσίας των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, το Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθεί αντιμέτωπο με ένα πολύ σοβαρό πολιτικό ζήτημα, που θα τροφοδοτήσει τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για «κυβέρνηση μειοψηφίας στον λαό και στη Βουλή». Ταυτόχρονα, όμως, με τη... στάση των βουλευτών, μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα σε πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα οποία μάλιστα υποχρεούνται να συγκατοικούν στο κυβερνητικό σχήμα. Οι βολές που αντήλλαξαν ο γ.γ. του Υπουργικού Συμβουλίου Τάκης Μπαλτάκος με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Καρύδη ήταν απλώς η συνέχεια της δημόσιας μάχης που έδωσαν στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος από το ΠΑΣΟΚ με τον πολιτικό του προϊστάμενο υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη από τη ΝΔ. «Πόσο μακριά μπορεί να πάει αυτή η συγκατοίκηση, ακόμη και αν η σχέση Σαμαρά-Βενιζέλου παραμένει ανέφελη», διερωτώνται πλέον ακόμη και υπουργοί, από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της κυβερνητικής συνεργασίας.
Οι βουλευτές «αντάρτες» και τα σενάρια εκλογών
Ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε για την εικόνα που παρουσιάζει η κυβερνητική πλειοψηφία στις Βρυξέλλες και έδειξε πως είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει μέχρι κεραίας τον κυβερνητικό σχεδιασμό, εκτός εάν οδηγηθεί εκ των γεγονότων σε κάλπες: «Είναι άδικο και στενόχωρο για τον κόσμο να υπάρχουν τέτοιες παραφωνίες, την ώρα που η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της για να βγει από το τέλμα. Την ώρα που μαθαίνω μάλιστα ότι επίσημα πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιούνται αν θα πρέπει να είναι ένα κόμμα ή πολλά κομματίδια. Επαναλαμβάνω είναι άδικο και στενόχωρο. Προχωράμε και όλα θα γίνουν κανονικά και όπως πρέπει».
Ωστόσο η κυβέρνηση μπορεί αύριο να έχει χάσει έναν αναπληρωτή υπουργό, τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, την ώρα που οι ενδείξεις για αλλαγή φρουράς στην κορυφή του οικονομικού επιτελείου πληθαίνουν. Ορισμένοι στοιχηματίζουν πως το άτυπο Eurogroup στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου θα είναι το αποχαιρετιστήριο για τον Γιάννη Στουρνάρα, που κλείνει τη διαδρομή του στο υπουργείο Οικονομικών, όχι μόνο με τη συμφωνία για τη δόση-μαμούθ των 10 και πλέον δισ., αλλά και με την επίτευξη συμβιβασμού ανάμεσα στο Συμβούλιο, του οποίου προεδρεύει, και στο Ευρωκοινοβούλιο για τον Μηχανισμό Εξυγίανσης των Τραπεζών. Εφόσον ο υπουργός Οικονομικών οδεύσει προς την Τράπεζα της Ελλαδος ή την Εθνική, ανοίγει ο κύκλος για ανασχηματισμό. Το ερώτημα είναι εάν ο ανασχηματισμός είναι αρκετός για να βρει η κυβέρνηση τον βηματισμό της μπροστά στις κάλπες, την ώρα που τα φαινόμενα πίεσης για διαφοροποίηση στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ πληθαίνουν.
Ο κ. Σαμαράς έχει επανειλημμένα δηλώσει πως στόχος του είναι οι εκλογές να διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας. Το βέβαιο είναι ότι για να φθάσει έως το 2016, πρέπει να περάσει το σκόπελο της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και προηγουμένως να επιτύχει ένα διαχειρίσιμο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Μέχρι τώρα η εικόνα που διαμορφώνεται από τις δημοσκοπήσεις δείχνει ότι το σκηνικό την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών θα δίνει τη δυνατότητα για αναγωγές που θα παραπέμπουν στον πολυκερματισμό του πολιτικού συστήματος και αυτό παρά τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φαίνεται να διατηρούν τις δυνάμεις τους στις περιφέρειες.
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Αλλαγή σχεδίων τον Μάιο;
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ετοιμάσει ενόψει των ευρωεκλογών ένα αφήγημα που θα συνοδεύεται από συγκεκριμένες ενέργειες και θα καταλήγει στον απεγκλωβισμό της χώρας από το Μνημόνιο. Στόχος του είναι από τη θέση του πρωθυπουργού και με βάση αυτή την επιχειρηματολογία να συγκρουστεί με τον Αλέξη Τσίπρα στην πιο αδύναμη στιγμή του δεύτερου, την ώρα δηλαδή που δεν θα έχει προλάβει να ανασυντάξει την επιχειρηματολογία του για πλασματικό πρωτογενές πλεόνασμα και θα επιμένει ότι έρχεται νέο μνημόνιο.
Ο πρωθυπουργός, βλέποντας και τα δημοσκοπικά ευρήματα, εκτιμά ότι θα βγει νικητής στη σύγκρουση «ποιον επιλέγετε να διαπραγματευθεί το ζήτημα του χρέους». Το ερώτημα είναι εάν θα αποφασίσει να είναι και αυτό το δίλημμα της εθνικής κάλπης αλλάζοντας τα σχέδιά του και προχωρώντας σε εκλογικό αιφνιδιασμό τον Μάιο.