Η έξοδος της Τράπεζας Πειραιώς στις αγορές για την αναζήτηση κεφαλαίων μέσω ομολογιακού δανεισμού αιφνιδίασε τους εγχώριους επενδυτές όχι μόνο για τη φύση του εγχειρήματος, αλλά κυρίως για το επιτόκιο 5%, που θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλό, τόσο για τράπεζες που βρίσκεται σε χώρα της Ευρωζώνης, όσο και για μεγάλες τράπεζες που βρίσκονται σε αναπτυγμένες αγορές.
Ενδεικτικά οι μεγάλες γερμανικές τράπεζες δανείζονταν πριν από την κρίση με επιτόκια της τάξης του 3%, οι ιταλικές με 3,5%-4%, οι ισπανικές με επιτόκια 3,75% όσο περίπου και οι ιρλανδικές. Εάν οι ανάγκες για χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών τα επόμενα τρία χρόνια διαμορφωθούν στα επίπεδα των 3-5 δισ. ευρώ συνολικά, μία μείωση της τάξης του 0,5% στα επιτόκια σημαίνει όφελος της τάξης των 250 εκατ. ευρώ, κεφάλαια που μπορούν να διανεμηθούν στην πραγματική οικονομία.
Η κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς αποτέλεσε συντονισμένη κίνηση της διοίκησης της τράπεζας με επαφές σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, με τις οποίες έπεισαν τους ξένους θεσμικούς ότι θα επενδύσουν σε έναν κυοφορούμενο κολοσσό που θα τους επιφέρει μετά την ανακεφαλαιοποίηση υψηλές αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων (ROE) ετησίως για διάστημα τουλάχιστον 5 ετών.
Αλυσιδωτές μειώσεις κόστους χρήματος προβλέπει η αγορά
Οι κινήσεις αυτές ουσιαστικά, μείωσαν το επιτόκιο από 5,5%-5,8% που υπολογιζόταν αρχικά στο 5%, γεγονός που σημαίνει σημαντική εξοικονόμηση κεφαλαίων. Ταυτόχρονα, η μείωση αυτή μπορεί να ανοίξει τις πύλες για να βγουν μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις προς το εξωτερικό για χρηματοδότηση.
Tι ζητούν οι ξένοι
Αλυσιδωτές μειώσεις κόστους χρήματος προβλέπει η αγορά
Οι κινήσεις που έγιναν στην ελληνική οικονομία κρίθηκαν καλές μεν, αλλά όχι επαρκείς για τους ξένους τραπεζικούς ομίλους. Αξιολογώντας τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, προκειμένου να προχωρήσουν είτε σε ομολογιακές χρηματοδοτήσεις είτε για να μπουν ως θεματοφύλακες σε μελλοντικές αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, οι ξένοι επενδυτές βάζουν ως σημείο αναφοράς την επιστροφή της χώρας σε ρυθμούς ανάπτυξης και την αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας σε μικροοικονομικό επίπεδο για ένα ορίζοντα 3-5 ετών. Για τη λειτουργική κερδοφορία, η μείωση των λειτουργικών εξόδων και η φθηνή χρηματοδότηση είναι δύο από τα εργαλεία ανάπτυξης.
Η μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων και ομολογιακών δανείων ουσιαστικά κάνει το χρήμα φθηνότερο για τις ελληνικές επιχειρήσεις και σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών θα υπάρξει «κύμα» αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού και μετατροπής των βραχυπρόθεσμων δανείων σε μεσομακροπρόθεσμων με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια.
Αλυσιδωτές μειώσεις κόστους χρήματος προβλέπει η αγορά
1. Τράπεζες
Ευελιξία στη ρύθμιση προβληματικών δανείων
Για τον τραπεζικό κλάδο, το χαμηλό επιτόκιο ομολογιακού δανείου που πέτυχε η Τράπεζα Πειραιώς ουσιαστικά σηματοδοτεί ευρύτερη αποκλιμάκωση των όρων δανεισμού των ελληνικών τραπεζών. Η μείωση κατά 0,5% των επιτοκίων των ομολογιακών δανείων ή του διατραπεζικού δανεισμού θα σημάνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να γίνουν ιδιαίτερα ευέλικτες σε θέματα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL's).
Αλυσιδωτές μειώσεις κόστους χρήματος προβλέπει η αγορά
2. Τρόφιμα - Ποτά
Πιθανή η υποχώρηση των επιτοκίων κάτω από 10%
Στον κλάδο των τροφίμων τα μεγάλα προβλήματα χρηματοδότησης εντοπίζονται κυρίως στις ιχθυοκαλλιέργειες, στις γαλακτοβιομηχανίες και στις κονσερβοποιίες. Οι κλάδοι αυτοί δανείζονται με διψήφια επιτόκια, τα οποία σταδιακά θα μειωθούν σε επίπεδα κάτω του 10%. Ιδιαίτερα για τις ιχθυοκαλλιέργειες, η άμεση μείωση του κόστους χρήματος θα βοηθήσει στη διευθέτηση των υποχρεώσεων των εταιρειών που πλέον «κτυπούν κόκκινο». Οι γαλακτοβιομηχανίες πλήττονται από τον εισαγόμενο ανταγωνισμό και ο δανεισμός τους διαμορφώνεται σε τριπλάσια επίπεδα απ' αυτόν που υπάρχει στη Δυτική Ευρώπη.
Αλυσιδωτές μειώσεις κόστους χρήματος προβλέπει η αγορά
3. Κατασκευές
Εκτίμηση για μείωση επιτοκίων 2-3 μονάδες
Οι κατασκευαστικοί όμιλοι είχαν μπει τα τελευταία πέντε χρόνια σε μία περίοδο παρατεταμένης αύξησης του κόστους δανεισμού τους. Τον τελευταίο χρόνο οι όμιλοι έχουν οδηγηθεί σε φάση ανάκαμψης, καθώς αυξήθηκαν τα δημόσια έργα και κυρίως επέδειξαν σημαντικά εξωστρέφεια, αναλαμβάνοντας αναδοχές στο εξωτερικό. Εάν καταφέρουν οι τράπεζες να δανειστούν με μικρότερα επιτόκια, τότε ο βραχυπρόθεσμος-μεσοπρόθεσμος δανεισμός τους εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 2-3 ποσοστιαίες μονάδες.
4. Ενέργεια - Διυλιστήρια
Επιτόκια της τάξης του 6%-6,5%
Οι εταιρείες ενέργειας και τα διυλιστήρια δανείζονται (ομολογιακός δανεισμός) με επιτόκια της τάξης του 8%, σήμερα. Με δεδομένο ένα θετικό σενάριο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προς ένα ενάρετο κύκλο, τα επιτόκια δανεισμού για τους ενεργειακούς ομίλους εκτιμάται ότι θα κινηθούν και εκεί καθοδικά προς τα επίπεδα του 6%-6,5%. Βέβαια στους κλάδους αυτούς, το κόστος χρήματος το καθορίζουν όχι τόσο τα χρήματα όσο η πορεία των πρώτων υλών, η οποία όμως και αυτή επηρεάζεται εμμέσως από τον τραπεζικό δανεισμό.
5. Τουρισμός
Θα γίνουν εξυπηρετήσιμα τα μεγάλα δάνεια
Ο τουριστικός κλάδος δανειζόταν τα τελευταία 30 χρόνια με ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια, με αποτέλεσμα τα έσοδα της τουριστικής σεζόν των επιχειρήσεων του κλάδου να κατευθύνονται στο μεγαλύτερο μέρος τους για την εξυπηρέτηση αυτού του δανεισμού. Αν τα επιτόκια του τραπεζικού δανεισμού μειωθούν κατά 0,5%-1% με δεδομένη την αύξηση των εσόδων, τότε τα περισσότερα δάνεια στον κλάδο θα καταστούν εξυπηρετήσιμα.