Εν μέσω προεκλογικής περιόδου στο οικονομικό επιτελείο προετοιμάζουν όλες τις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να υπερψηφιστούν στα τέλη Μαΐου ή το αργότερο στις αρχές Ιουνίου, προκειμένου να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των εταίρων μας.
Πρόκειται για κινήσεις που απορρέουν από το επικαιροποιημένο κείμενο του Μνημονίου και αποτελούν προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση των δύο δόσεων ύψους 1 δισ. ευρώ η καθεμία εντός του Ιουνίου και του Ιουλίου.
Αν και τα ποσά των δόσεων είναι μικρά τηρουμένων των αναλογιών, για να αποδεσμευτούν πρέπει να υλοποιηθούν δώδεκα προαπαιτούμενα, που εκτιμάται ότι μπορεί να βάλουν εκ νέου... δύσκολα στην κυβέρνηση, καθώς μεταξύ των άλλων στις αρχές του καλοκαιριού θα καθορισθούν οι φόροι υπέρ τρίτων που θα καταργηθούν, θα συγχωνευθούν επικουρικά ταμεία -κίνηση που θα αποτελέσει προπομπό νέας μείωσης των επικουρικών συντάξεων, θα μειωθεί το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών και θα προχωρήσει το «σπάσιμο» και η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.
Προς υλοποίηση 12 προαπαιτούμενα μετά τις εκλογές
Λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις που προκάλεσε ακόμη και εντός των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση η πρόσφατη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό τα νέα νομοθετήματα να δοκιμάσουν για ακόμη μία φορά την κυβερνητική συνοχή.
Κι αν τα ζητήματα αυτά όπως είναι φυσικό δεν βρίσκονται στην προεκλογική ατζέντα, στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επίδραση που μπορεί να έχει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη λειτουργία της κυβέρνησης, σε μία περίοδο μάλιστα που καταγράφεται σαφή βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν φοβούνται τόσο το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών, όσο την έλλειψη αποφασιστικότητας στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.
Την ίδια ώρα στο οικονομικό επιτελείο δεν θέλουν με τίποτα να καθυστερήσουν οι αποφάσεις και η προώθηση των σχετικών νομοσχεδίων, με το σκεπτικό ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να καταγραφούν αρρυθμίες στο κυβερνητικό έργο και στην εκπλήρωση των συμπεφωνημένων, καθώς το καλοκαίρι θα βρίσκεται στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους.
Και στην οδό Νίκης γνωρίζουν πολύ καλά ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση θα μπορούσε να αφαιρέσει πόντους από την Ελλάδα όσον αφορά τον μεγάλο πλέον στόχο μείωσης του χρέους.
Προς αποδέσμευση 6,3 δισ.
Για τη δεύτερη υποδόση η κυβέρνηση θα πρέπει να:
επικαιροποιήσει τη λίστα των φόρων υπέρ τρίτων και να προχωρήσει η κατάργησή τους,
υιοθετήσει νόμο που θα διασφαλίζει πρόσβαση σε φάρμακα και διαγνωστικά κέντρα των ανασφάλιστων, καθώς και νόμο που θα μειώνει το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών,
θεσπίσει πλαίσιο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο Δημόσιο με κώδικα συμπεριφοράς για τα μέλη της κυβέρνησης,
υιοθετήσει νόμο για το υπαίθριο εμπόριο,
θεσπίσει νόμο για το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων και τον χωροταξικό σχεδιασμό,
εκδώσει Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπουργείο Οικονομικών και Δικαιοσύνης) για το σχέδιο δράσης σχετικά με την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
δεύτερη υποδόση του Ιουλίου θα εκταμιευτεί εφόσον:
περάσει νόμος που θα εντάσσει στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) όλα τα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου,
θεσπιστεί νόμος πλαίσιο για τη μείωση της γραφειοκρατίας,
προβλεφθεί η κατάργηση από 1η Ιανουαρίου 2015 των εισφορών που χρηματοδοτούν τα επικουρικά ταμεία,
ψηφισθεί νόμος για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» και της αποπληρωμής όλων των οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ,
θεσπιστεί νόμος για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και για τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων,
υιοθετηθεί δασικός νόμος.
Οι ενοποιήσεις των επικουρικών ταμείων και η κατάργηση των εισφορών που χρηματοδοτούν τη λειτουργία τους εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση των επικουρικών συντάξεων.
Υπολογίζεται πως θα προκύψει «μαύρη τρύπα» 350 εκατομμυρίων ευρώ για το ασφαλιστικό σύστημα από την κατάργηση των εισφορών (κοινωνικοί πόροι).