Αργή επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και σταδιακή, μικρή πτώση της ανεργίας η οποία ωστόσο θα εξακολουθεί να κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, προβλέπει μεταξύ άλλων στην εξαμηνιαία εκθεσή του ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη), ο οποίος κάνει λόγο και για ελάφρυνση του χρέους με επιμήκυνση δανείων και μείωση επιτοκίων.
Στην έκθεσή του, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ο ΟΟΣΑ προβλέπει ύφεση -0,3% για το 2014 και ανάπτυξη 1,9% για το 2015 (από το -3,9% του 2013). Το 2015 το ποσοστό ανεργίας θα πέσει στο 26,7% (από το 27,1% το 2014). Οι εν λόγω προβλέψεις είναι πιο συγκρατημένες σε σχέση με αυτές της Κομισιόν, που έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,9% το 2015.
Το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να διαμορφωθεί εφέτος στο 2,5% του ΑΕΠ και το 2015 στο 1,4% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος, σύμφωνα με τον ορισμό της συνθήκης του Μάαστριχτ, προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 177,7% του ΑΕΠ φέτος και το 177,2% του ΑΕΠ το 2015.
Ο Οργανισμός αναφέρει ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη θα αρχίσει να συντελείται σταδιακά, καθώς η αυξημένη ανταγωνιστικότητα θα ενισχύσει τις εξαγωγές και τις επενδύσεις. Η ανάκαμψη έχει ήδη ξεκινήσει - κυρίως χάρη στον τουρισμό και την βελτιωμένη εμπιστοσύνη- και μεταφράζεται σε ευκολότερη πρόσβαση στην πίστωση, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να αρθούν τα εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα, εξέλιξη που θα βοηθούσε τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, αναφέρεται στην έκθεση.
Ωστόσο ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι χρειάζεται περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή για να μειωθεί το υπέρογκο χρέος και υπογραμμίζει ότι πρόσθετα μέτρα, όπως η επιπλέον ελάφρυνση, π.χ. μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ήδη υπαρχόντων δανείων καθώς και μείωσης των επιτοκίων, μπορεί να αποδειχθούν αναγκαία βήματα για να επιτευχθεί η «δημοσιονομική βιωσιμότητα».
Για την παγκόσμια οικονομία, ο Οργανισμός εκτιμά ότι αυτή θα ενισχυθεί την επόμενη διετία, αλλά επισημαίνει ότι είναι επείγουσα ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία και να αντιμετωπιστούν τα υπόλοιπα προβλήματα που μας «κληρονόμησε» η κρίση.
Η έκθεση προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στις 34 χώρες του Οργανισμού θα επιταχυνθεί στο 2,2% το 2014 και το 2,8% το 2015, ενώ η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,4% φέτος και 3,9% το 2015.
Στις πιο αναπτυγμένες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να φθάσει στο 2,6% φέτος και 3,5% το 2014. Για την ευρωζώνη προβλέπεται ανάπτυξη 1,2% φέτος και 1,7% το 2015.