Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Φόρος 15% στα κέρδη και 33% στα εισοδήματα

Εθνικό, αναπτυξιακό, σχέδιο που στοχεύει στην αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 54 δισ. ευρώ και διαμόρφωσή του στα 233 δισ. ευρώ το 2021, με σταδιακή μείωση της φορολογίας, στα επιχειρηματικά κέρδη στο 15%, στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων στο 33% και του ΦΠΑ στο 12% εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.





Στόχος είναι η δημιουργία 770.000 θέσεων εργασίας έως το 2021, εκ των οποίων οι 550.000 αναμένονται εντός της επόμενης τετραετίας, με τον πρωθυπουργό να τονίζει πως για την προσδοκώμενη αύξηση του ΑΕΠ θα απαιτηθούν κεφάλαια ύψους 150 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 δισ. αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη διπλή εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, ο Αντ. Σαμαράς παρουσίασε χθες, για πρώτη φορά ποσοτικοποιημένους, τους στόχους του νέου αναπτυξιακού, πολυετούς, μοντέλου, που όπως είπε είναι αυτό που θα αντικαταστήσει τα Μνημόνια, καθώς και το κυβερνητικό σχέδιο για τη μείωση της φορολογίας στους άμεσους και τους έμμεσους φόρους, που θα γίνει βήμα προς βήμα. Βασική προϋπόθεση είναι να μην απειληθεί η σταθερή παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων «και να μην επιστρέψουμε στα Μνημόνια», ενώ η μείωση της φορολογίας θα συνδυαστεί με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με τον πρωθυπουργό να τονίζει χαρακτηριστικά πως «πρέπει να πληρώνουν όλοι, λιγότερα, κατά τις δυνατότητές τους, αλλά να πληρώνουν όλοι».

Δεσμεύθηκε πως δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο, ούτε και νέα οριζόντια μέτρα λιτότητας, εκτίμησε πως φέτος τερματίζεται η βαθιά εξαετής ύφεση, ενώ στόχος του αναπτυξιακού σχεδίου είναι η ανάκτηση της ευημερίας που χάθηκε στα χρόνια της κρίσης. Ακόμη και οι πιο αυστηροί κριτές, δηλαδή οι αγορές, μας αποδέχονται, εκτίμησε, τονίζοντας πως τακτοποιήσαμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν και τώρα το επόμενο βήμα είναι η ανάπτυξη. Σχέδιο όμως που θα στηρίζεται καταρχήν στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ θα διαφοροποιείται από τις πρακτικές του παρελθόντος, κάνοντας λόγο για «ευημερία των δανεικών».

1. Μείωση φόρων, παντού
Μετά από τέσσερα χρόνια επιβολής απανωτών νέων φόρων και αύξησης της φορολογίας που όπως παραδέχθηκε έπληξε τους Έλληνες, αλλά ήταν «το τίμημα που έπρεπε να καταβληθεί για να ξεφύγουμε από τα Μνημόνια», ο κ. Σαμαράς δεσμεύθηκε για μείωση της φορολογίας, παντού. Με παράλληλη όμως πάταξη της φοροδιαφυγής, με τον κ. Σαμαρά να τονίζει πως «όποιος κλέβει το κράτος, κλέβει όλους τους διπλανούς του». Όσο θα προχωρεί η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, είπε, τόσο θα γίνεται πιο επιεικής και ευέλικτος ο εισπρακτικός μηχανισμός και θα ελαφρύνονται τα βάρη των υπόλοιπων φορολογουμένων.

Συγκεκριμένα, προανήγγειλε:

• Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών επί των επιχειρηματικών κερδών από το 26% που είναι σήμερα στο 15%.

• Για τη φορολογία των φυσικών προσώπων ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οι συντελεστές δεν θα υπερβαίνουν το 33%, από 42% που ισχύει σήμερα, για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

• Μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, το επόμενο βήμα θα είναι οι συντελεστές του ΦΠΑ να φθάνουν έως και το 12%. Αυτό σημαίνει μείωση των συντελεστών 23% και 13% σε επίπεδα όχι ανώτερα του 12%, κάτι που εκτιμάται πως μπορεί να οδηγήσει σε μειώσεις τιμών σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

• Εξορθολογισμός του συστήματος επιβολής προστίμων και ποινών. Όπως είπε ο κ. Σαμαράς το σύστημα θα είναι αυστηρότερο σε εκείνους που δεν πληρώνουν γιατί συστηματικά κλέβουν το Δημόσιο και πιο επιεικές σε όσους εκ των πραγμάτων αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

2. Επτά κλάδοι - πρωταγωνιστές ανάπτυξης
Στην περίοδο 2009 - 2013 η χώρα έχασε περίπου 50 δισ. ευρώ ΑΕΠ. Αυτά πρέπει να ανακτηθούν πλήρως είπε ο κ. Σαμαράς και περιέγραψε επτά κλάδους - κλειδιά που μπορούν να διασφαλίσουν την αύξηση του ΑΕΠ κατά 54,5 δισ. ευρώ έως το 2021, ώστε το ΑΕΠ να επιστρέψει στα επίπεδα των 233 δισ. ευρώ.

• Τουρισμός. Μπορεί να προσθέσει 16,5 δισ. ευρώ και 225.000 νέες θέσεις εργασίας. Για κάθε ένα εκατομμύριο παραπάνω τουρίστες που έρχονται το ΑΕΠ ανεβαίνει 1%, ενώ φέτος αναμένονται, όπως είπε, δύο εκατομμύρια παραπάνω, από 18 εκατομμύρια σε 20.

• Πρωτογενής τομέας. Το όφελος εκτιμάται στα 13,5 δισ. ευρώ και 315.000 θέσεις εργασίας.

• Ενέργεια - περιβάλλον. Μπορεί να αποφέρει 9,5 δισ. ευρώ και 40.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, χωρίς να περιλαμβάνονται τα οφέλη από τον ορυκτό πλούτο και τον ΤΑΠ.

• Έρευνα και Τεχνολογία. Δύο δισ. ευρώ και 50.000 θέσεις εργασίας.

• Logistics, διαμετακομμιστικό εμπόριο και συνδυασμένες μεταφορές. Μπορούν να προσθέτουν 2,5 δισ. ευρώ και 45.000 θέσεις εργασίας.

• Φαρμακευτική βιομηχανία. Επιπλέον 2 δισ. ευρώ και 25.000 θέσεις εργασίας.

• Ναυτιλία. 8,5 δισ. ευρώ και 70.000 θέσεις εργασίας.

3. Ενεργειακά αποθέματα Στους κλάδους αυτούς δεν περιλαμβάνονται:
• Η εκμετάλλευση ενεργειακών αποθεμάτων. Όπως είπε, σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών τραπεζών τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας μπορούν να δώσουν στο κράτος μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, πάνω από 300 δισ. ευρώ.

• Τα start - ups

• Ναυπηγεία - κατασκευή σκαφών, με τον πρωθυπουργό να τονίζει πως σε επτά χρόνια οι μαρίνες θα φθάνουν τις 200 από 32 σήμερα.

• Πολιτισμός

4. Κεφάλαια 150 δισ. ευρώ
Για να ανακτήσει το ΑΕΠ το χαμένο έδαφος των περίπου 50 δισ. ευρώ απαιτούνται κεφάλαια 150 δισ. Eξ αυτών τα 105 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε επενδύσεις κάθε είδους, εκ των οποίων τα 50 δισ. είναι άμεσες, ιδιωτικές, επενδύσεις. Τα υπόλοιπα 38 δισ. ευρώ αναμένονται μέσω του ΕΣΠΑ και άλλους κοινοτικούς πόρους και τα 6 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε εθνικούς πόρους. Από τα 50 δισ. των άμεσων επενδύσεων ο πρωθυπουργός είπε ότι ήδη 20 ? 21 δισ. έχουν εγκριθεί και προχωρούν, ενώ από το 2012 έως σήμερα οι συνολικές επενδύσεις που εγκρίθηκαν φθάνουν στα 37,6 δισ. ευρώ, μαζί με τα κεφάλαια που άντλησαν οι τράπεζες από τις διεθνείς αγορές.

5. Οι πέντε βασικές προτεραιότητες είναι:

Μείωση ανεργίας
Μείωση φορολογίας
Μείωση του κόστους, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα
Εξασφάλιση ρευστότητας στην οικονομία

• Η συνέχιση προώθησης μεγάλων μεταρρυθμίσεων:

Κτύπημα γραφειοκρατίας και φοροδιαφυγής, επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης και συνταγματική μεταρρύθμιση.

Μέτρα για επιστροφή καταθέσεων

• Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και οι καταθέσεις είναι απολύτως ασφαλείς υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα ανέφερε πως «προγραμματίζουμε μέτρα που θα ενθαρρύνουν την ταχύτερη επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες».

• Προανήγγειλε νέα μείωση των τόκων το φθινόπωρο, όταν όπως είπε θα επικυρωθεί από τους δανειστές μας ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Όπως τόνισε ελέγξαμε το χρέος και μειώσαμε τους ετήσιους τόκους στο μισό από ό,τι δίναμε πριν από την κρίση, χωρίς να μεσολαβήσει χρεοκοπία που θα μας κυνηγούσε για δεκαετίες.

• Ενέργεια, διαχείριση υδάτινων πόρων και δίκτυα μεταφορών, είναι τρία παραδείγματα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Σαμαράς για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα στο σύνολο της οικονομίας.

• Έκανε λόγο για φοιτητικά δάνεια με ευνοϊκούς όρους και αποπληρωμή μόλις περάσουν οι φοιτητές στη διαδικασία της παραγωγής αλλά και ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

• Στις 30 Μαΐου αναμένεται η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ για την εκταμίευση δόσης ύψους 3,6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Επιπλέον 2 δισ. ευρώ αναμένονται, σε δύο ισόποσες δόσεις, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο από την Ευρωζώνη, εφόσον η Ελλάδα καλύψει τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί.

Χορηγήσεις μέσω τραπεζών

Χαμηλότοκα δάνεια σε μικρομεσαίους από το Επενδυτικό Ταμείο
Δάνεια με ευνοϊκούς όρους και επιτόκια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου θα αρχίσουν να χορηγούν οι τράπεζες από τον Σεπτέμβριο και στόχος είναι το αρχικό κεφάλαιο των 200 εκατ. ευρώ που προορίζεται για τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων να φθάσει με την ανακύκλωση και τη μόχλευση στα 700 εκατ. ευρώ σε διάστημα επτά ετών.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκαναν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης κ. Γιάννης Στουρνάρας και Κωστής Χατζηδάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής τράπεζας KfW Ulrich Schroder, ο οποίος είναι σε συνεχείς επαφές με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τους όρους συμμετοχής τους στο πρόγραμμα. Οπως δήλωσε η συμφωνία με τις τράπεζες αναμένεται να υπογραφεί σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η βελτίωση της ρευστότητας είναι ο καταλύτης για την οικονομία.

Η ΚfW χρηματοδοτεί με 100 εκατ. ευρώ το Ταμείο Χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (IFG). Τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από το ελληνικό δημόσιο. To IFG θα χορηγήσει επταετές δάνειο στις τράπεζες, οι οποίες με τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να δανειοδοτήσουν τις επιχειρήσεις με ευέλικτα προγράμματα και χαμηλά επιτόκια, περίπου από 1 ως 3 μονάδες κάτω από τα τρέχοντα στην ελληνική αγορά, ανάλογα με το προφίλ του δανειολήπτη. Μάλιστα στις τράπεζες το ταμείο θα θέσει πλαφόν για το επιτόκιο χορηγήσεων, που θα είναι κάτω από αυτό που ισχύει σήμερα. Τα δάνεια για κεφάλαια κίνησης ή επενδύσεις απευθύνονται σε επιχειρήσεις με τζίρο ως 50 εκατ. ευρώ και ως 250 εργαζομένους, που είναι τα κριτήρια της Ε.Ε. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οπως είπε ο κ. Schroder οι γραφειοκρατικές διαδικασίες θα είναι ελάχιστες και τα δάνεια θα χορηγούνται χωρίς περιορισμούς όσον αφορά στον κλάδο ή στη γεωγραφική περιοχή όπου βρίσκεται η επιχείρηση. Πρόσθεσε ότι το Ταμείο δεν ζητά εγγυήσεις από τις τράπεζες για το δάνειο, όμως οι τράπεζες είναι εκείνες που θα αξιολογήσουν με τα δικά τους κριτήρια τις προς δανειοδότηση επιχειρήσεις και ανάλογα θα διαμορφώσουν τους όρους όπως και το είδος των εγγυήσεων. Οσον αφορά στη διάρκεια των δανείων κατά μέσον όρο υπολογίζονται σε διετή, (χωρίς να απαγορεύεται να φθάσουν ως τα επτά χρόνια), ενώ προβλέπεται η δυνατότητα καταβολής μόνον των τόκων και αποπληρωμής του κεφαλαίου στη λήξη του δανείου. Η τράπεζα είναι εκείνη που θα αποφασίσει το τελικό σχήμα.

Το δάνειο μπορεί να φθάσει ως το 1 εκατ. ευρώ, ενώ δεν απαγορεύεται η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων κεφαλαίου κίνησης.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε ο κ. Χατζηδάκης η εκταμίευση του δανείου προς τις ελληνικές τράπεζες θα γίνει τον Ιούλιο του 2014, οι υπογραφές των δανειακών συμβάσεων μεταξύ τραπεζών και επιχειρήσεων θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο και τα κεφάλαια υπολογίζεται να απορροφηθούν ως τα μέσα του 2015. Ανάλογο πρόγραμμα με τη συμμετοχή της KfW στην Ισπανία οδήγησε στην απορρόφηση 1 δισ. εντός τριών μηνών, είπε ο κ. Schroder. Ερωτώμενος αν υπάρχει κίνδυνος για το πρόγραμμα εξ αιτίας των πολιτικών εξελίξεων ή αλλαγής της κυβέρνησης ο διευθύνων σύμβουλος της KfW δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να μείνουμε. Είμαστε εδώ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όχι για την κυβέρνηση», υπογραμμίζοντας όμως παράλληλα την καλή συνεργασία που έχει με την κυβέρνηση.

Παράταση αποπληρωμής
Παρατείνεται η αποπληρωμή των οφειλών περίπου 5.450 επιχειρήσεων για δάνεια που είχαν λάβει με εγγύηση του Δημοσίου μέσω του ΕΤΕΑΝ και του πρώην ΤΕΜΠΜΕ με νομοθετική ρύθμιση που προωθούν τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, εξομοιώνοντας ουσιαστικά την κατηγορία αυτή των δανειοληπτών με εκείνη των επιχειρήσεων που είχαν λάβει δάνεια εγγυημένα από το Δημόσιο. Η νομοθετική ρύθμιση, που θα δώσει τη δυνατότητα για την παράταση, θα αφορά την ανανέωση του ομολόγου, ονομαστικής αξίας 640 εκατ., που αποτελεί μέρος τους μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕΑΝ και λήγει τον Αύγουστο του 2014. Στις προϋποθέσεις της παράτασης θα υπαχθούν περισσότερες από 4.000 επιχειρήσεις, που τον Δεκέμβριο είχαν λάβει παράταση ως το τέλος Μαΐου 2014 για εξόφληση δανείων α΄και β' φάσης προγραμμάτων του ΕΤΕΑΝ, καθώς και 1.450 επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί σε άλλα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ και του πρώην ΤΕΜΠΜΕ (76 εκατ.). Εξάλλου έχουν χορηγηθεί περίπου 4.000 εγκρίσεις για συγχρηματοδότηση και εγγύηση επιχειρηματικών δανείων του ΤΕΠΙΧ.

Β. Σόιμπλε
Οι Ελληνες «αξίζουν μεγάλο σεβασμό»

Άξια μεγάλου σεβασμού θεωρεί την Ελλάδα και τους πολίτες της ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Β. Σόιμπλε, τονίζοντας ότι η χώρα έχει διανύσει έναν «δύσκολο δρόμο», που απαίτησε πολλά από τους Έλληνες και ως εκ τούτου αυτές οι προσπάθειες «αξίζουν μεγάλο σεβασμό». Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, που όπως είπε χθες ο επικεφαλής της KfW επρόκειτο να έλθει στην Αθήνα χθες, αλλά τελικά λόγω υποχρεώσεων δεν ήλθε, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί αρχίζουν τώρα να δίνουν καρπούς, ενώ θα πρέπει, τώρα, να υπάρξει βελτίωση των συνθηκών ανάπτυξης, κυρίως μέσω της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σχετικά με τη διάθεση πιστώσεων από την KfW, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως η Γερμανία εγγυάται γι' αυτά τα δάνεια.

J. Fitschen
Στήριξη στην Ελλάδα και ανάληψη ρίσκου από τους επενδυτές

«Σημαντική πρόοδο» έχει σημειώσει η Ελλάδα, σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutsche Bank, J. Fitschen, που θεωρεί ορθή την υποστήριξη της Ελλάδας από τους εταίρους της, αλλά και το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι επενδυτές. «Η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από χρόνια πήρε ξανά χρήματα από τις κεφαλαιαγορές και αυτό συνέβη μόνον επειδή οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι αναλαμβάνουν την ευθύνη για την Ελλάδα με δισεκατομμύρια ευρώ». Αυτή η υποστήριξη υπάρχει και είναι σωστή, όπως επίσης σωστό είναι οι επενδυτές να είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν τον κίνδυνο έναντι των ανάλογων αποδόσεων, εκτίμησε.

Επτά διμερή επιμελητήρια
Εμβάθυνση μεταρρυθμίσεων με κοινωνική συναίνεση

Εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων με κοινωνική και πολιτική συναίνεση, στέλνοντας το σαφές μήνυμα ότι η σημερινή δημοσιονομική ισορροπία δεν είναι βιώσιμη χωρίς ανάπτυξη , ζητούν οι πρόεδροι των 7 μεγαλύτερων διμερών επιμελητηρίων της χώρας, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο εφησυχασμού και μεταρρυθμιστικής κόπωσης που μπορεί να οδηγήσουν σε πισωγύρισμα. Οι επισημάνσεις έγιναν σε εκδήλωση που διοργάνωσαν τα 7 Επιμελητήρια, το Ελληνοαμερικανικό, το Ελληνοβρετανικό, το Ελληνογαλλικό, το Ελληνογερμανικό, το Ελληνοϊταλικό, το Ελληνοολλανδικό και το Ελληνοσουηδικό για την παρουσίαση μελέτης του ΙΟΒΕ και της Boston Consulting με θέμα «Ο ρόλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας». Η μεταρρυθμιστική πολιτική πρέπει να εστιάσει σε τέσσερις κατευθύνσεις, τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, την εξωστρέφεια, το ρόλο του κράτους στην οικονομία και το βαθμό πρόσβασης και συμμετοχής της κοινωνίας στις οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις, .αναφέρει η μελέτη. Προτείνει δε δράσεις σε εννέα τομείς για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων :

• Tαχύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή δικαιοσύνης.

• Σταθερό, απλό και προβλέψιμο φορολογικό πλαίσιο.

• Βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα με ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων κύριας ασφάλισης σε τρία (μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών), σύνδεση των εισφορών των ασφαλισμένων με τις παροχές κ.λπ.

• Καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας.

• Μεγαλύτερη ευελιξία του εκπαιδευτικού συστήματος με συνεχή αξιολόγηση και αναβάθμιση.

• Προώθηση της έρευνας και εμπορική αξιοποίηση καινοτομιών.

• Πάταξη της διαφθοράς, γραφειοκρατίας και πολυνομίας.

• Επιτάχυνση και διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις.

• Ενίσχυση της διεθνοποίησης της ελληνικής οικονομίας.

Οι παρεμβάσεις αυτές είναι αναγκαίες τονίζει η μελέτη γιατί η αναπτυξιακή ώθηση της οικονομίας αναγκαστικά θα πρέπει να προέλθει από εξαγωγές, υποκατάσταση εισαγωγών και άμεσες επενδύσεις, από το εσωτερικό και το εξωτερικό, καθώς ο δανεισμός θα συνεχίσει να είναι περιορισμένος.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com