Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Από τα ταμεία θα καλύπτονται τα φάρμακα κατά του καπνίσματος

«Η ελληνική κυβέρνηση, μην έχετε καμιά αμφιβολία, και φυσικά το υπουργείο Υγείας, έχουν πόλεμο με το κάπνισμα». Με αυτήν τη φράση ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκίνησε σήμερα την ομιλία του στην ημερίδα με θέμα «Υγεία των Πνευμόνων και Κάπνισμα στην Ευρώπη», η οποία διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και την Εθνική Επιτροπή για τον Έλεγχο του Καπνίσματος.




Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι τα φάρμακα που βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος θα αποζημιώνονται πλέον από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ τόνισε ότι, παρά τις αντιδράσεις, ο νόμος θα εφαρμοστεί –και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει ακόμη πιο αυστηρός.

«Θέλω να πω ότι όλοι γνωρίζουμε σε ποια χώρα ζούμε και τις δυσκολίες που η πατρίδα μας έχει σε αυτό τον τομέα, όμως η παρούσα κυβέρνηση -όπως σίγουρα γνωρίζετε- και ιδιαίτερα η υφυπουργός, Ζέττα Μακρή, που έχει την αρμοδιότητα, πιστεύω ότι κάνει μια προσωπική σταυροφορία στο θέμα της εφαρμογής του νόμου κατά του καπνίσματος, πολλές φορές ερχόμενη σε σύγκρουση και με τους ψηφοφόρους της, κάτι που είναι πάντα δύσκολο για έναν πολιτικό. Όμως, οι οδηγίες που έχουμε από τον πρωθυπουργό και η προσωπική μας πεποίθηση για τη ζημιά που κάνει το κάπνισμα στη δημόσια υγεία, μας κατατάσσει στους σφοδρούς πολέμιους αυτής της συνήθειας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η πεποίθηση του υπουργού Υγείας είναι ότι έχουν γίνει βήματα καθώς, όπως είπε, οι καπνιστές μειώνονται, αλλά τόνισε πως έχουν πολλά να γίνουν ακόμη.

«Προσδοκία μας είναι η απόλυτη εφαρμογή του νόμου και στην ελληνική επικράτεια, διότι σε μερικές περιπτώσεις και προσωπικά εξοργίζομαι όταν βλέπω ότι σε αυτό τον τομέα έχουμε μείνει πολύ πίσω, κυρίως λόγω νοοτροπίας» επισήμανε ο υπουργός Υγείας ο οποίος κάλεσε τους Έλληνες να σταματήσουν το κάπνισμα, «γιατί το κάπνισμα σκοτώνει», όπως είπε «όχι μόνο τους ίδιους αλλά και όσους βρίσκονται γύρω τους».

Παραμένει η απειλή του παθητικού καπνίσματος

Παρά το γεγονός ότι το κάπνισμα φαίνεται να παρουσιάζει μείωση στην Ελλάδα από το 2006 έως το 2013 (40% καθημερινοί καπνιστές το 2006, έναντι 28,8% το 2013), εντούτοις, η απειλή του παθητικού καπνίσματος παραμένει μεγάλη και αυξάνεται.

Αυτό καταγράφουν οι μελέτες της Hellas Health που παρουσιάσθηκαν σήμερα στην ημερίδα από τον Ι. Toύντα, καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.

Συγκεκριμένα το 2011, 41% του γενικού εργαζόμενου πληθυσμού δήλωσε παθητικό κάπνισμα στην εργασία έναντι του 29% το 2010. Στα εστιατόρια, το 38% δήλωσε υψηλό παθητικό κάπνισμα το 2013, έναντι του 13% το 2011 και του 9% το 2010. Στα μπαρ/ καφετέριες, το 60% δήλωσε υψηλό παθητικό κάπνισμα το 2013, έναντι του 21% το 2011 και του 16% το 2010.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com