Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για την εκχώρηση του ψηφιακού μερίσματος, δηλαδή του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων που θα μείνει «ελεύθερο« από την ολοκλήρωση της μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση.
Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ξεκίνησε χθες τη δημόσια διαβούλευση για το συγκεκριμένο φάσμα, το οποίο αναμένεται να αξιοποιηθεί από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας κατά κύριο λόγο για την περαιτέρω ανάπτυξη των δικτύων επόμενης γενιάς τους (4G).
Στο κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης δεν υπάρχει αναφορά στο μίνιμουμ ποσό στο οποίο στοχεύει να συγκεντρώσει το ελληνικό δημόσιο από τον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Μία παλαιότερη εκτίμηση έκανε λόγο για 300 εκατ. ευρώ, αλλά πιθανότατα η τιμή εκκίνησης για το κάθε φασματικό τμήμα που θα δημοπρατηθεί θα καθοριστεί μετά το πέρας της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου.
Η ΕΕΤΤ προτείνει τη διεξαγωγή διαγωνισμού πολλαπλών γύρων με αυξανόμενο τίμημα, μέθοδος που έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες αντίστοιχες διαδικασίες στο παρελθόν. Ακόμη, η ΕΕΤΤ προτείνει οι άδειες που θα δοθούν να είναι 15ετούς διάρκειας και να ξεκινούν την 1/11/2014 με ένα διάστημα τεσσάρων μηνών δια δοκιμές, κάτι που σημαίνει ότι θα λήγουν στις 28/2/2030.
Το φάσμα προς εκχώρηση βρίσκεται στις περιοχές των 800 και 2600 MΗz και συνολικά φθάνει τα 250 MΗz, κάτι που σημαίνει ότι είναι το μεγαλύτερο φάσμα που έχει δημοπρατηθεί μέχρι τώρα. Βέβαια, οι εταιρείες αναμένεται να ενδιαφερθούν κυρίως για τα 60 MΗz που θα δοθούν στην περιοχή των 800 MΗz. Η πρόταση της ΕΕΤΤ είναι για εκχώρηση στη συγκεκριμένη περιοχή 6 συζευγμένων τμημάτων εύρους 2x5 MHz. Στα 2600 Mhz πρόκειται να δοθούν 14 συζευγμένα τμήματα 2x5 MHz και 4 μη συζευγμένα εύρους 10 MHz. Η ΕΕΤΤ προτείνει κάθε πάροχος να μην μπορεί να πάρει πάνω από 3 τμήματα στα 800 MΗz και περισσότερα από συνολικά 70 Mhx στα 2600 ΜΗz.