Διευρύνονται, όπως όλα δείχνουν άνω των 25.000 ευρώ ετησίως, τα εισοδηματικά όρια των δικαιούχων για μετεγγραφή σε ΑΕΙ κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά (2014-15).
«Φεύγουμε από τα φορολογικά όρια των εισοδημάτων και πάμε στις πραγματικές ανάγκες των οικογενειών», τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί λεπτομερώς στη σύνοδο των πρυτάνεων που ξεκινά σήμερα στη Ρόδο και οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Δίνοντας, πάντως, το στίγμα των προθέσεών του, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε χαρακτηριστικά το ποσό των 25.000 ευρώ ετησίως, το οποίο, όπως είπε, χαρακτηρίζει μια «κανονική» οικογένεια δημοσίων υπαλλήλων.
Σήμερα, εκτός από τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια), αναγκαία προϋπόθεση για να δοθεί δυνατότητα μετεγγραφής είναι το κατά κεφαλήν εισόδημα του φοιτητή και των μελών της οικογένειάς του κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος να μην ξεπερνά τις 9.000 ευρώ.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ
«Τα εισοδηματικά όρια που είναι συνήθη για τα φορολογικά θέματα είναι σκληρά. Σκεφτείτε μια κανονική οικογένεια δύο εκπαιδευτικών που μένει στον Πειραιά και σπουδάζει ένα παιδί στην Κρήτη και ένα στη Θεσσαλονίκη. Μπορεί να ζήσει με 25.000 τον χρόνο; Σε αυτό θα ζητήσουμε να βοηθήσουν τα πανεπιστήμια», είπε ο υπουργός.
Από τα ΑΕΙ, πάντως, εκφράζονται ήδη έντονες αντιρρήσεις. Όπως υποστηρίζουν, με τις μετεγγραφές θα γεμίσουν ασφυκτικά τα κεντρικά ιδρύματα και αντίθετα θα ερημώσουν τα περιφερειακά. Μόνο από τους υποψηφίους ειδικών κατηγοριών, εκτιμάται ότι περίπου 10.000 - 15.000 θα μετεγγραφούν σε κεντρικά ΑΕΙ, δημιουργώντας το? αδιαχώρητο.«Υπάρχουν πολλά δίκαια. Προέχει, όμως, το δίκαιο της ελληνικής οικογένειας να μπορέσει να σπουδάσει το παιδί της», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, τον τελικό λόγο για τις μετεγγραφές θα έχει το Τμήμα του ΑΕΙ.
Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθούν επιπλέον εξεταστικές περίοδοι για τους «αιώνιους» φοιτητές, τονίζοντας ότι ο νόμος Διαμαντοπούλου θα εφαρμοστεί. Έτσι, μετά την εξεταστική του Σεπτεμβρίου, τα ΑΕΙ θα πρέπει να προχωρήσουν σε εκκαθάριση των μητρώων και διαγραφή των αιώνιων φοιτητών.
Εν τω μεταξύ, από το υπουργείο ανακοινώθηκε ότι την ερχόμενη εβδομάδα και σίγουρα έως τις 3 Ιουλίου θα έχουν αναρτηθεί στα σχολεία της χώρας οι βαθμολογίες στις πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ θα ανακοινωθούν κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.