Να ισορροπήσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα, αλλά και να προωθήσει την εύρρυθμη λειτουργία της φοροεισπρακτικής μηχανής ώστε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή καλείται η νέα γενική γραμματέας εσόδων κ. Κατερίνα Σαββαϊδη.
Την ίδια ώρα η τρόικα την παρακολουθεί με το δάχτυλο στη σκανδάλη, πράγμα που δυσκοελεύει, όπως είναι φυσικό το έργο της.
Πάντως για την ίδια, όπως ανανφέρει το Βήμα της Κυριακής μία από τις κορυφαίες επιδιώξεις της θα είναι να μην επιβάλλονται κατασχέσεις σε όσους χρωστούν αλλά έχουν τη διάθεση να συμμορφωθούν, ενώ στους μεγαλοοφειλέτες που συστηματικά αποκρύβουν εισοδήματα και αυξάνουν τα χρέη τους στο κράτος, δεν θα δείξει καμία επιείκεια.
«Το κράτος δεν μαζεύει χρήματα όταν πραγματοποιεί μαζικά κατασχέσεις σε περιουσιακά στοιχεία πολιτών, αλλά όταν τους δίνει τη δυνατότητα να συμμορφωθούν» αναφέρει, σύμφωνα με την εφημερίδα, η κ. Σαββαΐδου, δίνοντας το στίγμα της νέας στρατηγικής που πρόκειται να ακολουθήσει.
Όπως επισημαίνει η ίδια σε στενούς της συνεργάτες, το όλο θέμα είναι να μην επιτρέψεις στον άλλο να φθάσει στο σημείο να φοροδιαφύγει. Αυτό το επιτυγχάνεις μόνο εφόσον κλείσεις όλα τα «παράθυρα» της φοροαποφυγής.
Στο μεταξύ οι πληροφορίες αναφέρουν πως με το δάκτυλο στη... σκανδάλη περιμένουν οι τεχνοκράτες της Κομισιόν και του ΔΝΤ τη διάδοχο του Χ. Θεοχάρη στο "τιμόνι" της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.Όχι γιατί έχουν... προηγούμενα μαζί της αλλά γιατί πολύ απλά δεν έχουν "χωνέψει" ακόμα τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση τον προκάτοχο της. Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι η πίεση που δέχθηκε για το θέμα ο Γ. Χαρδούβελης στο παρθενικό του Eurogroup, έφτασε στα όρια της αγένειας, ενώ μόνο "αθώα" δεν πρέπει να θεωρείται η διπλή αναφορά του ΔΝΤ στην πρόσφατη Έκθεση του περί "πολιτικών παρεμβάσεων" στη λειτουργία της φορολογικής Διοίκησης.
Το πρώτο εμπόδιο που καλείται να υπερπηδήσει, λοιπόν, η Κατερίνα Σαββαΐδου είναι η επιφυλακτικότητα αν όχι προκατάληψη της Τρόικας. "Η Κομισιόν αναμένει να υπάρχει πλήρης συνέχεια στο έργο μεταρρύθμισης, με το οποίο έχει επιφορτιστεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Έτσι θα ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της, γεγονός που δεν έχει μόνο οικονομικό αντίκτυπο αλλά αποτελεί και θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης", δηλώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Π. Καρβούνης, στέλνοντας έτσι μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα γίνουν ανεκτά τα όποια πισωγυρίσματα στην αναδιάρθρωση της φορολογικής Διοίκησης.
Το δεύτερο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει και μάλιστα το ταχύτερο δυνατό η νέα Γενική Γραμματέας, είναι η υποστελέχωση των ελεγκτικών μονάδων πρώτης γραμμής, όπως το ΚΕΦΟΜΕΠ, κάτι που έχουν επισημάνει και οι τεχνοκράτες της Τρόικας. Αν και εκκρεμεί η ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού με τουλάχιστον 500 άτομα, ακόμα δεν υπάρχει φως στο τούνελ, ενώ όπως τονίζουν έμπειρα στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού, το βάρος δεν πρέπει να πέσει μόνο στην ποσότητα- δηλαδή στον αριθμό εκείνων που θα προσληφθούν ή θα μετακινηθούν- αλλά κυρίως στην ποιότητα, δηλαδή στην εμπειρία και στα προσόντα όσων θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες.
Σε άμεση συνάρτηση με το έμψυχο δυναμικό είναι η δυνατότητα αν όχι επίτευξης των στόχων, τουλάχιστον περιορισμού των διαφαινόμενων αποκλίσεων. Οι κατά γενική ομολογία υψηλοί στόχοι που συμφωνήθηκαν με την Τρόικα είχαν- όπως φαίνεται- ως βασικό στόχο να μην επιτρέψουν την παραμικρή χαλάρωση στο υπουργείο Οικονομικών, ειδικά στο πεδίο της μεγάλης φοροδιαφυγής. Ωστόσο, οι διαφαινόμενες αποκλίσεις δεν θα περάσουν στα "ψιλά" και πλέον στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να πείσει την Τρόικα ότι εξαντλούνται οι δυνατότητες του ελεγκτικού μηχανισμού. Τη... χρυσή τομή θα πρέπει να βρει η νέα Γενική Γραμματέας και στο πεδίο της μεγιστοποίησης των εισπράξεων από το stock των ληξιπρόθεσμων οφειλών κι εδώ η δυσκολία δεν είναι τεχνική αλλά μάλλον πολιτική, καθώς όπως αποδείχθηκε και με τον προκάτοχο της, η κυβέρνηση εμφανίζει... αλλεργικά συμπτώματα μόνο και μόνο στο άκουσμα της λέξης "κατασχέσεις".
Σε τεχνικό επίπεδο, πρόκληση για την Κατερίνα Σαββαΐδου χαρακτηρίζεται κατ' αρχήν η εύρυθμη λειτουργία του νέου συστήματος απόδοσης ΦΠΑ, όπου στην πραγματικότητα όποιος ενταχθεί στο σύστημα δεν θα αποδίδει ούτε μισό ευρώ στο Δημόσιο εάν πρώτα δεν εισπράττει το σχετικό τιμολόγιο, όπως επίσης το στήσιμο του Ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου, που πάει από χρονιά σε χρονιά, τείνοντας να γίνει το... ανέκδοτο της τελευταίας τετραετίας...