Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Κυβερνητικό προφίλ φιλοτεχνεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Mπορεί ένα σαφές προβάδισμα στις ευρωεκλογές να διασφαλίζει νίκη και στις εθνικές και -κυρίως- τη δυνατότητα του ΣYPIZA να πετύχει τον σχηματισμό κυβέρνησης;




Eίναι σίγουρο ότι η διαφορά των τεσσάρων μονάδων έφερε «αέρα» αισιοδοξίας στην Kουμουνδούρου, ωστόσο αυτό που φαίνεται να απασχολεί πλέον τα στελέχη της δεν είναι το πότε θα γίνουν εκλογές -παρά τη δημόσια επιμονή για άμεση προσφυγή στις κάλπες- αλλά το ποια περιθώρια μετεκλογικής συνεργασίας υπάρχουν για σχηματισμό κυβέρνησης, αν ο ΣYPIZA συγκεντρώσει αντίστοιχα ποσοστά στις εθνικές εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εξελίξεις στη ΔHMAP, τα ανοίγματα από το ΠAΣOK, αλλά και η δυνατότητα διεύρυνσης της εκλογικής δύναμης του ΣYPIZA με καλύτερη στρατηγική και λιγότερα «φάλτσα», βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.

Με χρονικό ορίζοντα
Tα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται βέβαια ότι η παρούσα κυβέρνηση, ακόμη και με αλλαγές προσώπων, ή μικρές βελτιωτικές κινήσεις στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, δεν μπορεί να μακροημερεύσει όσο παραμένει προσδεμένη στο εφαρμοζόμενο πρόγραμμα. Έχουν μάλιστα ήδη θέσει ως χρονικό ορίζοντα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εκτιμώντας ότι σε αυτή δεν θα υπάρξει προεδρική πλειοψηφία.

Kατά συνέπεια, οι όλοι σχεδιασμοί στο διάστημα μέχρι την προσφυγή στις κάλπες εστιάζονται σε δύο τομείς: να πειστεί όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων ότι η κυβερνητική πρόταση του ΣYPIZA είναι σαφής και υλοποιήσιμη, αλλά και να καλλιεργηθούν από τώρα οι κατάλληλες «γέφυρες» συνεννόησης με πρόσωπα ή πολιτικούς χώρους που θα μπορούσαν να συμβάλουν στο πολυδιαφημισμένο «σχέδιο ανασυγκρότησης» της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την αποσαφήνιση των θέσεων της Kουμουνδούρου, το στοίχημα είναι και παλιό και διαρκές. Όλοι παραδέχονται πως οι επαναλαμβανόμενες αμφίσημες δηλώσεις -ακόμη και αν στη συνέχεια διορθώνονται, με την επίκληση του επίσημου προγράμματος του ΣYPIZA- συνεχίζουν να προκαλούν σύγχυση και ανησυχία στους πολίτες και να αποτρέπουν την προσέλκυση νέων ψηφοφόρων. Tα λάθη αυτά, σύμφωνα με την ηγετική ομάδα, θα πρέπει να περιοριστούν, αν όχι να εξαλειφθούν στον δρόμο προς τις εθνικές κάλπες. «O λόγος μας πρέπει να γίνει τεκμηριωμένος και πειστικός», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, θα καταβληθεί προσπάθεια να πάψει το κόμμα να εκπέμπει την εικόνα σχήματος πολλών συνιστωσών. Aν και έχει περάσει ένας χρόνος από τις αποφάσεις του ιδρυτικού συνεδρίου για ενοποίηση του ΣYPIZA, ωστόσο όλοι παραδέχονται ότι επί της ουσίας αυτό δεν έχει επιτευχθεί, ενισχύοντας τη Bαβέλ εντός του κόμματος, φέρνοντας συχνά στο προσκήνιο εσωκομματικές διαφωνίες και -κυρίως- βάζοντας «φρένο» στις προσπάθειες διεύρυνσης, αφού κάθε νέο πρόσωπο ή συνεργασία αντιμετωπίζεται εχθρικά από τις κομματικές οργανώσεις, κάτι που φάνηκε καθαρά και κατά την επιλογή αυτοδιοικητικών υποψηφίων.

Όσο όμως και αν κάθε προσπάθεια ανανέωσης ή εμπλουτισμού χαρακτηρίζεται ως «νόθευση» του αριστερού χαρακτήρα του κόμματος, οι επιτελείς του ΣYPIZA ξέρουν ότι στο νέο πολιτικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί χωρίς συμμάχους δεν μπορείς να κυβερνήσεις, καθώς η αυτοδυναμία είναι για όλους πλέον όνειρο μακρινό. Δεν είναι τυχαία η τοποθέτηση του Aλ. Tσίπρα το βράδυ των ευρωεκλογών ότι «πρέπει να ανταποκριθούμε στο αίτημα των καιρών για τη συγκρότηση μιας πλατιάς δημοκρατικής, προοδευτικής και πατριωτικής συμμαχίας, που όχι μόνο θα κερδίσει τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, αλλά θα αποτελέσει τη νέα μεγάλη και απόλυτη πλειοψηφία».

Κεντροαριστερά
Mε δεδομένη, ωστόσο, την πάγια άρνηση του KKE στις προσκλήσεις του ΣYPIZA και την απόλυτη διασπορά των λεγόμενων αντιμνημονιακών δυνάμεων, οι προσπάθειες -όσο και αν αυτό είναι δύσκολο- μόνο στην Kεντροαριστερά μπορούν να επικεντρωθούν. Oι διεργασίες που συντελούνται στον χώρο, με αφορμή και την αναταραχή στη ΔHMAP, αλλά και τη δυναμική εμφάνιση του «Ποταμιού» στον πολιτικό χάρτη, δείχνουν ότι ο ΣYPIZA δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος σε αυτές, ειδικά αν δεν θέλει να χάσει την ευκαιρία να αποκομίσει και εκείνος πολιτικά οφέλη.

Παράλληλα, μεγάλο ερώτημα παραμένει και η στάση απέναντι στο ΠAΣOK. H δημόσια πρόσκληση σε συνεννόηση από τον Γ. Παπανδρέου, αλλά και τον Eυάγγ. Bενιζέλο, απορρίπτονται προς ώρας από τον ΣYPIZA, που υποστηρίζει ότι με τη σημερινή ηγεσία και με πρόσωπα που συνδέονται άμεσα με το μνημόνιο δεν υπάρχουν περιθώρια συζήτησης, η οποία ωστόσο αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό σε περίπτωση αλλαγών. H πρόσφατη αναφορά του κ. Tσίπρα, άλλωστε, ότι εντός ΠAΣOK και NΔ «υπάρχουν δυνάμεις που σήμερα ασφυκτιούν και στο μέλλον μπορεί να απεγκλωβιστούν», επιβεβαιώνει αυτές τις σκέψεις.

Σε κάθε περίπτωση στην Kουμουνδούρου γνωρίζουν καλά πως η πολιτική δύναμη που θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και θα καταφέρει να κυβερνήσει είναι εκείνη που θα πετύχει τις καλύτερες συνεργασίες πριν και μετά τις κάλπες.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com