Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Άνιση φορολογική μεταχείριση των πολιτών

Οπως σε όλα σχεδόν τα κράτη έτσι και στη χώρα μας έχουν θεσπιστεί συνταγματικές διατάξεις, με τις οποίες αφενός ορίζεται η φορολογική υποχρέωση των πολιτών και αφετέρου ορίζονται οι αρχές με βάση τις οποίες ασκείται η φορολογική εξουσία του κράτους.




Ειδικότερα το Σύνταγμα ορίζει ότι οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν αδιακρίτως στα δημόσια βάρη σύμφωνα με τις δυνάμεις τους. Από τη διάταξη αυτή απορρέει η αρχή της καθολικότητας του φόρου, με την έννοια ότι ο φόρος πρέπει να επιβάλλεται σε όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις. Με τον όρο «αδιακρίτως» επιχειρείται η απαγόρευση θέσπισης αδικαιολόγητων εξαιρέσεων ή/και απαλλαγών από τη φορολογία, όπως φυσικά και η μεροληπτική εφαρμογή των φορολογικών νόμων. Επίσης με τη φράση «σύμφωνα με τις δυνάμεις τους» ορίζεται η αρχή της φοροδοτικής ικανότητας, δηλαδή η συνεισφορά κάθε πολίτη ανάλογα με το εισόδημά του, το οποίο πρέπει να φορολογείται, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, με προοδευτική κλίμακα έτσι ώστε η φορολογική επιβάρυνση να είναι μικρότερη στα χαμηλά εισοδήματα και φυσικά μεγαλύτερη όσο μεγαλώνει το εισόδημα. Επίσης ορίζει ότι, οι πολίτες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, συνεπώς και στη φορολογία υπάρχει η βασική αρχή της φορολογικής ισότητας.

Εφόσον οι πολίτες ζουν κάτω από τις ίδιες προσωπικές ή/και οικονομικές ή/και κοινωνικές συνθήκες πρέπει να έχουν ίση φορολογική μεταχείριση χωρίς να επιτρέπονται διακρίσεις μεταξύ των φορολογουμένων πολιτών.

Πέρυσι, με την υποβολή των δηλώσεων οικονομικού έτους 2013 δηλαδή για εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2012, για καθαρό φορολογητέο εισόδημα ύψους 15.000 ευρώ, βάσει της ενιαίας προοδευτικής κλίμακας που ίσχυε για όλα τα φυσικά πρόσωπα ανεξαρτήτως πηγής προέλευσης του εισοδήματός τους, προσδιοριζόταν φόρος εισοδήματος ύψους 1.240 ευρώ.

Φέτος, με την υποβολή των δηλώσεων οικονομικού έτους 2014 δηλαδή για εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2013, ο φόρος για το ίδιο ακριβώς εισόδημα υπολογίζεται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με την πηγή προέλευσης αυτού.

Ειδικότερα για φορολογούμενο μισθωτό ο φόρος εισοδήματος ανέρχεται στο ποσό των 1.200 ευρώ ήτοι μειωμένος κατά 40 ευρώ ή σε ποσοστό 3,23%, για φορολογούμενο αυτοαπασχολούμενο ο φόρος εισοδήματος ανέρχεται στο ποσό των 3.900 ήτοι αυξημένος κατά 2.660 ευρώ ή σε ποσοστό 214,52% και στο φορολογούμενο με εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων ο φόρος εισοδήματος ανέρχεται στο ποσό των 2.190 ευρώ ήτοι αυξημένος κατά 950 ευρώ ή σε ποσοστό 76,62%. Με εξαίρεση τους μισθωτούς - συνταξιούχους οι οποίοι έχουν μια πολύ μικρή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης οι αυτοαπασχολούμενοι και αυτοί που έχουν εισοδήματα από ακίνητα έχουν πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις.

Αξίζει επίσης να δούμε και τα συνολικά ποσά που θα κληθούν να καταβάλουν οι ανωτέρω φορολογούμενοι σε τρεις ίσες δόσεις, τέλη Ιουλίου, τέλη Σεπτεμβρίου και τέλη Νοεμβρίου. Ο μισθωτός δεν έχει να καταβάλει τίποτα επιπλέον γιατί ο φόρος εισοδήματος όπως και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης έχουν παρακρατηθεί από τον εργοδότη του, ο αυτοαπασχολούμενος καλείται να καταβάλει συνολικό ποσό για φόρο εισοδήματος, προκαταβολή φόρου, τέλος επιτηδεύματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης ύψους 6.845 ευρώ ήτοι 2.281,67 ευρώ ανά δόση και ο φορολογούμενος με εισόδημα από ακίνητα καλείται να καταβάλει συνολικό ποσό για φόρο εισοδήματος και συμπληρωματικό φόρο, προκαταβολή φόρου και ειδική εισφορά ύψους 3.893,25 ευρώ ήτοι 1.297,75 ευρώ ανά δόση.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com