«Οικονομολόγοι επαινούν τις μεταρρυθμίσεις της Αθήνας», είναι ο τίτλος και «η Ελλάδα ως μαθητής- πρότυπο» ο υπέρτιτλος δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας «Der Tagesspiegel», το οποίο αναφέρεται σε εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μελέτη της τράπεζας Berenberg και του Lisbon Council αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι περισσότερο προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις σε σχέση με τη φήμη της. Επιπλέον, «στο Euro Plus Monitor η Ελλάδα παίρνει στον τομέα εφαρμογής μεταρρυθμίσεων την καλύτερη βαθμολογία μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ΕΕ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα» ενώ επισημαίνεται ότι έπειτα από ύφεση έξι ετών η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει φέτος στην ανάπτυξη, αρχικά με 0,6%.
«Η χώρα έχει επίσης σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης» αναφέρεται στο δημοσίευμα και τονίζεται ότι ο προϋπολογισμός ελαφρύνθηκε κατά 16% του ΑΕΠ. «Παρόμοια δρακόντεια διόρθωση δεν έχει υπάρξει σχεδόν ποτέ σε περίοδο ειρήνης στον δυτικό κόσμο» δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg Χόλγκερ Σμίντινγκ. Όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, η οποία, όπως επισημαίνεται, ήταν απαραίτητη, καθώς στη χώρα είχαν διαπιστωθεί οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση, με βαθμό 8,7, σε δεκαβάθμια κλίμακα, ακολουθούμενη από την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Σε παρεμφερή συμπεράσματα καταλήγει και ο ΟΟΣΑ, ο οποίος βαθμολόγησε την Ελλάδα με 0,8, με άριστα το 1. «Είναι το πιο εντυπωσιακό πρόγραμμα που έχω δει» δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία.
Το δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, για πρώτη φορά μετά το 1948, αλλά και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, λόγω της μείωσης του μισθολογικού κόστους, ενώ επισημαίνει και σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ για τη βελτίωση του γενικού κλίματος της οικονομίας.