Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Κεφάλαια 1 τρισ. ευρώ ρίχνει στην αγορά η ΕΚΤ

Λεπτομέρειες για τα νέα πολυετή δάνεια που θα χορηγήσει η ΕΚΤ στις τράπεζες της Ευρωζώνης έδωσε χθες ο πρόεδρος Ντράγκι, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της τράπεζας.





Ο επικεφαλής της ΕΚΤ εκτίμησε μάλιστα ότι οι τράπεζες θα αντλήσουν μέσω των νέων δανείων μέχρι και 1 τρισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις στην αγορά. Επανέλαβε, επίσης, ότι η ΕΚΤ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει «μη συμβατικά μέτρα» εφόσον ο πληθωρισμός διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα περισσότερο από όσο σήμερα αναμένεται. Η αντίδραση του ευρώ ήταν άμεση αν και όχι ιδιαίτερα βίαιη, με την ισοτιμία να υποχωρεί από το 1,367 στο 1,36 δολ.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, οι τράπεζες θα μπορούν να δανειστούν μέχρι και 7% των χορηγήσεών τους σε συγκεκριμένες κατηγορίες δανείων (ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 400 δισ. ευρώ) μέσω δύο πράξεων χρηματοδότησης, στις 18 Σεπτεμβρίου και στις 11 Δεκεμβρίου. Το κόστος δανεισμού θα είναι 0,1 ποσοστιαίο μονάδα υψηλότερο του βασικού επιτοκίου (διατηρήθηκε στο 0,15% ). Στη συνέχεια, όμως, θα μπορούν να λαμβάνουν και νέα πολυετή δάνεια, σε πράξεις που θα γίνονται κάθε τρίμηνο μέχρι τα μέσα του 2016, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπερβαίνουν συγκεκριμένους στόχους χορήγησης δανείων.

Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να χορηγηθούν από την ΕΚΤ μέχρι και 600 δισ. ευρώ επιπλέον. Όσες τράπεζες δεν καταφέρουν μέχρι τον Μάιο του 2016 να πετύχουν τους στόχους που θα τεθούν για τις χορηγήσεις, θα πρέπει να επιστρέψουν τα δάνεια στα μισά της τετραετούς περιόδου, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2016. Οι στόχοι για τις χορηγήσεις διαφέρουν από τράπεζα σε τράπεζα και εξαρτώνται από τα δάνεια που αυτές χορήγησαν το 12μηνο που έληξε τον φετινό Απρίλιο. Οι τράπεζες μπορούν να συμμετέχουν στις πράξεις χρηματοδότησης και ως ομάδα, οπότε οι στόχοι για τις χορηγήσεις θα προκύπτουν αθροιστικά.

Το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε, επίσης, από την 1η Ιανουαρίου του 2015 να αλλάξει τη συχνότητα των συνεδριάσεών του σε έξι εβδομάδες από περίπου τέσσερις σήμερα (κάθε πρώτη Πέμπτη του μήνα) και να δημοσιοποιεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων. Ο πρόεδρος Ντράγκι δεν θέλησε να αποσαφηνίσει, όμως, τη μορφή που θα έχουν τα πρακτικά και εάν θα αποκαλύπτεται η ψήφος κάθε μέλους του Δ.Σ. ξεχωριστά. Δήλωσε, επίσης, ότι εντείνονται οι προετοιμασίες για την αγορά τιτλοποιημένων δανείων (ABS) από την ΕΚΤ. Λίγη ώρα νωρίτερα η Επιτροπή της Βασιλείας ανακοίνωνε ότι ξεκινά μελέτη για τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να τονωθεί παγκοσμίως η αγορά τιτλοποιημένων δανείων.

Σουηδική έκπληξη
Ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στις οικονομίες της Ευρωζώνης προκαλεί έντονες ανησυχίες και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες, που φοβούνται ότι θα τους «εξαχθεί» το πρόβλημα, μέσω της εξασθένησης του ευρώ έναντι των νομισμάτων τους. Για να αποτρέψει το ενδεχόμενο αυτό η Τράπεζα της Σουηδίας αποφάσισε χθες να μειώσει το βασικό της επιτόκιο από 0,75% σε 0,25%, αιφνιδιάζοντας τους αναλυτές που περίμεναν μείωση στο 0,5%. Η αντίδραση της αγοράς συναλλάγματος ήταν άμεση, με την κορόνα να εξασθενεί πάνω από 2% έναντι του ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2010.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com