Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Το χρονοδιάγραμμα για τις έρευνες πετρελαίου σε Ιόνιο και Κρήτη

Το καλοκαίρι του 2015 θα είναι γνωστό ποιες εταιρείες και σε ποια από τα 20 θαλάσσια "οικόπεδα" του Ιονίου και νότια της Κρήτης θα κάνουν έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.




Οπως έκανε γνωστό κορυφαίος αξιωματούχος του ΥΠΕΚΑ, μέχρι τις 20 Ιουλίου θα έχει σταλεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές του Ιονίου Πελάγους και νότια της Κρήτης και μετά θα πάρει το δρόμο για τη δημοσίευση στην εφημερίδα της Ε.Ε. Από τότε που θα ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μετρήσουν έξι μήνες για την υποβολή προσφορών. Δηλαδή μέχρι και τον Μάρτιο θα κρατήσει η διαδικασία της κατάθεσης προτάσεων από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Μετά το Μάρτιο για άλλους τρεις μήνες, με κάποια ελαστικότητα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα γίνει η αξιολόγηση των προσφορών. Άρα μέσα στον ερχόμενο Ιούνιο και Ιούλιο θα έχει καταλήξει ο διεθνής γύρος παραχωρήσεων με επόμενο βήμα την υπογραφή των πετρελαϊκών συμβάσεων.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η αξιολόγηση των προσφορών θα γίνει από τον φορέα διαχείρισης δικαιωμάτων υδρογονανθράκων ΕΔΕΥ Α.Ε., ο οποίος θα έχει στελεχωθεί μέχρι την λήξη των προσφορών.

Πηγές του ΥΠΕΚΑ έκαναν επίσης γνωστό ότι ξεκίνησε και η διαβούλευση για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά στην κατανομή ποσοστού 5% από τα κέρδη στην τοπική αυτοδιοίκηση, δηλαδή τις περιφέρειες και τους δήμους όπου θα γίνουν έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Από την παρουσίαση που έκαναν στο Λονδίνο ο υπουργός Γ. Μανιάτης και η πρόεδρος της ΕΔΕΥ Σ. Σταματάκη των βασικών αξόνων του διεθνούς γύρου παραχωρήσεων, μπροέκυψε σύμφωνα με πληροφορίες τεράστιο ενδιαφέρον από μικρομεσαίες αλλά και μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες. Συμμετείχαν 40 εταιρίες και ανάμεσα στις κορυφαίες του χώρου ήταν οι Exxon, Chevron, BP, TOTAL, ENEL, Noble κλπ.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com