Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Πάγκαλος: Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να σταματήσει να υπάρχει

Την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ, με τη σημερινή του μορφή, θα πρέπει να σταματήσει να υπάρχει, διατύπωσε μιλώντας στον Βήμα FM o Θεόδωρος Πάγκαλος.




«Κατ' αρχήν χαίρομαι που αποφασίστηκε ότι θα γίνει το συνέδριο, διότι έχει τεθεί το θέμα των συμμαχιών και πιστεύω ότι αυτό δείχνει ότι ο χώρος είναι ζωντανός. Πρέπει να αποφασίσει το ΠΑΣΟΚ αν θα υπάρξει ή όχι. Ακούω διάφορους που λένε για το ένα ή το άλλο ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν είναι αυθύπαρκτα άτομα. Υπάρχουν επειδή υπάρχει το ΠΑΣΟΚ και χρησιμοποιούν το ΠΑΣΟΚ για να υπάρχουν. Και η παρουσία τους στη δημόσια ζωή είναι αμφίβολη. Το ΠΑΣΟΚ του 6% ή του 8% δεν είναι του 48%. Το ΠΑΣΟΚ του 48% δεν ήταν δυνατόν να διανοηθεί κανείς ότι δεν μπορεί να υπάρχει. Αλλά το ΠΑΣΟΚ του 8% μπορεί να διανοηθεί κάποιος ότι δεν είναι χρήσιμο στη δημόσια ζωή. Μπορεί να υποκατασταθεί από κάτι άλλο. Για να ευδοκιμήσει η Ελλάδα και να λειτουργήσει η δημοκρατία, δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα ΠΑΣΟΚ με ηγέτες τον Σκανδαλίδη ή τη Γεννηματά και τον έναν ή τον άλλον – για να πω μερικούς που δημοσιεύτηκε ότι μίλησαν χθες (στο Πολιτικό Συμβούλιο) και όχι επειδή έχω κάτι μαζί τους», ανέφερε ο πρώην υπουργός.

«Για μένα, το θέμα της ύπαρξης του ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό και θα πρέπει να δούμε τι λέει και ο κόσμος. Άποψή μου είναι ότι πρέπει να σταματήσει να υπάρχει το ΠΑΣΟΚ», τόνισε χαρακτηριστικά. «Έκανε μια ιστορική διαδρομή και τα κόμματα δεν είναι αιώνια και απαραβίαστα, δεν είναι θρησκευτικές έννοιες. Δεν πρέπει να κατέβει ως ΠΑΣΟΚ, αλλά ως μέρος μιας ευρύτερης δημοκρατικής συμμαχίας που θα εκφράζει τον σοσιαλιστικό χώρο».

«Το βρίσκω φοβερά κακόγουστο αυτό που έγινε με την Ελιά, διότι απλώς ήταν ένα καλαμπούρι. Μιμηθήκαμε τους Ιταλούς και κάθε φορά που μιμούμαστε τους Ιταλούς γινόμαστε κατά το κοινώς λεγόμενο ρεζίλι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος. Και δεν υπάρχει λόγος συζήτησης για μένα για το αν πρέπει να λέγεται Ελιά ή Κορομηλιά. Το είπαμε Ελιά, επειδή ήταν Olivo στην Ιταλία. Δεν είναι έτσι; Ε, είναι αστείο να μιμούμαστε τους άλλους λαούς και ας βρούμε ένα όνομα δικό μας.», συνέχισε ο κ. Πάγκαλος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο αν θα πρέπει ή όχι να συνεχίσει να είναι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος: «Αυτό θα το αποφασίσει το συνέδριο. Να σας πω τι καταλαβαίνω με την απλή μου λογική; Όπως γίνεται τώρα, πιθανόν να έχει και δίκιο (ο Βενιζέλος που λέει ότι δεν έχει νόημα η συζήτηση). Σήμερα, ο Στέφανος Κασιμάτης στην «Καθημερινή» γράφει για τον κ. Τσίπρα, αλλά μου θυμίζει και άλλους στο ΠΑΣΟΚ, ότι τρέχει σαν τον μακαρίτη τον Βέγγο από εδώ και από εκεί και στο τέλος, όταν τον σταμάτησαν, του λένε «γιατί τρέχεις;». Και λέει «ξέρω και εγώ γιατί;». Ε, δεν γίνεσαι αρχηγός τρέχοντας από εδώ και από εκεί. Ιδίως όταν έχεις τόσα χρόνια στην πολιτική και δεν σε έχει προσέξει κανείς, διότι όταν υπάρχουν ηγετικές προσωπικότητες, τις προσέχουν για το καλό ή το κακό και είναι ο κόσμος μαζί τους ή εναντίον τους όταν βγαίνουν μπροστά. Όταν δεν βγαίνεις μπροστά, σημαίνει ότι είσαι αξιόλογος και αξιοπρόσεκτος άνθρωπος, χρειάζεσαι σε ένα κόμμα και στη χώρα, γενικότερα, στη Βουλή, αλλά μην κάνεις τον αρχηγό. Ε, λίγη αυτογνωσία δεν βλάπτει».

 
website counter
friend finderplentyoffish.com