Σε τεταμένο κλίμα διεξήχθη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η , πρώτη ημέρα επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τον Τουρισμό, με την αξιωματική αντιπολίτευση να στηλιτεύει δια του Μιχάλη Κριτσωτάκη την κυβέρνηση, για την επιλογή της να διεξαχθεί τη Δευτέρα η συζήτησή του, παρότι η κατάθεση του νομοσχεδίου έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής.
Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, επέμεινε πως το χρονικό διάστημα ήταν αρκετό για την κατανόηση του νομοσχεδίου, και επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ πως "δημιουργεί φασαρία για τα διαδικαστικά, επειδή προφανώς δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένος για να τοποθετηθεί στο νομοσχέδιο".
"Το νομοσχέδιο έχει περάσει από μεγάλη επεξεργασία και έχει κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση ήδη από τον Φεβρουάριο" σημείωσε σε παρέμβασή της η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη. "Είναι το προϊόν πάρα πολύ μεγάλου κόπου - και δεν μπορείτε να έρχεστε εσείς εδώ και να εξευτελίζετε τη διαδικασία και τη δική σας θέση" συμπλήρωσε.
"Το σχέδιο που κατατέθηκε για διαβούλευση από τις 19 μέχρι 28 Φεβρουαρίου, ελάχιστη σχέση έχει με το σημερινό" απάντησε από πλευράς ΔΗΜΑΡ, ο Θωμάς Ψύρρας, ενώ στις διαμαρτυρίες προστέθηκε και εκείνη του Πάρη Μουτσινά (ανεξάρτητοι βουλευτές): "Το νομοσχέδιο μας εστάλη Παρασκευή το βράδυ όταν πηγαίναμε στις Περιφέρειές μας. Μην έρχεστε με έπαρση να μας πείτε πως δεν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας..." ανέφερε απευθυνόμενος στην υπουργό.
Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, η Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε λόγο για νομοθετική πρωτοβουλία που αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό και τη θεσμική θωράκιση του ελληνικού τουρισμού.
"Πρόκειται για μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση. Με στόχο την εύρυθμη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, μέσα από ένα σταθερό θεσμικό περιβάλλον, διαμορφώνουμε ένα νέο απλοποιημένο και σαφέστερο πλαίσιο ορισμών και διαδικασιών σύστασης και λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων. Μια από τις πιο ουσιαστικές αλλαγές στη διαδικασία λήψης Ειδικού Σήματος Λειτουργίας από ένα τουριστικό κατάλυμα, είναι η κατάργηση του σταδίου της προηγούμενης έγκρισης της αρχιτεκτονικής μελέτης, καθώς και της καταλληλότητας οικοπέδου ή γηπέδου, η οποία πλέον έχει ενσωματωθεί στην απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων" ανέφερε η κυρία Κεφαλογιάννη.
Αλλα σημεία του νομοσχεδίου τα οποία προέβαλε η υπουργός, ήταν ο επανακαθορισμός της διαδικασίας κατάταξης των τουριστικών καταλυμάτων, η οποία πλέον επαφίεται στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, "ο ακριβής και οριστικός καθορισμός οριογραμμής αιγιαλού, στο γενικό σχεδιασμό του Τουριστικού Λιμένα", η απλοποίηση διαδικασιών χωροθέτησης Τουριστικών Λιμένων "με κατάργηση περιττών διοικητικών βαρών", η συμπλήρωση της νομοθεσίας που αφορά τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας (condy hotels), έτσι ώστε "κτίρια τα οποία έχουν καταληφθεί, να μπορούν να αξιοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν για τουριστικούς λόγους".
Διευθετείται οριστικά το ζήτημα της λειτουργίας των αναγνωρισμένων χιονοδρομικών κέντρων, προωθείται η τουριστική εκπαίδευση, δίνεται λύση στο θέμα των αδειών ξενάγησης σε ξένες γλώσσες,"ώστε να ανταποκριθούμε άμεσα και στη επικείμενη αύξηση της ζήτησης από τις αναδυόμενες αγορές" ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός Τουρισμού.
Οι αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, αφορούσαν κατά πρώτο λόγο την ενίσχυση της μεγάλης επιχειρηματικότητας, σε βάρος των μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, ιδίως με τις διατάξεις για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα (άρθρο 17). Βαρείς υπαινιγμούς άφησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμανατίδου, παρομοιάζοντας συγκεκριμένη παράγραφο με την "υπόθεση Στέγκου" στο Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής, ενώ και ο Χρήστος Κατσώτης (ΚΚΕ) θεώρησε "φωτογραφική", μια άλλη διάταξη του ίδιου άρθρου.
Κοινή υπήρξε επίσης η κριτική για την απουσία ρυθμίσεων που να αφορούν τον εσωτερικό τουρισμό και τον αγροτουρισμό.
"Δυστυχώς δεν υπήρξε η απαραίτητη στήριξη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να ενταχθεί ο αγροτουρισμός στο νομοσχέδιο, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση" απάντησε η Όλγα Κεφαλογιάννη.
"Ενώ πέρσι είχαμε 17 εκατομμύρια αφίξεις τουριστών (έναν πολύ μεγάλο αριθμό), οι βασικοί στόχοι του υπουργείου για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και "ποιοτικοποίηση" του τουρισμού δεν επιτεύχθηκαν" παρατήρησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. "Αντίθετα έχουμε αύξηση του all inclusive, σμίκρυνση της τουριστικής περιόδου από οκτώ μήνες σε τέσσερις, κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και πτώση κέρδους, ακόμα και στις μεγάλες. Αιτία είναι το μοντέλο της τουριστικής ανάπτυξης με τους μεγάλους τσιμεντένιους όγκους, που εσείς ενισχύετε αντί να αλλάζετε" ανέφερε ο κ. Κριτσωτάκης.
"Για να σας προσγειώσω στην πραγματικότητα, θα σας πω πως, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τους πρώτους μήνες του 2014, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έχουν αύξηση κατά 27,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013 - περίοδο που είχαμε πάλι μια πολύ μεγάλη αύξηση στις εισπράξεις" απάντησε η υπουργός Τουρισμού.
"Γίνεται μια προσπάθεια, ώστε το Δημόσιο να αξιοποιήσει οικονομικά μια υπάρχουσα κατάσταση παράνομης αγκυροβόλησης σκαφών αναψυχής σε θαλάσσιες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους" παρατήρησε ο Θάνος Μωραΐτης (ΠΑΣΟΚ). "Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή - και οι αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν κατά περίπτωση, με διαβουλεύσεις με τοπικούς και επιστημονικούς φορείς" επεσήμανε.
"Τα καταφύγια μετατρέπονται σε μικρής έκτασης μαρίνες, με σκοπό την ιδιωτικοποίησή τους. Αυξάνεται το μέγεθος της χερσαίας έκτασής τους από 20.000 σε 50.000 τ.μ., για μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εμπορικών χρήσεων και παραπέρα μείωση της πρόσβασης του λαού στους κοινόχρηστους χώρους" κατήγγειλε μεταξύ άλλων ο Χρ. Κατσώτης (ΚΚΕ).
"Η Κούβα, κάνει μεγάλα ανοίγματα" απάντησε στον Χρ. Κατσώτη, ο Νίκος Σηφουνάκης (ΠΑΣΟΚ). "Απαλλάσσονται οι ξένες επενδύσεις για τα πρώτα 8 χρόνια στην Κούβα, και μετά, το μάξιμουμ της φορολογίας θα είναι 15%. Δεν συγκρινόμαστε, αλλά αυτές τις ιδεοληψίες που είχαμε, έχω την αίσθηση ότι πρέπει να τις ξεπερνάμε".
"Η διαδικασία παραχώρησης αγκυροβολίων και καταφύγιου τουριστικών σκαφών, απαιτούσε στο παρελθόν την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Τουρισμού και Περιβάλλοντος, ενώ στο εξής θα απαιτείται απόφαση μόνο της υπουργού Τουρισμού. Για ένα ζήτημα που κανονικά θα έπρεπε να εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα για να υπάρχει ο προληπτικός έλεγχος νομιμότητας του ΣτΕ, αποφασίζει μόνος του ο υπουργός. Είπαμε, να απλουστευθούν οι διαδικασίες αλλά όχι, να μετατρέψουμε τον τουρισμό σε τσιφλίκι μιας μονοπρόσωπης εξουσίας" σχολίασε ο Θ. Ψύρρας (ΔΗΜΑΡ).
"Δημιουργείτε μια ακόμα άχρηστη δομή όπου βολεύετε δικά σας παιδιά και το ονομάζετε Συμβούλιο Χορηγιών" κατηγόρησε την κυβέρνηση, η Ραχήλ Μακρή (ΑΝΕΛ). "Οι χορηγίες που υποτίθεται πως θα δίνονται με υπηρεσίες, ή προϊόντα, θα αξιολογούνται από ειδική εκτιμητική επιτροπή, η οποία θα μπορεί να εξασφαλίζει άλλοθι για φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματίες, στο ύψος της χορηγίας. Ένας επιχειρηματίας με μια δήλωση και δύο τιμολόγια θα μπορεί να εκπίπτει για ό,τι δηλώσει, ενώ ένας συνταξιούχος με 10 χιλιάδες ευρώ ετήσιο εισόδημα και ιατρικές δαπάνες για παράδειγμα 490 ευρώ δεν θα έχει καμία φοροαπαλλαγή" παρατήρησε η βουλευτής.
"Κάποιοι εδώ πέρα μίλησαν με παραληρήματα κι έχουν κριθεί πολύ πρόσφατα από τους πολίτες. Νομίζω ότι δεν είναι τυχαίο που οι πολίτες τους κατέταξαν εκεί που τους κατέταξαν" απάντησε αργότερα, η Όλγα Κεφαλογιάννη.
"Δεν υποτιμούμε την ανάγκη να γίνουν επενδύσεις. Πρέπει να δούμε όμως, το πώς θα δέσουν με τις ανάγκες της κοινωνίας. Οι πολίτες δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα διακοπών - και η χώρα μας είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης των ισχυρών παραγόντων τουρισμού, Ελλήνων και ξένων. Γι' αυτούς τους επιχειρηματίες προβλέπονται νέα προνόμια, και αυτή είναι η αντιφατικότητα που πρέπει να καταλάβετε" ανέφερε ο Πάρις Μουτσινάς (ανεξάρτητοι βουλευτές).
Η Χρυσή Αυγή δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση.