Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

ΕΦΕΤΕΙΟ Μικρότερες οι ποινές για το ναυάγιο του Sea Diamond

Μικρότερες ποινές από τις αρχικές επέβαλε το Εφετείο στους κατηγορούμενους για το ναυάγιο του Sea Diamond καθώς δεν αναγνώρισε πρόθεση και αθώωσε τους περισσότερους από όσους κάθισαν στο εδώλιο.




Το Εφετείο Πειραιά έκρινε ενόχους τον πλοίαρχο, τον υποπλοίαρχο και τον γενικό διευθυντή της πλοιοκτήτριας & διαχειρίστριας εταιρείας. Στον πλοίαρχο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια με αποτέλεσμα τη βύθιση του πλοίου και τον θάνατο δύο ανθρώπων. Επίσης το δικαστήριο του επέβαλε πρόστιμο 60.000 ευρώ.

Το Πρωτοδικείο Πειραιά πριν από τέσσερα χρόνια είχε καταδικάσει τον πλοίαρχο σε ποινή φυλάκισης 12 ετών και 10 μηνών για τις ίδιες κατηγορίες έχοντα αναγνωρίσει όμως την πρόθεση και την ενσυνείδητη αμέλεια. Ο γενικός διευθυντής επιχειρήσεων στόλου της εταιρείας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 3 ετών, για το αδίκημα της πρόκλησης σοβαρής εξακολουθητικής θαλάσσιας ρύπανσης από αμέλεια.

Ο ίδιος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 8 χρόνια για το ίδιο αδίκημα αλλά και εκεί είχε αναγνωριστεί πρόθεση. Στον υποπλοίαρχο του Sea Diamond επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 26 μηνών. Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους το δικαστήριο αποφάσισε την αθώωσή τους.

Δεν έγιναν δεκτοί οι ισχυρισμοί της πλοιοκτήτριας για πρόκληση ναυαγίου από τη λανθασμένη χαρτογράφηση της περιοχής, αλλά για όλους τους κατηγορούμενους έγιναν δεκτά τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη. Επίσης το δικαστήριο δέχθηκε ότι υπάρχει σοβαρή και εξακολουθητική θαλάσσια ρύπανση.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com