Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Στη σύνταξη 24.000 δάσκαλοι και καθηγητές

Μαζική είναι η «φυγή» των εκπαιδευτικών από τα σχολεία τα τελευταία χρόνια λόγω των δυσµενών οικονοµικών συνθηκών. Από το 2010, όταν ξεκίνησε η οικονοµική κρίση, µέχρι και φέτος (δηλαδή κατά την τελευταία τετραετία), έχουν βγει στη σύνταξη, ακόµη και πρόωρα, περισσότεροι από 24.000 δάσκαλοι και καθηγητές.



Αναλυτικά, σύµφωνα µε στοιχεία των εκπαιδευτικών οµοσπονδιών των δασκάλων (ΔΟΕ) και των καθηγητών (ΟΛΜΕ), κατά την τελευταία τετραετία από την πρωτοβάθµια εκπαίδευση έχουν αποχωρήσει 9.700 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί την ώρα που έχουν γίνει µόλις 279 µόνιµοι διορισµοί, ενώ από τη δευτεροβάθµια εκπαίδευση έχουν συνταξιοδοτηθεί περί τους 14.500 καθηγητές όταν έχουν γίνει 2.248 διορισµοί.

Ειδικά στη δευτεροβάθµια εκπαίδευση το διδακτικό προσωπικό έχει µειωθεί κατά 34.000 τα τελευταία τέσσερα χρόνια εάν συνυπολογιστούν οι καθηγητές που µετατάχθηκαν υποχρεωτικά στην πρωτοβάθµια εκπαίδευση και στη διοίκηση, οι καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιµότητα, καθώς και η µείωση των προσλήψεων αναπληρωτών.

Λόγω των συνταξιοδοτήσεων, για τη νέα σχολική χρονιά (2014-15) απαιτείται η πρόσληψη περί των 22.500 αναπληρωτών εκ των οποίων έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις για 19.500. Κενές θα µείνουν περί τις 3.000 θέσεις δασκάλων και καθηγητών τις οποίες το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει να καλύψει µε την επιστροφή στα σχολεία περί των 500 εκπαιδευτικών, οι οποίοι ήταν αποσπασµένοι σε διοικητικές υπηρεσίες, αλλά και µε παράλληλες αναθέσεις µαθηµάτων.

Πολλές ειδικότητες εκπαιδευτικών, όπως οι φιλόλογοι, διδάσκουν ήδη µαθήµατα παραπλήσια του αντικειµένου τους, πρακτική την οποία, όπως φαίνεται, το υπουργείο θα προσπαθήσει να εφαρµόσει φέτος σε περισσότερες ειδικότητες καθηγητών στα Γενικά, αλλά κυρίως στα Επαγγελµατικά Λύκεια.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com