Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Πως να αξιοποιήσετε τις 3D εκτυπώσεις για την ανάπτυξη προϊόντων

Στο χαρτί μία ιδέα για τη δημιουργία ενός προϊόντος μπορεί να μοιάζει εξαιρετική, αλλά το τελικό αποτέλεσμα να μην είναι ούτε το αναμενόμενο ούτε το πλέον πρακτικό.




Η δημιουργία ενός προτύπου είναι απαραίτητο στάδιο στην υλοποίηση ενός project παραγωγής προϊόντος και εκεί η λύση που έχει δώσει η τεχνολογία είναι το 3D printing ή τρισδιάστατη εκτύπωση.

Αυτό ήταν και το σκεπτικό πάνω στο οποίο βασίστηκε η Drawlab (www.drawlab.com), μία από τις ελάχιστες ελληνικές εταιρείες που αξιοποιούν το 3D printing προκειμένου να βοηθήσουν επιχειρήσεις στη διαχείριση και υλοποίηση projects που σχετίζονται από τη δημιουργία ενός προϊόντος από το concept μέχρι και την παραγωγή, υλοποιώντας όλα τα ενδιάμεσα στάδια. “Με πιο απλά λόγια στη Drawalab παρέχουμε που μπορούν να συνδέσουν τον μηχανολογικό-βιομηχανικό και εικαστικό σχεδιασμό με δυνατότητα προτυποποίησης” σημειώνει στο Ηmerisia.gr ο Χρήστος Καλογήρου, ο οποίος μαζί με τους Σταύρο και Στέλιο Κούρτη και τον Θέμη Βασκονσέλο αποτελούν την ιδρυτική ομάδα της Drawlab.

Έχοντας ξεκινήσει τη λειτουργία της πριν από 2 χρόνια, η Drawlab είναι ένα startup που αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της τρισδιάστατης εκτύπωσης για να κάνει πιο εύκολη τη ζωή των επιχειρήσεων που παράγουν προϊόντα. Σύμφωνα με τα στελέχη της Drawlab, το 3D printing είναι μία προσθετική διαδικασία κτισίματος ενός αντικειμένου. Πιο απλά, ένα τρισδιάστατο σχέδιο από έναν προσωπικό υπολογιστή «χτίζεται» από εξειδικευμένα μηχανήματα, κάνοντας το ψηφιοποιημένο αντικείμενο, απτό. Ουσιαστικά, αυτό που προσφέρει η Drawlab είναι η ρεαλιστική απεικόνιση ενός αντικειμένου, γεγονός που επιτρέπει σε όλους τους εμπλεκόμενους να αποκτήσουν εικόνα του ακριβού προϊόντος πριν αυτό προχωρήσει σε παραγωγή.

Η Drawlab έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις όσον αφορά την απόκτηση 3D εκτυπωτών, αλλά διαφοροποιείται σε σχέση με άλλες εταιρείες στο γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στο πελάτη της καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας σχεδιασμού ενός προϊόντος.

Projects

Μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει αναλάβει αρκετά έργα, ενώ έχει υλοποιήσει και δικές της ιδέες. Από τα πλέον ενδιαφέροντα projects είναι αυτά που σχετίζονται με 2 σχολικούς διαγωνισμούς. Το πρώτο ήταν το F1 in Schools, όπου η Drawlab ανέλαβε τις συμμετοχές για τις 30 από τις 38 συνολικά ελληνικές ομάδες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό κάνοντας για αυτές σεμινάρια, 3D printing, κοπή ξύλινων μερών και παρέχοντας τεχνογνωσία και υλικά τα οποία χρειάζονταν για την δημιουργία του αμαξιού. Επίσης, στήριξε τον Διαγωνισμό Ρομποτικής πλαισιώνοντας την ομάδα Minders που κατάφερε να διακριθεί μέσα από 200 ομάδες και η οποία θα αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο τελικό που θα πραγματοποιηθεί στην Ρωσία.

Ακόμη, η Drawlab έχει εμπλακεί και στην ανάπτυξη επιτραπέζιων παιχνιδιών. Το πρώτο είναι το Stiga που θα εκδοθεί από εταιρεία του εξωτερικού το 2015, ενώ το δεύτερο είναι το Spells of Doom που θα εκδοθεί από την ελληνική εταιρεία και θα κάνει την εμφάνιση του τον Οκτώβριο του 2014 στην έκθεση Spiele στο Έσεν της Γερμανίας. Το Spells of Doom έχει δημιουργηθεί εξ' ολοκλήρου από την Drawlab, η οποία μάλιστα το έχει “ανεβάσει” στην πλατφόρμα crowd-funding Kickstarter αναζητώντας χρηματοδότηση.

Παραγωγή εντός Ελλάδας

Όσον αφορά στα μακροπρόθεσμα σχέδια της Drawlab, περιλαμβάνεται και η υποστήριξη της παραγωγής σε εγχώριο επίπεδο με γνώμονα τις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό. “Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να «εκπαιδευτεί» ο κόσμος-επιχειρηματικός και μη- στο ότι για να δημιουργήσεις κάτι από την αρχή, πρέπει να επιδιώξεις τις κατάλληλες συνεργασίες, πιστεύοντας στις δυνάμεις που αναδύονται στην ελληνική αγορά” σημειώνει ο κ. Καλογήρου.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com