Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Αποστάσεις ΠΑΣΟΚ από ΝΔ με δικό του «οδικό χάρτη»

Τη δική του διακριτή κοινωνική ατζέντα θα επιχειρήσει να οικοδομήσει το αμέσως προσεχές διάστημα το ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να οροθετήσει τον δικό του πολιτικό χώρο και να διαχωρίσει τη στρατηγική του από αυτή της ΝΔ και του Αντ. Σαμαρά, προβάλλοντας τη δική του πρόταση για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τα Μνημόνια.




Τον «Οδικό Χάρτη» του ΠΑΣΟΚ που επεξεργάζονται στη Χαρ. Τρικούπη θα παρουσιάσει ο Ευάγγ. Βενιζέλος την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 79ης ΔΕΘ και σε αυτόν θα περιγράφονται συγκεκριμένες πολιτικές, δράσεις και πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τόσο τον διακριτό προοδευτικό ρόλο που Κινήματος στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού όσο και την αυτοτελή πολιτική του ταυτότητα στο μετα-μνημονιακό τοπίο.

Παράλληλα ο Ευάγγ. Βενιζέλος θα ρίξει το βάρος τους και στην προώθηση του κοινωνικού πακέτου της κυβέρνησης, το οποίο εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ταυτίζεται απόλυτα με αυτό του ΠΑΣΟΚ, κάτι που αναμένεται να συζητήσει στην επικείμενη συνάντησή του με τον Αντ. Σαμαρά στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας (ενδεχομένως τη Δευτέρα), ενώ στην ατζέντα της συνάντησης θα βρεθεί και το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα στις 3-5 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι.
Αποστάσεις ΠΑΣΟΚ από ΝΔ με δικό του «οδικό χάρτη»

Στις διαπραγματεύσεις αυτές θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά ως εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, οι Χρ. Πρωτόπαπας και Κυρ. Πιερρακάκης, οι οποίοι με εντολή του κ. Βενιζέλου θα βάλουν στο «τραπέζι» τις προτάσεις για το σχέδιο των φοροελαφρύνσεων, τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, την αύξηση σε 100 των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς την αναθεώρηση του πλαισίου για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσουν επίσης να μην μπει στη διαπραγμάτευση, ώστε να μην υπάρξουν αλλαγές, στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και των ορίων ηλικίας, όπως στα εργασιακά, επιμένοντας να μην αλλάξει η νομοθεσία για τις ομαδικές απολύσεις και το δικαίωμα ανταπεργίας.

Δύο μέρες αργότερα, στις 7 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη τον δικό του «Οδικό Χάρτη», ο οποίος, σημειώνουν στελέχη της Χαρ. Τρικούπη, «θα περιγράφει τις πολιτικές για την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια». Ο «Οδικός Χάρτης» θα εστιάζει στις αναπτυξιακές πολιτικές και στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος και βασικό στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στο ίδιο κείμενο θα υπάρχουν ακόμη οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τη βιωσιμότητα και την αναδιάρθρωση του χρέους, οι προτάσεις του για τη δημιουργία επενδυτικού κλίματος, για την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά, για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, για την κατοχύρωση ενός δικαίου φορολογικού συστήματος, για την αποκατάσταση των αδικιών με έμφαση στην αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, τις εφορίες, τις τράπεζες.

Επίσης θα υπάρξει ένα πλέγμα προτάσεων για αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και της παιδείας, για κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, που θα αποτελέσουν βασικά στοιχεία του «Οδικού Χάρτη», ενώ ένα μέρος θα αφορά και το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που αναφέρεται σε συγκεκριμένες πολιτικές για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.

Παράλληλα με τον «Οδικό Χάρτη», στελέχη της Χαρ. Τρικούπη έχουν ήδη υποβάλει στον Γκ. Χαρδούβελη ένα σχέδιο για τη λήψη άμεσων πρωτοβουλιών και μέτρων που θα συμβάλουν στην αλλαγή του πολιτικού κλίματος και στη χθεσινή συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ, του ζήτησαν να τους απαντήσει άμεσα για τις σκέψεις του οικονομικού υπουργείου. Τα μέτρα αυτά αφορούν τη μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με διατήρηση του επιδόματος στους περσινούς δικαιούχους, τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, καθώς μια σειρά φορολογικών μέτρων όπως η καθιέρωση ενός σταθερού συστήματος φοροαπαλλαγών ή εκπτώσεων φόρου (συλλογή αποδείξεων, ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες κ.λπ.) και η διευκόλυνση της ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την ετήσια υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων.

«Ολοι μαζί»
Παράλληλα με όλα αυτά κεντρικός πολιτικός στόχος του Ευάγγ. Βενιζέλου είναι η ανασύσταση και ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, προσπάθεια που θα κορυφωθεί με το Συνέδριο του Οκτωβρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Στην πορεία προς το Συνέδριο αναμένεται να υπάρξει κάλεσμα του Ευάγγ. Βενιζέλου για τη συσπείρωση όχι μόνο των οργανωμένων κομμάτων και κινήσεων του χώρου, αλλά και όλων των αδρανοποιημένων στελεχών και πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με στόχο την όσο το δυνατόν επαναδραστηριοποίηση -στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Παράταξης- στελεχών που διαφώνησαν στο παρελθόν με το ΠΑΣΟΚ και αποχώρησαν. Πρόκριμα αυτής της στρατηγικής θα είναι και η εκδήλωση της 3ης του Σεπτέμβρη για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, καθώς το κεντρικό μήνυμα - σύνθημα θα είναι «Όλοι μαζί ξανά - Με τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη για τη νέα Αλλαγή».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com