Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Δάνεια: Επιδότηση επιτοκίων με κονδύλια από το ΕΣΠΑ

Τη στήριξη της Γερμανίας στο αίτημα της ελληνικής πλευράς να μπορούν να χρησιμοποιηθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ για την αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων επιχειρηματικών δανείων ζήτησε, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο.



Στη συνάντηση, η οποία εξελίχθηκε σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα, έγινε μία εφόλης της ύλης συζήτηση για την ελληνική οικονομία και τα μελλοντικά σενάρια, με αναφορά στο ζήτημα του δημόσιου χρέους και παρουσίαση των βασικών αρχών του σχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια. Ιδιαίτερο βάρος ο Ελληνας υπουργός έδωσε στη μείωση των φόρων, θέμα που η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει στις συνομιλίες που θα έχει με την τρόικα στις 3 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, όπου θα παραβρίσκεται και ο κ. Δένδιας.

Ο Γερμανός υπουργός φάνηκε κατ' αρχήν θετικός στο ελληνικό αίτημα, για την επιδότηση επιτοκίων υφιστάμενων δανείων μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. «Πρέπει να υπάρχει ευελιξία στη χρησιμοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων», φέρεται να απάντησε ο κ. Σόιμπλε στον Ελληνα υπουργό.

Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί δεν επιτρέπουν τη χρήση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την αναχρηματοδότηση δανείων και θα χρειαστεί αναθεώρηση του κανονισμού, προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο. Η Αθήνα σκοπεύει να θέσει το σχετικό αίτημα στις Βρυξέλλες, εν όψει και της συνολικής ρύθμισης που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, που θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Κατά τη συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε υπήρξε μία ευρύτατη συζήτηση μίας ώρας για όλα τα θέματα που αφορούν στην ελληνική οικονομία, την εξέλιξη του προγράμματος σταθεροποίησης και τις σημερινές προκλήσεις, που αφορούν αφενός τα μελλοντικά σενάρια για την ελληνική οικονομία και αφετέρου την κρίση στην Ουκρανία, τις συνέπειες για την Ευρώπη και την Ελλάδα και τις δυνατότητες του γερμανικού παράγοντα να επηρεάσει την κρίση αυτή», δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Φορολογία
Ξεχωριστή αναφορά ο υπουργός έκανε στα θέματα της φορολόγησης και στο «πώς θα μπορούσε η ελληνική οικονομία να λειτουργήσει σε ένα πλαίσιο με λιγότερους φόρους αλλά και με ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία, που μπορούν να βοηθήσουν τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις να βρουν χρηματοδότηση και να αναπτυχθούν», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός τόνισε ότι η ανεργία δεν μπορεί να καταπολεμηθεί αν η οικονομία δεν λειτουργήσει σωστά, αν δεν δημιουργηθούν νέα προϊόντα, νέες επιχειρήσεις, αν δεν μετακινηθεί ρευστότητα προς την οικονομία και δεν αυξηθούν οι εξαγωγές. Προς αυτή την κατεύθυνση η βοήθεια του γερμανικού παράγοντα μπορεί και πρέπει να είναι σημαντική, δήλωσε, ενώ αναφέρθηκε και στη δημοσιονομική πρόοδο και τις μεταρρυθμίσεις.

«Η επιτυχία σας είναι και επιτυχία μας» φέρεται να είπε ο κ. Σόιμπλε, προς τον οποίο ο Ελληνας υπουργός απηύθυνε ένα ακόμα αίτημα, την αύξηση κατά 30 εκατ. ευρώ της συμμετοχής της γερμανικής τράπεζας KfW στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.

Το θέμα τέθηκε και στο δείπνο εργασίας που είχε τη Δευτέρα το βράδυ με τους εκπροσώπους της τράπεζας KfW.

H επιπλέον χρηματοδότηση των 30 εκατ. ευρώ αφορά στο κεφάλαιο του δεύτερου υποταμείου του Ελληνικού Επενδυτικού Fund, το οποίο θα ενισχύει τη μετοχική συμμετοχή σε επιχειρήσεις με τη μορφή venture capital. Πάντως, παρά τις εξαγγελίες και τα αρχικά χρονοδιαγράμματα περί τέλους Ιουνίου, μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει ούτε το πρώτο υποταμείο για τη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ούτε κάν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα συμμετέχουν στο πρότζεκτ.

Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι τον Σεπτέμβριο να έχουν ξεπεραστεί τα διάφορα διαδικαστικά προβλήματα, ώστε να λειτουργήσει το υποταμείο. Στελέχη της γερμανικής τράπεζας δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και εξέφρασαν την πρόθεση να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι διαδικασίες για το Ταμείο.

Ρευστότητα
Στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενίσχυση των εξαγωγών και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων αναφέρθηκε ο κ. Δένδιας στη συνάντηση που είχε με τον αντικαγγελάριο και υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας Σ. Γκάμπριελ, ενώ απηύθυνε πρόσκληση για επενδύσεις στην Ελλάδα στους Γερμανούς βιομήχανους κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας που είχε χθες το μεσημέρι με τη διοίκηση του Γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχανιών (BDI). Μάλιστα ο κ. Δένδιας προσκάλεσε τον κ. Γκάμπριελ και Γερμανούς βιομήχανους να επισκεφθούν την Ελλάδα με αντικείμενο τις επενδύσεις και τη συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις.

Το χθεσινή πρόγραμμα του κ. Δένδια περιελάμβανε επίσης συναντήσεις με τον υπουργό Επικρατείας Helge Braun, με τον οποίο συζήτησε την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της επαγγελματικής εκπαίδευσης στον τουρισμό και άλλους τομείς, με τον γενικό διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Καγκελαρίας Nikolaus Meyer-Landrut και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Stephan Steinlein.

H επίσκεψη του Ελληνα υπουργού στο Βερολίνο ολοκληρώνεται σήμερα με τη συνάντηση που θα έχει με τον υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και εντεταλμένο της καγκελαρίου για την ελληνογερμανική συνεργασία Χανς Φούχτελ.

[Σίγκμαρ Γκάμπριελ: «Στηρίζουμε την προσπάθεια της Ελλάδας»]

«Η Ελλάδα διέρχεται επί του παρόντος μια δύσκολη διαδικασία μεταρρυθμίσεων, που τώρα αρχίζει να αποδίδει τους πρώτους καρπούς. Αυτό αξίζει την αναγνώρισή μας», δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας Σίγκμαρ Γκάμπριελ, μετά τη συνάντηση που είχε χθες στο Βερολίνο με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια. Οπως τόνισε ο κ. Γκάμπριελ, το υπουργείο του οποίου ηγείται, στηρίζει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία με σειρά μέτρων, όπως ο διάλογος μεταξύ εμπειρογνωμόνων για την προώθηση των εξαγωγών και της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς και τη παροχή τεχνογνωσίας για τη μεταρρύθμιση στον τομέα των ΑΠΕ.

Υπογράμμισε την επιθυμία της γερμανικής πλευράς να συνεχίσει να παρέχει στήριξη ή και να την επεκτείνει σε τομείς, τους οποίους θα υποδείκνυε η ελληνική κυβέρνηση. Επίσης αναφέρθηκε στη βοήθεια της Γερμανίας για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων (start ups), μέσω ενός δανείου συνολικού ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ από την KfW για τη δημιουργία αποτελεσματικότερων υποστηρικτικών δομών. Με αυτόν τον τρόπο το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα είναι σε θέση να στηρίξει οικονομικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κατέληξε.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com