Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Επάγγελμα "βαθύ λαρύγγι" με αμοιβή 10% έως 30% επί των προστίμων

Επιχείρηση «βαθύ λαρύγγι», ύψους πολλών εκατ. δολαρίων πραγματοποιείται με εντατικούς ρυθμούς την περίοδο αυτήν από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) που έχει κηρύξει πόλεμο στη... διαφθορά.



Βασικός ενορχηστρωτής του προγράμματος «whistle­blower», που δίνει κίνητρα σε Αμερικανούς αλλά και ξένους πολίτες να «καρφώσουν» παράνομες οικονομικές πρακτικές σε επιχειρήσεις, χρηματιστηριακές, τράπεζες και επενδυτικά funds, είναι ο 42χρονος διακεκριμένος νομικός Αντριου Σερέσνεϊ, ο οποίος ως εισαγγελέας χειρίστηκε στο παρελθόν αμέτρητες υποθέσεις για ξέπλυμα χρήματος, απάτες τίτλων και ηλεκτρονικό έγκλημα.
Τώρα, όμως, από το νέο πόστο του στη SEC αναζητά... συμμάχους, οι οποίοι έναντι αδράς αμοιβής θα αποκαλύπτουν στις Αρχές οικονομικά σκάνδαλα. Πριν από λίγες μέρες η αμερικανική ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε ότι θα δώσει ανταμοιβή πάνω από 30 εκατ. δολάρια σε πληροφοριοδότη που διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στην επίλυση έρευνας.
Επάγγελμα βαθύ λαρύγγι με αμοιβή 10% έως 30% επί των προστίμων
Οπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της, η ανταμοιβή θα είναι η μεγαλύτερη που έχει δοθεί στο πλαίσιο του προγράμματος πληροφοριοδοτών, που «τρέχει» από το 2010 μετά την ψήφιση του νόμου «Ντοντ - Φρανκ» για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τοπίου στις ΗΠΑ και η τέταρτη που χορηγείται σε πρόσωπο που μένει σε ξένη χώρα. Θα ήταν μάλιστα ακόμη πιο γενναιόδωρη εάν ο πληροφοριοδότης είχε ενεργήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα...
«Ο πληροφοριοδότης ήρθε σε εμάς με στοιχεία για μια απάτη που θα ήταν πολύ δύσκολο να εντοπιστεί» ανέφερε ο αξιωματούχος της SEC, για να προσθέσει πως «αυτό το έπαθλο-ρεκόρ στέλνει ένα ''ισχυρό μήνυμα'' για τη δέσμευσή μας στους πληροφοριοδότες και στην αξία που έχουν στην εφαρμογή του νόμου».
Το προηγούμενο ρεκόρ για ανταμοιβή στο πρόγραμμα της SEC ήταν τα 14 εκατ. δολάρια που ανακοινώθηκαν το 2013. Το 2012 δόθηκε μόνο μια ανταμοιβή σε πληροφοριοδότη της υπηρεσίας, το 2013 τέσσερις και το 2014 εννιά. Η SEC έχει μέχρι σήμερα δεχτεί καταδικαστικά στοιχεία από συνολικά 55 χώρες, κυρίως όμως από το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Κίνα.
Mε ποσοστά
Οι πληροφοριοδότες λαμβάνουν περίπου το 10% με 30% του ύψους των προστίμων ή των αποζημιώσεων που υποχρεούνται να καταβάλουν στο Δημόσιο οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες κ.λπ. που πιάστηκαν στην τσιμπίδα του νόμου.
Μια από τις πιο τρανταχτές περιπτώσεις αξιοποίησης πληροφοριών για αποκάλυψη σκανδάλου ήταν αυτή του πρώην υπάλληλος της UBS Μπράντλεϊ Μπίρκενφελντ, ο οποίος το 2007 έλαβε «δώρο» ύψους 104 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ διότι «κάρφωσε» στις αρχές ονόματα φοροφυγάδων. Κατηγορήθηκε όμως και αυτός για συνέργεια και φυλακίστηκε για 3,5 χρόνια. Εγινε, ωστόσο, πλούσιος μέσα από το κελί...
Βέβαια, πολλοί υποστήριξαν, χαρακτηρίζοντάς τον ακόμα και κλέφτη, ότι δεν θα είχε πάει στις αρχές εάν δεν είχε ψηφιστεί το 2006 νόμος βάσει του οποίου δικαιούνταν μερίδιο 30% επί των κρατικών εσόδων που θα προέκυπταν από τα στοιχεία που έδωσε.
Από την άλλη, κορυφαίο «αυτογκόλ» της SEC ήταν όταν για 8 χρόνια -από το 1999 έως και το 2007- αγνοούσε τα διαβήματα, τις αναφορές και τις καταγγελίες του Ελληνοαμερικανού χρηματιστή Χάρι Μαρκόπουλος, για τη μεγαλύτερη μεταπολεμική χρηματοπιστωτική απάτη στις ΗΠΑ, την «πυραμίδα Μάντοφ», μέχρι που αυτή κατέρρευσε.
30 εκ. δολάρια είναι η μεγαλύτερη αμοιβή που έχει δοθεί στο πλαίσιο του προγράμματος πληροφοριοδοτών, που «τρέχει» από το 2010
Από 55 χώρες, κυρίως όμως από το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Κίνα προέρχονται τα καταδικαστικά στοιχεία που έχει δεχτεί μέχρι σήμερα η SEC.
Μαίρη Τζο Γουάιτ
Η... σερίφης της Wall Street έχει εκπαιδευτεί κυνηγώντας μαφιόζους
Με τη Μαίρη Τζο Γουάιτ πάνω από το... κεφάλι τους, τα «γεράκια» της Γουόλ Στριτ έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν... Η επικεφαλής της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), πρώην ομοσπονδιακή εισαγγελέας που έγινε γνωστή διώκοντας κατηγορούμενους για τρομοκρατία και αφεντικά της μαφίας, είναι μια ιδιαίτερα σκληρή προσωπικότητα, στην οποία ο Μπαράκ Ομπάμα ανέθεσε με κλειστά τα μάτια την εποπτεία όλων των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
Από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα (τον Απρίλιο του 2013), η «σερίφης» της Γουόλ Στριτ έβαλε στόχο να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις που προέβλεπε ο νόμος Ντοντ-Φρανκ (2010) με στόχο να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας στο χρηματιστήριο μετοχών, στη σκιά της κατάρρευσης της Lehman Brothers.
Επιθετική πολιτική
Πηγές προσκείμενες στην 67χρονη Μαίρη Τζο Γουάιτ υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της αυξήθηκε εντυπωσιακά ο αριθμός των οικονομικών παραβάσεων που εντοπίστηκαν, αλλά και το ύψος των προστίμων που επιβλήθηκαν. Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα από την αξιωματούχο που υποσχέθηκε να υπηρετήσει στην Επιτροπή ασκώντας «επιθετική και δημιουργική» πολιτική. Και πράγματι οι υποθέσεις που... εξιχνιάστηκαν καλύπτουν όλο το φάσμα της χρηματαγοράς.
Εξάλλου η SEC επέβαλε το τελευταίο 12μηνο σε τέσσερις υποθέσεις πρόστιμο μεγαλύτερο των 100 εκατ. δολαρίων, ενώ κατέβαλε αμοιβή-ρεκόρ ύψους 30 εκατ. δολαρίων σε πληροφοριοδότη. Ενας από τους αγαπημένους της συνεργάτες είναι ο επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας, Αντριου Σερέσνεϊ, τον οποίο χαρακτηρίζει «λαγωνικό».
Η γεννημένη στο Κάνσας, Μαίρη Τζο Γουάιτ δεν διστάζει μάλιστα να τα βάλει με τα μεγαθήρια. Πρόσφατα έκανε γνωστό ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει την υπόθεση τεχνικής ενίσχυσης των αποδόσεων του διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου Pimco Total Return ETF, από τη μητρική της Pimco.
Μέσα στο καλοκαίρι εξάλλου επέβαλε πρόστιμο 275 εκατ. δολ. στη Morgan Stanley για παραπλάνηση επενδυτών σε εκδόσεις τιτλοποιημένων ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων (RMBS) που προσφέρθηκαν το 2007 με ανάδοχο την τράπεζα.
Στο στόχαστρό της είχε μπει και η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Συγκεκριμένα ερεύνησε γεγονότα αναφορικά με την αμφιλεγόμενη Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) των μετοχών της εταιρείας.
Η 73η πιο ισχυρή γυναίκα στον πλανήτη, σύμφωνα με το οικονομικό περιοδικό Forbes, είναι επίσης γνωστή για την εμμονή της με τους οίκους αξιολόγησης. Αντικείμενο της έρευνας είναι να διακριβωθεί ο ρόλος τους, με αφορμή και τις καταγγελίες ότι ήταν οι οίκοι αυτοί που το 2008 υποστήριξαν και υποδαύλισαν τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com