Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Σύγκρουση κυβέρνησης - τρόικας για τις 100 δόσεις - «Νόμος του κράτους που θα εφαρμοστεί η ρύθμιση» λέει το ΥΠΟΙΚ

Ανακοίνωση - απάντηση στα περί απαιτήσεων της τρόικας για απόσυρση της ρύθμισης των 100 δόσεων για αποπληρωμή των οφειλών στο Δημόσιο εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.




Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών προς το Δημόσιο με διακανονισμό έως και 100 δόσεων είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί αναφέρει σε ανακοίνωσή. Η συζήτηση με την τρόικα είναι διαρκής και περιλαμβάνει ένα ευρύ πεδίο θεμάτων με στόχο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης».

Όπως ανέφερε η Καθημερινή, με γραπτή επιστολή τους οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να αποσύρει τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον το 2015. Το ποσό αυτό προστίθεται στο εκτιμώμενο από την τρόικα -ήδη υπάρχον- δημοσιονομικό 1,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 2,5 δισ. και είναι αδύνατο να καλυφθεί με νέα μέτρα.
Η τρόικα αναφέρεται στον νόμο για τη ρύθμιση οφειλών μέχρι και σε 100 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στη ρύθμιση Δένδια για τα «κόκκινα» δάνεια, στην οποία προβλέπεται περαιτέρω διαγραφή των προσαυξήσεων από οφειλές στο Δημόσιο για όσους θελήσουν να διευθετήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες. Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι αν και οι ρυθμίσεις έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, κατατέθηκαν στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση με τους εκπροσώπους των πιστωτών.
Τα νέα αυτά δεδομένα απειλούν να τινάξουν στον αέρα τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα η οποία ακόμη δεν έχει ανακοινώσει την ημερομηνία επιστροφής της στην Αθήνα. Όμως, στριμώχνει στη γωνία και την κυβέρνηση η οποία πόνταρε στο φιλολαϊκό αυτό μέτρο για να αντιστρέψει το κλίμα. Παράλληλα ευελπιστούσε ότι η νέα ρύθμιση θα έφερνε έσοδα στο κράτος επειδή χιλιάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα θα μπορούσαν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις ενώ τώρα έχουν «παγώσει» τις οφειλές τους.

Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών φτάνει τα 90 δισ. ευρώ.

Από την πρώτη στιγμή πάντως, κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να εντάξουν τις απαιτήσεις της τρόικας στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκεί στην κυβέρνηση για την εφαμογή μεταρρυθμίσεων.

«Η ρύθμιση για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 100 δόσεις έχει ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή και πρέπει να εφαρμοστεί», δήλωσε στον Σκάι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η στάση της τρόικα ενδεχομένως να εντάσσεται στις γνωστές πιέσεις που ασκούνται παραμονές της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Επεσήμανε δε, πως ο ίδιος δεν έχει γίνει αποδέκτης κάποιας ένστασης από την τρόικα για το ζήτημα, αν και δεν είναι αρμόδιος.


«Αδιανόητο και ανέφικτο να αλλάξει ψηφισμένος νόμος» είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω, στις αποφάσεις της, απλώς η τρόικα μάς πιέζει για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει» εκτίμησε.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com