Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Μείωση 160 εκατ. στις δαπάνες του ΕΣΥ

Μείωση των δαπανών στο ΕΣΥ κατά 160 εκατ. προβλέπεται για το 2015, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας κ. Μάκης Βορίδη.




Όπως είπε, φέτος οι λειτουργικές δαπάνες έχουν προϋπολογιστεί σε 1,610 δισ. ευρώ, ενώ για το 2015 το αντίστοιχο ποσό ανέρχεται σε 1,450 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων των δημόσιων νοσοκομείων από ιδιώτες πάροχους. Σύμφωνα με τον υπουργό, μια τέτοια απόφαση συνδέεται με την κοστολογική προσέγγιση του ζητήματος, για να δηλώσει χαρακτηριστικά: «Τον ασθενή τον ενδιαφέρει να κάνει την εξέτασή του καλά και φθηνά».Ο κ. Βορίδης, μιλώντας στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατροτεχνολογίας αναφερόμενος στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τόνισε ότι ο ρυθμός πληρωμής έχει βελτιωθεί, καθώς έχει καταβληθεί το 1,3 δισ. από 1,9, του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Εκτίμησε, παράλληλα, ότι τα 600 εκατ. ευρώ που υπολείπονται δεν θα χρειαστεί να καταβληθούν όλα, καθώς θα επιτευχθούν εξοικονομήσεις. Ενδεικτικά ανέφερε πως σύντομα θα κληθούν οι πάροχοι του Ωνασείου, στους οποίους οφείλονται 60 με 65 εκατ. ευρώ, να προχωρήσουν σε συμφωνίες για την πληρωμή τους, όπως παραχώρηση εκπτώσεων.

Σχετικά με τη νέα μείωση δαπανών στο ΕΣΥ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων, Παύλος Αρναούτης υποστήριξε ότι «τα χρήματα δεν επαρκούν και απόδειξη αυτού είναι πως τα δημόσια νοσοκομεία έχουν ήδη αναθεωρήσει τους προϋπολογισμούς τους τρεις φορές».

Για το παρατηρητήριο τιμών, ο κ. Αρναούτης τόνισε πως λειτουργεί ως «διατιμητήριο» τιμών: «Δεν μπορεί όταν ολόκληρη η Ευρώπη προμηθεύεται με κριτήριο «την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής πλευράς προσφορά» εμείς να χρησιμοποιούμε ένα διατιμητήριο με μοναδικό κριτήριο τη φθηνότερη τιμή, αδιαφορώντας για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προϊόντος -που είναι αγαθό υγείας- και να ζητάμε ένα απλό CE Mark», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, στην Ευρώπη η δαπάνη για τη διαχείριση των συστημάτων τεχνολογίας αγγίζει τα 100 δισ. ευρώ, με το 10% εξ αυτών να πηγαίνει ως επανεπένδυση σε έρευνα και ανάπτυξη. Πάνω από 500.000 προϊόντα ιατροτεχνολογικού χαρακτήρα χρησιμοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ κάθε 38 λεπτά στην Ευρώπη κατατίθεται ένας φάκελος ευρεσιτεχνίας ιατροτεχνολικών προϊόντων. Το 7,5% των δαπανών για την υγεία αντιστοιχούν στον τομέα της ιατρικής τεχνολογίας.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com