Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

«Μαύρη τρύπα» 5 δισ. στην Υγεία από σπατάλη, διαφθορά, φακελάκια

«Μαύρη τρύπα» 5 δισ. ευρώ προκαλούν σπατάλη, διαφθορά και «φακελάκια» στην Υγεία στη χώρα μας, ενώ εκτιμάται ότι συνολικά στην Ευρώπη «χάνονται» 56 δισ. ευρώ!




Η Ελλάδα μάλιστα διεκδικεί μία από τις πρώτες θέσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη στην προκλητή ζήτηση υπηρεσιών, καθώς συνταγογραφούνται τον χρόνο 65 εκατ. ιατρικές συνταγές, ίσες σε αριθμό με τις συνταγές της Ισπανίας που έχει τον πενταπλάσιο πληθυσμό, συνολικά 200 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων και περίπου 100 εκατ. παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις τον χρόνο σε ασφαλισμένους.

«Το 30% των χρημάτων που διατίθενται κάθε χρόνο για την Υγεία θεωρούνται χαμένα», σχολίασε χθες ο Πολ Λίνκε, γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τη διαφθορά στον χώρο της Υγείας (EHFCN), με αφορμή το 10ο συνέδριο του Δικτύου, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα. Στη χώρα μας, η συνολική δαπάνη Υγείας ανέρχεται στα 17 δισ. ευρώ, με τις άτυπες πληρωμές και τη κακοδιαχείριση να κοστίζουν ετησίως πάνω από 5 δισεκατομμύρια.

Κατάχρηση
Την ίδια ώρα, το «φακελάκι» αφορά το 14%-17% της συνολικής δαπάνης υγείας στη χώρα μας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός τόνισε ότι «η προκλητή ζήτηση υπηρεσιών Υγείας και η κατάχρηση των κανόνων παροχής υπηρεσιών, αποτελούν τα βασικότερα προβλήματα διαφθοράς». Ο κ. Κοντός αναφέρθηκε και στα περιθώρια περιστολής του φαινομένου διαφθοράς και σπατάλης επικαλούμενος στοιχεία του ΕΟΠΥΥ.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι τον Οκτώβριο, πρώτο μήνα εφαρμογής των κατευθυντήριων οδηγιών στη συνταγογράφηση εξετάσεων καταγράφεται μείωση κατά 25%, ενώ με την εφαρμογή του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων μειώθηκε η υπέρβαση στη μηνιαία δαπάνη τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο κατά 71,5% (από 21 εκατομμύρια ευρώ σε 6 εκατομμύρια ευρώ).

Ο κ. Κοντός ανακοίνωσε και αλλαγές στις παροχές ιατροτεχνολογικών υλικών, όπως επιθέματα, γυαλιά, αναπηρικά καροτσάκια κ.ά. σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για μια δαπάνη περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, η οποία στην πραγματικότητα δεν ελέγχεται και αποτελεί πεδίο διαφθοράς λόγω αδιαφανών διαδικασιών. Πρόσφατα εταιρεία χρέωσε με διαφορετική τιμή τον ίδιο τύπο επιθέματος σε δύο ασφαλισμένους μόνο και μόνο για να πιάσει το ανώτατο πλαφόν δαπάνης που καλύπτει ο Οργανισμός.

Ο κ. Κοντός ανέφερε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και σε αυτές τις παροχές, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η πιστοποίηση των γιατρών που θα κάνουν τη γνωμάτευση για τα προϊόντα αυτά ηλεκτρονικά. Επόμενα βήματα είναι η πιστοποίηση των προμηθευτών, η χρήση του μητρώου ιατροτεχνολογικών προϊόντων και η πληρωμή των προμηθευτών για τα συγκεκριμένα προϊόντα να γίνεται απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ και όχι μέσω ασθενών. Θα μπορεί, επίσης, να γίνεται διαπραγμάτευση της τιμής με τους προμηθευτές, με βάση τον όγκο των προϊόντων που θα παραγγέλλονται.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com