Το... αυτονόητο ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα.
Για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η δανειακή δόση, η ελληνική πλευρά πρέπει να παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις που περιλαμβάνονται στην ατζέντα. Άλλωστε τα ανοιχτά ζητήματα είναι γνωστά από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν στο Παρίσι έγιναν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - δανειστών...
Η επόμενη φάση όμως των διαπραγματεύσεων δεν έγινε ποτέ. Πολλά άλλαξαν από τότε στην Αθήνα. Στο επίκεντρο βρέθηκε η «επόμενη ημέρα» μετά το τέλος του Μνημονίου, η «συνετή έξοδος» από το ΔΝΤ. Οι πολιτικές αβεβαιότητες διευρύνθηκαν, το πολιτικό ρίσκο αυξήθηκε, καθώς ακόμη και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ήταν στην «πρώτη γραμμή». Το χρηματιστήριο βρέθηκε σε δίνη και οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα εκτινάχθηκαν σε επίπεδα που ορθώνουν «απαγορευτικό» σε μια νέα έξοδο στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων.
Από το Παρίσι και μετά, το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του επικεντρώνεται στο «αύριο». Συμπεριφέρεται ως να μην υπάρχει το... «σήμερα». Η ανάγκη για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων πέρασε σε δεύτερη μοίρα.
«Προσηλωμένοι» στην επόμενη ημέρα «ξεχάσαμε» το σήμερα. Χωρίς όμως ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χωρίς συμφωνία με την τρόικα δεν μπορεί να υπάρξει «επόμενη ημέρα». Χωρίς την «πιστοποίηση» των δανειστών ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βαδίζει σταθερά στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν μπορεί να γίνουν αποφασιστικά βήματα από τις Βρυξέλες και το Βερολίνο, για οριστική λύση στο δυσθεώρητο δημόσιο χρέος.
Χθες οι Αντ. Σαμαράς και Ευάγγ. Βενιζέλος επιχείρησαν να θέσουν τέλος σ' αυτές τις αβεβαιότητες, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ελληνικές θέσεις είναι διαμορφωμένες. Το επόμενο δίμηνο θα είναι καθοριστικό και η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί με προσεκτικές κινήσεις αποφεύγοντας οτιδήποτε που θα προκαλέσει νέα αναταραχή στις αγορές...