Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Πληροφορίες «χρυσάφι» με ένα κλικ στο κινητό

Απεριόριστες δυνατότητες για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, δίνει η ψήφιση του νόμου για τα «ανοιχτά Δημόσια Δεδομένα», προσφέροντας έναν «ανεξερεύνητο» πλούτο πληροφοριών που πλέον βρίσκεται στα χέρια όλων όσοι μπορούν να τον αξιοποιήσουν και συμβάλλοντας μεσοπρόθεσμα στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.




Ο νόμος που έφερε στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αποτελεί προσαρμογή της χώρας μας σε κοινοτική οδηγία, ενισχύει σημαντικά τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στο πλαίσιο της φανερής δράσης της διοίκησης, μειώνοντας ταυτόχρονα την ταλαιπωρία στη συναλλαγή των πολιτών με το κράτος. Σε δεύτερο -αλλά εξίσου σημαντικό- επίπεδο μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικά οφέλη τόσο ευθέως από υπηρεσίες που αναπτύσσονται με τα ανοικτά δεδομένα όσο και από το εισόδημα που δημιουργούν οι νέες θέσεις απασχόλησης που δημιουργούνται.

Με απλά λόγια, τα δεδομένα αυτά επιδέχονται επεξεργασίας και επομένως παρέχουν ασφαλές έδαφος για την ανάπτυξη εφαρμογών προστιθέμενης αξίας. Αρκεί να αναφερθεί ότι ήδη στον χώρο των startups ακόμη και με τα λίγα δεδομένα που βρίσκονταν σε ανοιχτή διάθεση, πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου είχαν αξιοποιηθεί με καλές πρακτικές.

Στο εξής και καθώς το σύνολο των πληροφοριών της Δημόσιας Διοίκησης -με εξαίρεση μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που ο αποκλεισμός πρόσβασης οφείλεται σε λόγους νομιμότητας ή προστασίας προσωπικών δεδομένων- θα βρίσκεται στη διάθεση πολιτών και επιχειρήσεων θα αποτελέσουν «πρώτη ύλη» ώστε να αναπτυχθούν νέες υπηρεσίες.

Η «Η» καταγράφει σήμερα, ορισμένες από τις εν δυνάμει περιπτώσεις αξιοποίησης αυτών των πληροφοριών:

Τιμές
Με βάση τις τιμές προϊόντων στα super market σε συνδυασμό και με τη θέση αυτών στον χάρτη, μπορεί να αναπτυχθεί εφαρμογή που θα παρέχεται μέσω Internet ή κινητών τηλεφώνων, και θα προτείνει καταστήματα που έχουν την καλύτερη τιμή σε επιλεγμένα προϊόντα και σε σχετικά μικρή απόσταση από τη θέση του ενδιαφερόμενου καταναλωτή.

Αντίστοιχη εφαρμογή για κινητά μπορεί να αναπτυχθεί για την επιλογή πρατηρίου βενζίνης σε χαμηλή τιμή και σχετικά κοντά, στη θέση του οδηγού στο οδικό δίκτυο.

Η ανάπτυξη εφαρμογών που ενισχύσουν την έρευνα αγοράς, οδηγεί μέσα από τον υγιή ανταγωνισμό σε μείωση τιμών.

Δεδομένα για το οδικό δίκτυο
Με βάση το οδικό δίκτυο και σε συνδυασμό με ανοικτά δεδομένα όπως δρομολόγια αστικής συγκοινωνίας και στοιχεία κίνησης οχημάτων στους δρόμους, μπορεί μια εταιρεία να φτιάξει εφαρμογή, μέσω Internet, κινητών τηλεφώνων κ.ά., που θα προτείνει συνδυασμό μέσων και διαδρομή για μετάβαση από μια περιοχή στην άλλη. Αν τέτοια δεδομένα συνδυαστούν μάλιστα, με τη θέση και τις ώρες λειτουργίας μνημείων/μουσείων/αρχαιολογικών χώρων, μια τέτοια εφαρμογή θα μπορούσε τελικά να εμπλουτιστεί και με προτάσεις για ενδιάμεσες επισκέψεις σε χώρους ενδιαφέροντος.

Με βάση το οδικό δίκτυο και σε συνδυασμό με στοιχεία όπως θέσεις ξενοδοχείων, σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος, υπηρεσιών υγείας, δρομολογίων, ακτοπλοϊκών δρομολογίων κ.ά. μπορούν να αναπτυχθούν τουριστικές εφαρμογές που θα προωθήσουν την ανάπτυξη και τη βελτίωση των υπηρεσιών στον χώρο του τουρισμού.

Με βάση το οδικό δίκτυο και σε συνδυασμό με ανοικτά δεδομένων όπως θέση υπηρεσιών υγείας, θέση σχολείων, θέση δημόσιων υπηρεσιών, δρομολόγια αστικών συγκοινωνιών, συντελεστές δόμησης, επίπεδα μόλυνσης ατμόσφαιρας και ηχορύπανσης μπορούν να αναπτυχθούν εφαρμογές από εταιρείες του χώρου Real Estate για τη λήψη αποφάσεων σε σχέση με αστικές περιοχές.

Ιατρικά
Με βάση τη θέση των νοσοκομείων στο οδικό δίκτυο και σε συνδυασμό με στοιχεία για την ημερήσια λειτουργία τους (ωράριο, εφημερίες, διαθεσιμότητα κλινών) μπορεί να αναπτυχθεί εφαρμογή μέσω internet ή κινητού τηλεφώνου που θα κατευθύνει τον ασθενή σε ποιο νοσοκομείο μπορεί να εξυπηρετηθεί.

Θα μπορούσε επίσης να αναπτυχθεί εφαρμογή που θα έδινε τη δυνατότητα στους γιατρούς να επιλέγουν φάρμακο και να συνταγογραφούν με βάση τη δραστική ουσία και άλλα στοιχεία των φαρμάκων. [βάση δεδομένων φαρμάκων (ΕΟΦ), ανωνυμοποιημένα και ομαδοποιημένα δεδομένα συνταγογράφησης και κατανάλωσης φαρμάκων].

Προϋπολογισμοί και δημόσιες δαπάνες
Με βάση στοιχεία προϋπολογισμού και αποφάσεων δαπανών των κυβερνητικών φορέων (π.χ. μέσω αξιοποίησης των ανοικτών δεδομένων του ΔΙΑΥΓΕΙΑ) μπορεί να αναπτυχθεί εφαρμογή που να αναλύει για κάθε φορέα του Δημοσίου (υπουργεία, δήμους κ.ά.) τι ξοδεύει ακριβώς, αλλά και πόσα χρήματα λαμβάνουν οι εταιρείες από το Δημόσιο (ανά φορέα / συγκεντρωτικά / συγκριτικά).

ΑΝΟΙΧΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Οικονομικά οφέλη 40 δισ. για την Ε.Ε.

Τα οικονομικά οφέλη από τα Ανοιχτά Δεδομένα δεν αφορούν μόνο τη χώρα μας αλλά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτιμάται πως θα οδηγήσουν σε οικονομικά οφέλη πλέον των 40 δισ. ευρώ για την Ε.Ε., καθώς και σε αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας που θα ξεπερνά τα 3 τρισ. δολάρια, σε επτά διαφορετικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας (εκπαίδευση, μεταφορές, καταναλωτικά προϊόντα, ηλεκτρική ενέργεια, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, υγεία και καταναλωτική πίστη) σε παγκόσμιο επίπεδο.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com