Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Νέες επενδύσεις σχεδιάζουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας

Ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν με τον δικό τους τρόπο οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Vodafone Ελλάδος, Wind Ελλάς) στην ελληνική οικονομία, καθώς παρά την κρίση συνεχίζουν να επενδύουν στην ανάπτυξη υποδομών, όπως και στην απόκτηση φάσματος προκειμένου να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών στους Έλληνες καταναλωτές.




Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), την τελευταία πενταετία, όπου συνολικά οι επενδύσεις όλων των κλάδων στην ελληνική οικονομία έχουν μειωθεί κατά δύο τρίτα, ο κλάδος συνεχίζει να επενδύει κάθε έτος το 11%-15% των εσόδων του και το 25%-33% των λειτουργικών κερδών του, χωρίς σε αυτά τα ποσοστά να συμπεριλαμβάνονται τα διόλου ευκαταφρόνητα ποσά που έχουν δοθεί για την απόκτηση των αδειών χρήσης φάσματος ραδιοσυχνοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι το 2011 οι τρεις εταιρείες έδωσαν περίπου 380 εκατ. ευρώ για να ανανεώσουν τις άδειες για το φάσμα που είχαν στα 900 Mhz και στα 1800 Mhz, ενώ πριν από λίγες ημέρες η διαγωνιστική διαδικασία για την εκχώρηση φάσματος συχνοτήτων στα 800 MΗz και στα 2600 MΗz ολοκληρώθηκε με το συνολικό τίμημα να φθάνει στα 381 εκατ. ευρώ!

Πρακτικά, η εκχώρηση του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων έχει εξελιχθεί την τελευταία τετραετία σε μία από τις πιο προσοδοφόρες διαδικασίες αποκρατικοποίησης του ελληνικού δημοσίου. Και την επόμενη διετία θα υπάρξει και συνέχεια, δεδομένου ότι λήγουν οι άδειες για τη λειτουργία δικτύων 3G που είχαν δοθεί το 2001, με τα τότε έσοδα να φθάνουν στα 441 εκατ. ευρώ.

Υψηλές επενδύσεις
Πέραν του 1,2 δισ. ευρώ που έχουν δώσει για την απόκτηση αδειών χρήσης συχνοτήτων -χωρίς τις οποίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν- οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν επενδύσει συνολικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΕΚΤ, περίπου 7,5 δισ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον είναι πως ακόμη και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, οι εταιρείες συνεχίζουν τις επενδύσεις, αν και τα ποσά που διαθέτουν είναι μικρότερα τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Από την άλλη πλευρά, όμως, τα 343 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι έφθασαν οι επενδύσεις σε κινητές τηλεπικοινωνιακές υποδομές το 2014 είναι ποσό που πλησιάζει τα επίπεδα που υπήρχαν στο δεύτερο μισό της περασμένης δεκαετίας, όταν ο κλάδος επένδυε πάνω από 450 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Χαρακτηριστικό των προθέσεων των εταιρειών του κλάδου ήταν όσα δήλωσαν οι επικεφαλής τους την περασμένη Πέμπτη στο πλαίσιο της τελετής υπογραφής των συμβάσεων για την εκχώρηση της χρήσης των συχνοτήτων στα 800 Mhz και στα 2600 Mhz. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε ότι τα 135 εκατ. ευρώ που δίνει η Cosmote είναι επιπλέον του 1,2 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας που περιλαμβάνει το επενδυτικό πλάνο του ομίλου.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος, Γλαύκος Περσιάνης, έκανε λόγο για επενδύσεις που αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ από το 2008 μέχρι σήμερα. Και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Ελλάς, Νάσος Ζαρκαλής, επισήμανε ότι η εταιρεία έχει επενδύσει 500 εκατ. ευρώ σε υποδομές από το 2010 μέχρι σήμερα, ποσό αρκετά υψηλό αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για τον μικρότερο «παίκτη» της ελληνικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας.

Το πρόβλημα των κεραιών
Οι επενδύσεις σε υποδομές κρίνονται, βέβαια, απαραίτητες προκειμένου οι εταιρείες να παραμείνουν ανταγωνιστικές καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούν να αντεπεξέλθουν στην άνοδο της ζήτησης για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας που είναι διαρκής.

Οι υπηρεσίες φωνής μπορεί να έχουν παρουσιάσει μία σχετική στασιμότητα, αλλά η αύξηση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων -λόγω της έλευσης των smartphones- ως μέσο πρόσβασης στο Διαδίκτυο έχει ως αποτέλεσμα να απαιτούνται όλο και καλύτερες υποδομές.

Όμως, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν βρεθεί μπροστά σε ένα εξαιρετικά δύσκολο στην υπερπήδηση του εμπόδιο, το οποίο δεν είναι άλλο από τις καθυστερήσεις στην αδειοδότηση των κεραιών. Η δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου που έκανε περισσότερο απλή τη διαδικασία της αδειοδότησης κεραιών το 2012 είχε δημιουργήσει αρκετές ελπίδες ότι το πρόβλημα θα εξομαλυνθεί, αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως ανέμεναν οι πιο αισιόδοξοι παρατηρητές.

Πρακτικά, το πλαίσιο άρχισε να λειτουργεί πριν από μερικούς μήνες και δεδομένου ότι απαιτείται επαναδειοδότηση των παλαιότερων κεραιών, αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότερες από 4.500 κεραίες σε αδειοδοτική εκκρεμότητα. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΕΚΤ, η καθυστέρηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την τελευταία πενταετία να υπάρχουν απώλειες περίπου 150 εκατ. ευρώ σε επίπεδο επενδύσεων.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com