Εκτός από το Κομπάνι, τη Συρία και το Ιράκ, την Ευρώπη και την Αμερική, τη Ρωσία, την Κίνα και την Αφρική, το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί πλέον τη σοβαρότερη απειλή και για το Διαδίκτυο.
Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο νέος διευθυντής της GCHQ, του αρμόδιου παραρτήματος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.
Ο Ρόμπερτ Χάνιγκαν είναι δε τόσο κατηγορηματικός, ώστε σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο χθεσινό φύλλο των Financial Times επέλεξε τον τίτλο «Το Διαδίκτυο έχει μετατραπεί από τους τρομοκράτες σε κέντρο επιχειρήσεων και ελέγχου».
Ο «μεγάλος αδερφός»
«Αξιοποιούν την ισχύ του προκειμένου να δώσουν παγκόσμια διάσταση στην τζιχαντική απειλή. Η πρόκληση για τις κυβερνήσεις και τις υπηρεσίες ασφαλείας τους είναι τεράστια -μπορεί δε να αντιμετωπιστεί μόνο με μεγαλύτερη συνεργασία από την πλευρά των επιχειρήσεων του κλάδου της τεχνολογίας και των επικοινωνιών», γράφει χαρακτηριστικά, καλώντας πρακτικά την Google, τη Facebook, τη Yahoo και τους άλλους (αμερικανικούς, κυρίως) γίγαντες του κλάδου να ανοίξουν τις βάσεις δεδομένων τους και να επιτρέψουν την πλήρη πρόσβαση στα δίκτυά τους.
Πρακτικά, λοιπόν, καθίσταται σαφές ότι (εκτός από όλα τα άλλα... κατορθώματά τους) οι τζιχαντιστές προσφέρουν το ιδανικό επιχείρημα σε εκείνα τα κέντρα που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, επιδιώκουν εδώ και πολλά χρόνια να νομιμοποιήσουν τον παγκόσμιο «Μεγάλο Αδελφό» -ο οποίος ούτως ή άλλως υπάρχει. Ηδη, άλλωστε, με αφορμή τις αποκαλύψεις περί των χιλιάδων πολιτών της Δύσης που έχουν προσηλυτιστεί από το ακραίο Ισλάμ, έχει συναφθεί συμφωνία για τη διεύρυνση της παρακολούθησης όλων όσοι θεωρούνται ύποπτοι και την ανταλλαγή των σχετικών πληροφοριών. Μάλιστα, ο Χάνιγκαν συμμερίζεται απολύτως τις εκτιμήσεις του συναδέλφου του της MI5 (υπεύθυνης για την εσωτερική ασφάλεια στη Βρετανία), ο οποίος ισχυρίστηκε πρόσφατα πως οι αποκαλύψεις του πρώην Αμερικανού πράκτορα της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, ήταν «δώρο για τους τρομοκράτες», καθώς τους αποκάλυψαν ότι παρακολουθούνται και τους ανάγκασαν να είναι πιο προσεκτικοί και να βρουν πιο προστατευμένους διαύλους επικοινωνίας.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, κλείνοντας το άρθρο του στους FT, ο Χάνιγκαν διατυπώνει και μια έμμεση πλην σαφή απειλή σε περίπτωση που οι παραλήπτες του μηνύματός του δεν δεχθούν να συνεργαστούν. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα New Deal ανάμεσα στις δημοκρατικές κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις του κλάδου της τεχνολογίας, προκειμένου να προστατεύσουμε τους πολίτες μας. Θα πρέπει να είναι μια συμφωνία που θα βασίζεται στις δημοκρατικές αξίες που μοιραζόμαστε. Κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δούμε κατάματα ορισμένες δυσάρεστες αλήθειες. Καλύτερα να το κάνουμε τώρα, παρά στον απόηχο μιας μεγαλύτερης έκρηξης βίας», γράφει.
Υπάρχει κανείς που δεν κατάλαβε;
[Τι λένε οι εταιρείες]
Οι εταιρείες, ανεπισήμως, δεν δηλώνουν αντίθετες στη συνεργασία τους με τις μυστικές υπηρεσίες, ζητούν όμως αυτό να γίνει υπό συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο. Κι αυτό διότι, εκτός των άλλων, φοβούνται πως θα χάσουν σημαντικούς πελάτες, εάν αυτοί πιστέψουν ότι παραβιάζεται το διαδικτυακό απόρρητο.