Αντιμέτωπη με… βουνό χρεών βρίσκεται η χώρα και η ελληνική κυβέρνηση καθώς εντός του 2015 καλείται να βρει σχεδόν… 30 δις ευρώ προκειμένου να πληρώσει τους δανειστές.
Ειδικά με τη λήξη της τετράμηνης παράτασης, δηλαδή τους καλοκαιρινούς μήνες τα χρέη είναι τόσα πολλά που προκαλούν ίλιγγο.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal που έκανε τους λογαριασμούς, ο Γολγοθάς ξεκινά τις επίμενες ημέρες καθώς από 6 Μαρτίου έως 8 Μαΐου, πρέπει να πληρωθούν 10.378.729.024 ευρώ. Από 12 Μαΐου έως 20 Ιουλίου, πρέπει να πληρωθούν 11.606.843.685 ευρώ. Τέλος, από 7 Αυγούστου έως 21 Δεκεμβρίου, πρέπει να πληρωθούν 7.361.733.340 ευρώ. Συνολικά δηλαδή χρέος 29 δις ευρώ πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015.
Κι όλα αυτά, όπως αναφέρει το άρθρο, ενώ η κυβέρνηση θα προσπαθεί να εφαρμόσει και μέτρα που έχει υποσχεθεί, αλλά που δύσκολα τελικά θα καταφέρει να κάνει πράξη.
«Βουνό» χρεών 29 δισ. ευρώ πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα το 2015
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών, στις 6 Μαρτίου ξεκινούν οι δόσεις και ολοκληρώνονται στις 8 Μαίου. Επειτα από μια μικρή «ανάσα» ολίγων εβδομάδων, τα χρέη που λήγουν θα επανέλθουν μέχρι τις 20 Ιουλίου και στη συνέχεια από τις αρχές Αυγούστου και μέχρι την παραμονή Χριστουγέννων.
Η σημαντικότερη και μεγαλύτερη από αυτές τις πληρωμές είναι αυτή που πρέπει να γίνει στις 20 Αυγούστου. Η συγκεκριμένη αφορά στην αποπληρωμή ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα οποία και αγγίζουν τα 3 δισεκατομύρια ευρώ.
Χρέος απλήρωτο
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να αποδεχθούν ότι η Ελλάδα πιθανόν δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπληρώσει το χρέος των σχεδόν 320 δισ. ευρώ, ακόμη κι αν η προβληματική της οικονομία εξασφαλίσει σήμερα κι επίσημα την τετράμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης.
«Βουνό» χρεών 29 δισ. ευρώ πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα το 2015
Αυτό υποστήριξαν προ ολίγου στο αμερικανικό δίκτυο CNBC μεγάλοι οικονομικοί αναλυτές από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Το ελληνικό χρέος αγγίζει αυτή τη στιγμή που μιλάμε το 175% του ΑΕΠ. Είναι πιο υψηλό από τότε που ξεκίνησε η όλη επιχείρηση (διάσωσης)» δήλωσε ο Kίνσλεϊ Τζόουνς, ιδρυτής και γενικός διευθυντής της συμβουλευτικής επενδυτικής εταιρείας Jevons Global.
«Πάρτε για παράδειγμα την Ιαπωνία. Εχει ένα δημόσιο χρέος που με γοργούς ρυθμούς πλησιάζει το 300% του ΑΕΠ. Μια μέρα, αυτό το χρέος απλά θα καταρρεύσει. Δεν είναι ποτέ δυνατόν να αποπληρωθεί, όπως φυσικά και το ελληνικό χρέος. Δεν υπάρχει καμία χρησιμότητα να εμμείνουμε στο ηθικό του πράγματος» υποστήριξε ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής.
«Βουνό» χρεών 29 δισ. ευρώ πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα το 2015
Οπως άλλωστε γράφει και η Nyshka Chandran στο CNBC, το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης απαιτεί από την Αθήνα να μειώσει το χρέος της κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Και μπορεί να συμφωνήθηκε το πρόγραμμα να παραταθεί για ακόμη τέσσερις μήνες την Παρασκευή, ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να επιτύχει διαγραφή χρέους, προεκλογική υπόσχεση που συνετέλεσε στη νίκη του στις εθνικές εκλογές. Πάντως, η δημοσιογράφος επισημαίνει ότι το οριστικό τέλος της απόφασης για τετράμηνη επέκταση θα ληφθεί σήμερα, όταν οι Ευρωπαίοι εταίροι δεχθούν τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση.
Οι Ευρωπαίοι θέτουν μη ρεαλιστικούς όρους στην Ελλάδα
«Βουνό» χρεών 29 δισ. ευρώ πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα το 2015
Ο Τζόουνς υποστηρίζει μιλώντας στη δημοσιογράφο Nyshka Chandran ότι οι Ευρωπαίοι θέτουν στην Ελλάδα μη ρεαλιστικούς όρους και αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν πρόκειται ποτέ να πάρουν τα λεφτά τους. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Οι όροι της τρέχουσας συμφωνίας λίγο πολύ απαιτούν από την Ελλάδα να προσπαθήσει να τηρήσει έναν προϋπολογισμό πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 4% για πάνω από μία δεκαετία... Καμία χώρα με προβληματική οικονομία δεν κατάφερε ποτέ να κάνει κάτι τέτοιο. Ετσι, θεωρούμε ότι οι υφιστάμενοι όροι που απαιτούνται από την Ελλάδα είναι ειλικρινά μη ρεαλιστικοί».
Κι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δεν απαιτεί πλέον κούρεμα, δεδομένου της περιορισμένης διαπραγματευτικής του ισχύος, σχολιάζει η δημοσιογράφος του CNBC, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτήν, αν επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει εντός ευρωζώνης, την ώρα που τα δημοσιονομικά της είναι πολύ αδύναμα.
«Αυτό που πρέπει να αποδεχθεί το Eurogroup είναι ότι η Ελλάδα είναι δεν μπορεί να αποπληρώσει και πως χρειάζεται ένα πραγματικό κούρεμα. Πρέπει να το είχαν κάνει από το 2010, αλλά επέλεξαν να δώσουν στην Ελλάδα κι άλλα δανεικά και να απωθήσουν το πρόβλημα» δηλώνει ο Νίκολα Φέρες στο CNBC, διευθυντής επενδύσεων της επενδυτικής εταιρείας Eastspring Investments.
«Η Ελλάδα είχε ένα 30% μείωση της παραγωγής της, μείωση που ισοδυναμεί με τη Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του 1930, και απλώς η λιτότητα δεν είναι βιώσιμη» πρόσθεσε ο Φέρες.
Ωστόσο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί από ό,τι φαίνεται επιμένουν να απορρίπτουν την επιλογή ενός κουρέματος και αντ' αυτού θέλουν η Ελλάδα να καταφέρει να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της, υποστήριξε από την πλευρά του ο Ιβάν Λούκας, στρατηγικός αναλυτής των αγορών στη βρετανική εταιρεία IG. Μάλιστα, δηλώνει ότι οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να κάνουν την οποιαδήποτε παραχώρηση στην Ελλάδα εκτός από το κούρεμα.