Πέρασε όπως όλα δείχνουν ο μήνας του μέλιτος για τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών και τα διθυραμβικά σχόλια για τις εμφανίσεις του.
Η μία μετά την άλλη οι ξένες εφημερίδες δημοσιεύουν αρνητικά σχόλια κατά του Γιάνη Βαρουφάκη με τη Le Monde να έχει σήμερα ένα άρθρο με το οποίο ουσιαστικά γράφει ότι ο υπουργός είναι υπ' ατμόν.
Τον κατηγορεί για την περίεργη συμπεριφορά του και για τα λάθος βήματα που έχει κάνει.
Γράφει αναλυτικά:
Και αυτό το σοκ έγινε ακόμη μεγαλύτερο στο τελευταίο Eurogroup, που αποφάσισε για το αίτημα της Ελλάδας για την παράταση του προγράμματος. «Αν είχε μια συμπεριφορά πιο συγκαταβατική, λιγότερη αλαζονική, θα είχε ήδη πετύχει αυτό που ήθελε, δηλαδή το "πράσινο φως" στην παράταση του προγράμματος», δήλωνε ανώτατη ευρωπαϊκή πηγή για τον υπουργό Οικονομικών του Αλέξη Τσίπρα.
Στις Βρυξέλλες, η συμπεριφορά αυτού του Ελληνοαυστραλού γνωστού οικονομολόγου, με υπερβολική παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θεωρείται επιθετική. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η συμπεριφορά δεν βοήθησε, όλο το τελευταίο διάστημα, να επιλυθεί το πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή η συμπεριφορά απωθεί ιδιαίτερα τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον Ελληνα ομόλογό του και το έκανε σαφές με βίαιο τρόπο την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, όταν απέρριψε το αίτημα της Αθήνας να παραταθεί το πρόγραμμα βοήθειας των Ευρωπαίων.
Το πρώτο λάθος βήμα που έκανε ο κ. Βαρουφάκης ήταν η υποδοχή του Ολλανδού Γερούν Ντάισελμπλουμ, μόλις τέσσερις ημέρες μετά την ορκωμοσία του ως υπουργός Οικονομικών της Αθήνας. Ο πρόεδρος του Eurogroup είχε ωστόσο κάνει το πρώτο βήμα και έτρεξε στην ελληνική πρωτεύουσα για να κάνει την πρώτη επαφή με τον νέο υπουργό, που δήλωνε ότι θέλει «να οριοθετήσει εκ νέου τη σχέση Ελλάδας - δανειστών».
Η συνομιλία ήταν «εποικοδομητική», σύμφωνα με το περιβάλλον του κ. Ντάισελμπλουμ. Αλλά η συνέντευξη Τύπου πήρε διαστάσεις σκανδάλου. Μπροστά στις ελληνικές κάμερες, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε, χωρίς να έχει προειδοποιήσει κανέναν, το «τέλος της Τρόικα». Σχεδόν κορόιδευε τον Ολλανδό σε απευθείας σύνδεση. Αυτή η σύγκρουση αποτέλεσε ένα πολύ κακό προηγούμενο στις Βρυξέλλες αλλά και στην Ολλανδία.
Επιπλέον, ο μαραθώνιος που ξεκίνησε ο κ. Βαρουφάκης στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ξεκινώντας από το Λονδίνο, δεν είχε καλό αντίκτυπο. Ηταν στημένη μόνο για το σόου και έκανε πολύ άχρηστο θόρυβο. Περιελάμβανε μάλιστα υπερβολικά πολλά tweets και υπερβολικά πολλές κάμερες. Οι προτάσεις ήταν ανακατωμένες, μιλούσαν για κούρεμα χρέους, αλλά δεν υπήρχε τίποτα συγκεκριμένο πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως παρατηρούν πηγές των Βρυξελλών.
Το γεγονός ότι αυτή η τρελή περιοδεία του Βαρουφάκη τελείωσε στο Βερολίνο, ενώ έπρεπε να είχε ξεκινήσει από εκεί, αφού η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας, έκανε τα δόντια να τρίζουν. Σε εκείνη τη συνέντευξη ο Σόιμπλε είχε πει μπροστά στις κάμερες: «Συμφωνήσαμε ότι διαφωνήσαμε». Και ο Ελληνας απάντησε πολύ άνετος: «Δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνήσαμε»...
Ροκ look
Αυτό το πολύ ροκ look του κ. Βαρουφάκη (κεφάλι ξυρισμένο αλά Μπρους Γουίλις, αθλητικό στυλ, ανοιχτό πουκάμισο και σηκωμένος γιακάς στα σακάκια) και ένα ύφος σαν να ανεβαίνει στο ρινγκ πυγμαχίας με το που πατούσε το πόδι στις συνεδριάσεις του Eurogroup δεν τον βοηθούν.
Οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του, μαθημένοι σε ένα στυλ πολύ κωδικοποιημένο των υπουργικών συνεδριάσεων, δέχονται πολύ άσχημα τον «ξένο» και τις δηλώσεις του, που χαρακτηρίζονται πολύ «καθηγητικές». «Κάνει μάθημα στους ομολόγους του αντί να δίνει νούμερα και συγκεκριμένα στοιχεία» καταγγέλλουν πολλές ευρωπαϊκές πηγές. Οι Ευρωπαίοι πραγματικά δεν καταλαβαίνουν αυτή τη στάση, «την ώρα που οι Ελληνες μας έχουν ανάγκη και όχι εμείς».
Η εμπιστοσύνη άρχισε να χάνεται στην πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία συμμετείχε ο κ. Βαρουφάκης, στις 11 Φεβρουαρίου. Συζητούσαν επί έξι ώρες. Για το τίποτα. Ο υπουργός αρνήθηκε τελικά τη συμφωνία, αφού πρώτα έκανε ένα τηλεφώνημα στον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ενώ ο κ. Σόιμπλε είχε αποχωρήσει για το Βερολίνο, πιστεύοντας ότι η συμφωνία είχε κλείσει.
Αλλά και οι διαρροές από την ελληνική αντιπροσωπεία μέσα από το γραφείο Τύπου, στο δεύτερο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, είχαν πολύ αρνητικό αντίκτυπο. Ενα σχέδιο συμφωνίας μοιράστηκε αμέσως στους δημοσιογράφους και οι Ελληνες εξηγούσαν ότι πρόκειται για ένα κείμενο του Μοσκοβισί το οποίο θα μπορούσαν να υπογράψουν, ενώ ο Ντάισελμπλουμ το απέσυρε και τους έφερε να υπογράψουν ένα πιο σκληρό.
Εξαλλοι
Αυτή η ερμηνεία των πραγμάτων έκανε έξαλλο το Eurogroup, αλλά και την Κομισιόν. «Κανένα κείμενο δεν συζητήθηκε επίσημα, δεν είναι αυτός τρόπος διαπραγμάτευσης» δήλωναν πολλές ευρωπαϊκές πηγές μετά το συμβάν. «Οι Γερμανοί είναι σε απόγνωση» έλεγε από την πλευρά του ένας διπλωμάτης.
Το κλου είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης την προηγούμενη ημέρα από το κρίσιμο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου ανέβασε στο Twitter του ότι πήγε στο θέατρο να δει τις «Ευτυχισμένες μέρες» του Σάμουελ Μπέκετ, στο Εθνικό Θέατρο Αθηνών.