Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

«Δεν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ τον Μάιο, εάν δεν προηγηθεί συμφωνία»

Το «κουβάρι» της συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, αντί να ξεμπερδεύεται, όσο τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η ρευστότητα στερεύει, περιπλέκεται ακόμη περισσότερο.



ξεκινούν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις με το Brussels Group, με χαμηλές προσδοκίες, ενώ ενταφιάστηκε κάθε ελπίδα για κάποιας μορφής συμφωνία στο Eurogroup της προσεχούς Παρασκευής. Μέσα σε αυτό το θολό τοπίο τα σενάρια για Grexit έχουν λάβει τη μορφή... χιονοστιβάδας και ενισχύονται από τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, ότι αν οι υποστηρικτές της σκληρής γραμμής λιτότητας στην Ευρώπη δεν υποκύψουν, η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από την αθέτηση των πληρωμών για το χρέος.

Σε σκληρή γραμμή συνεχίζει να κινείται, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, και το ΔΝΤ, με την Κρ. Λαγκάρντ να δηλώνει πως δεν θα υποστηρίξω την Ελλάδα στην περίπτωση που ζητήσει αναβολή πληρωμής κάποιας δόσης. Tην απειλή του Γ. Bαρουφάκη ήρθε να επιβεβαιώσει άλλο ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Oικονομικών, δηλώνοντας στο Reuters ότι η Eλλάδα θα πάρει τα τελευταία δύο δισ. από ολόκληρο το φάσμα του Δημοσίου προκειμένου να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στο τέλος Aπριλίου.

Σημειώνει επίσης ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές την τελευταία στιγμή η Aθήνα δεν θα έχει χρήματα να πληρώσει την επόμενη δόση προς το ΔNT ύψους 746 εκατ. στις αρχές Mαΐου. Τα ήξεις αφίξεις, στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήρθε να επιβεβαιώσει η διάψευση του υπουργείου Οικονομικών στο δημοσίευμα του Reuters.

Στο εσωτερικό το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στις «κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει ο πρωθυπουργός, αλλά εμφανίζεται αισιόδοξο για ενδιάμεση συμφωνία έως το τέλος Απριλίου. Οι δύο αυτές επισημάνσεις χθες από το πρωθυπουργικό γραφείο έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών από την Ουάσιγκτον. Ο Γ. Βαρουφάκης είχε κάνει λόγο για συμφωνία - πακέτο έως το τέλος Ιουνίου και παράλληλα είχε ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για υποχωρήσεις τονίζοντας «είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε το πολιτικό κόστος των δύσκολων αποφάσεων ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Είναι ξεκάθαρο ότι ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και την Πλατεία Συντάγματος υπάρχει σαφής απόσταση στις θέσεις. Το αν αποτελεί ένα τρικ για να κερδηθεί ακόμη περισσότερος χρόνος, ή απλά στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν διαφορετικές γραμμές, είναι κάτι που θα απαντηθεί στο άμεσο μέλλον.

Αίσθηση πάντως προκαλεί η νέα κομψή «επίθεση» του Μεγάρου Μαξίμου προς τους δανειστές. Όπως σημειώνεται παρά «τις κακοφωνίες και τις αλλοπρόσαλλες διαρροές και δηλώσεις των τελευταίων ημερών από την άλλη πλευρά (δανειστές), η κυβέρνηση παραμένει αισιόδοξη για συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα. Η Ευρώπη έχει μάθει να ζει μέσα από τις διαφωνίες της, να συνθέτει και να προχωράει».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η χώρα δεν έχει πλέον τον χρόνο σύμμαχό της, αλλά εχθρό της. Η ρευστότητα είναι εδώ και πολύ καιρό στο «κόκκινο» και όσες νομοθετικές παρεμβάσεις και αν κάνει η κυβέρνηση για μεταφορά όλων των ταμειακών διαθεσίμων από φορείς και επιχειρήσεις του Δημοσίου στην ΤτΕ, υπάρχει ημερομηνία λήξης, όπου η Ελλάδα θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με τη σκληρή πραγματικότητα: να κάνει στάση πληρωμών στο εσωτερικό ή το εξωτερικό; Μοναδική διέξοδός της είναι η συμφωνία με τους δανειστές, μόνο που κάθε ημέρα που περνά, αυτή απομακρύνεται παρά πλησιάζει.

Οικονομικοί αναλυτές, σχολιάζοντας την κατάσταση, τονίζουν ότι είναι τόσο δύσκολη και περίπλοκη, που ανάγκασαν τις ΗΠΑ μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες να κάνουν διπλή παρέμβαση - έκκληση προς τις δύο πλευρές (Ελλάδα και δανειστές) να βρουν λύση πριν να είναι πολύ αργά.

Brussels Group
Ξεκινούν σήμερα το μεσημέρι και επίσημα οι διαπραγματεύσεις με το Brussels Group. Το κλίμα που μεταφέρεται από την Κομισιόν κάθε άλλο παρά καλό είναι. Κάποιοι μάλιστα τονίζουν ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, αφού η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι χαώδης. Την απαισιοδοξία αυτή ωστόσο δεν συμμερίζεται η Αθήνα που χθες με non paper από το Μαξίμου τονίζεται ότι «η κυβέρνηση παραμένει αισιόδοξη για συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα».

Πληροφορίες που πάντως δεν επιβεβαιώνονται από επίσημα κυβερνητικά στελέχη, ανέφεραν ότι «η Αθήνα είναι έτοιμη να βάλει νερό στο κρασί της». Σημείωναν μάλιστα ότι θα παρουσιάσουν συγκεκριμένο σχέδιο που θα έχει αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις και μερική παρέμβαση στο ασφαλιστικό, ενώ θα διατηρούνται οι «κόκκινες γραμμές» για τα εργασιακά. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν προκύπτει, αν λάβει κανείς υπόψη το προαναφερόμενο non paper στο οποίο δεν αφήνεται κανένα περιθώριο για διαφορετική ερμηνεία σε ό,τι αφορά τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση στις επικείμενες διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα το σενάριο της υποχώρησης είχε διαφανεί και από τις δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη στο συνέδριο του Brookings. Έδειξε ότι η κυβέρνηση θα δεχτεί να κάνει αποκρατικοποιήσεις, χωρίς μάλιστα να απαιτεί υψηλό εισπρακτικό τίμημα (ακόμα και αν έτσι κατηγορηθεί για «ξεπούλημα») αρκεί οι υποψήφιοι «παίκτες» να δεσμευτούν για ένα μίνιμουμ παραγωγικών επενδύσεων που θα πραγματοποιήσουν, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στη χώρα μας.

Επίσης και στο Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να περιορίσει δραστικά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, βάζοντας ιδιαίτερα στο στόχαστρο τις πρόωρες συντάξεις των εργαζομένων σε Τράπεζες και ΔΕΚΟ. Στα εργασιακά, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καθιερώσει, σε συνεργασία με τον Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) νέου τύπου συμβάσεις εργασίας που θα καταπολεμούν την αδήλωτη εργασία και θα δίνουν κίνητρα ανταγωνισμού στους εργοδότες.

Ο Γ. Βαρουφάκης στις ΗΠΑ
«Λάδι στην φωτιά» έριξε από τις ΗΠΑ ο υπουργός Οικονομικών με την δήλωσή του περί «στάσης πληρωμών» προς τους δανειστές, εάν οι Ευρωπαίοι δεν χαλαρώσουν τη στάση τους.

Σε συνέντευξή του στην Huffington Post, ερωτηθείς τι θα συμβεί εάν οι δανειστές παραμείνουν σταθεροί και πουν όχι, η συμφωνία είναι συμφωνία, απάντησε:

«Επιτρέψτε μου να είμαι ακριβής σε αυτό γιατί αυτές είναι προβληματικές εποχές και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα κολλήσουν σε οποιαδήποτε λέξη ή φράση που κρίνουν εκείνοι σκόπιμο για να δημιουργήσουν πρόβλημα. Αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να τους επιτρέψουμε να το κάνουν αυτό. Το γεγονός είναι ότι η Ελλάδα είναι έξω από τις αγορές και πληρώνει τα χρέη της τους τελευταίους μήνες χρησιμοποιώντας τη λιγοστή ρευστότητά της. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εάν μπορούσε, τότε δεν θα ήμασταν χώρα σε πρόγραμμα, σωστά; Έτσι, εάν οι εταίροι μας στους θεσμούς μας πουν «δεν έχει ρευστότητα για εσάς, καμία εκταμίευση, καμία νέα συμφωνία», αυτό φυσικά δεν είναι βιώσιμο, όπως δεν θα ήταν για οποιαδήποτε χώρα που είναι σε ένα είδος προγράμματος του ΔΝΤ, ένα πρόγραμμα με την τρόικα ή ένα πρόγραμμα της ΕΚΤ».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε στην Huffington Post, ωστόσο, ότι οποιαδήποτε μορφή χρεοκοπίας δεν θα ήταν «η σωστή λύση τώρα». «Δεν δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, δεν είναι κάτι που σχεδιάζουμε, δεν είναι κάτι που ευχόμαστε».

Συνάντηση με Ομπάμα
Συνάντηση λίγων λεπτών είχαν στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα με τον Γ. Βαρουφάκη, κατά τη διάρκεια της τελετής για τον εορτασμό της ελληνικής ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, έγινε μια ανασκόπηση των δυσκολιών που αντιμετώπισε και ο κ. Ομπάμα όταν έγινε πρόεδρος και κλήθηκε να διαχειρισθεί την τεράστια οικονομική κρίση μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και δεχόταν πιέσεις προς την κατεύθυνση της λιτότητας τις οποίες, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, έπρεπε να αποδομήσει.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com