Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Ε.Ε.: Καταρρέουν τα συστήματα Υγείας λόγω γήρανσης του πληθυσμού

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα Συστήματα Υγείας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, εξαιτίας κυρίως της γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης των ασθενών με χρόνιες παθήσεις.


Ενδεικτικό είναι ότι οι χρόνιες νόσοι ευθύνονται για το 86% των θανάτων και προσβάλλουν πάνω από το 60% των ανθρώπων άνω των 65 ετών.

Την ίδια στιγμή, οι χρόνιες νόσοι απορροφούν το 75% των δαπανών υγείας και κοστίζουν 700 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως! Το κόστος τους, μάλιστα, αντιστοιχεί σχεδόν στο 9% του ΑΕΠ και στο 14% των συνολικών δαπανών υγείας κατά μέσο όρο στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Υπολογίζεται δε ότι περίπου τα 2/3 δαπανώνται σε ενδονοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή φροντίδα.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Συντονιστική Ομάδα του προγράμματος «Recipes for Sustainable HealthCare», που υλοποιείται με πρωτοβουλία της βιοφαρμακευτικής εταιρείας AbbVie.

Η Ομάδα παρέδωσε στις 19 Μαρτίου στις Βρυξέλλες μια εμπεριστατωμένη έκθεση (White Paper), με συγκεκριμένες προτάσεις για δράσεις με στόχο τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία και πρωτοβουλίες από 24 χώρες της Ε.Ε. και περιέχει 18 συστάσεις προς τους ιθύνοντες σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.

«Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να καταστούν βιώσιμα. Το έργο αυτό δεν είναι εύκολο. Απαιτούνται λύσεις που θα μπορέσουν να βοηθήσουν τόσο τους ασθενείς όσο και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης να προσαρμοστούν στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου. Πρέπει να μετασχηματίσουμε τα συστήματα υγείας και να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες του μέλλοντος. Γι' αυτόν το λόγο πρέπει να δράσουμε από κοινού. Κανείς δεν μπορεί να το επιτύχει αυτό μόνος του», τόνισε ο κ. Πασχάλης Αποστολίδης, γενικός διευθυντής της AbbVie Ελλάδος.

Σύμφωνα με την κ. Άντζελα Βερναδάκη, Market Access & External Relations Director της AbbVie Ελλάδος, «τα δεδομένα και τα στοιχεία που συλλέχθηκαν καταδεικνύουν σαφώς ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται σε κομβικό σημείο. Πολύ δε περισσότερο το ελληνικό με τις παθογένειες που όλοι γνωρίζουν ότι το χαρακτηρίζουν. Παρ' όλα αυτά, εμείς από τη μεριά μας είμαστε αισιόδοξοι ότι μια βιώσιμη υγειονομική περίθαλψη είναι εφικτή».

Γι’ αυτό η AbbVie χρηματοδότησε την εκπόνηση δύο προτάσεων για τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας της χώρας μας. Οι προτάσεις αφορούν στην καθιέρωση Επείγουσας Φροντίδας με δημιουργία αυτόνομων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών 24 ώρες, επτά ημέρες την εβδομάδα μόνο για έκτακτα, με κατάργηση εφημεριών και την καθιέρωση καθολικής Εθνικής Ασφάλισης, με κατάργηση εισφορών Υγείας και δωρεάν βασικό «πακέτο ΕΟΠΥΥ» για όλους.

Επίσης, στην εκδήλωση στις Βρυξέλλες με αφορμή την παράδοση της έκθεσης, παρουσιάστηκε εκ μέρους της Ελλάδας το πιλοτικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, με τη συγχρηματοδότηση της AbbVie και άλλων φαρμακευτικών εταιρειών.

Το πρόγραμμα αφορούσε την αναδιοργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας δύο μονάδων του νοσοκομείου (Αιμοδυναμικό και Ακτινολογικό) με την ενεργό συμμετοχή του προσωπικού και είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 73% η ανάγκη διατήρησης αποθεμάτων, που θα μπορούσε να επιφέρει εξοικονόμηση 24 εκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com