Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

ΜΟΛΙΣ ΣΕ 0,2% ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΣΤΑΤ Ακόμη μικρότερη τελικά η ύφεση για το 2015

Στο 0,2% διαμορφώθηκε η ύφεση το 2015, με το ελληνικό ΑΕΠ να υποχωρεί οριακά στα 185,1 δισ. ευρώ, από 185,5 δισ. ευρώ που ήταν το 2014.



Ο περιορισμός της ύφεσης στο 0,2%, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεις για ύφεση της τάξης του 0,7%, ήταν μια θετική εξέλιξη, ιδίως στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την πρώτη αξιολόγηση και το επίμαχο ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, αφού η μικρότερη ύφεση πέρσι, μεταφέρει λιγότερο αρνητικές επιπτώσεις στη φετινή χρονιά. Ωστόσο στο μέτωπο της ανάπτυξης, φέτος, τα πράγματα είναι περίπλοκα, αφού δεν μπορεί να αποτιμηθεί στη φάση αυτή η επίπτωση της κρίσης στο προσφυγικό στο ελληνικό ΑΕΠ, την ώρα που το μεγάλο στοίχημα είναι η επιστροφή της οικονομίας σε ανάπτυξη από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Πέρσι, η τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 0,2% εξαιτίας της ανόδου κατά 0,3% στην κατανάλωση των νοικοκυριών, αφού η κατανάλωση της γενικής κυβέρνησης παρέμεινε αμετάβλητη. Σημαντική πτώση 13,1% σημείωσαν οι επενδύσεις, οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 3,8% ενώ σημαντική μείωση 6,9% σημειώθηκε στις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών στο πλαίσιο και των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).

Η εκτίμηση για ύφεση 0,2% το 2015 προκύπτει από την πρώτη εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τους ετήσιους λογαριασμούς 2015 και τον υπολογισμό από το άθροισμα των αντίστοιχων τριμηνιαίων αποτελεσμάτων. Με βάση τις διαδικασίες που ακολουθεί η ΕΛΣΤΑΤ, αναμένεται και δεύτερη εκτίμηση της Αρχής για το πώς τελικά εξελίχθηκε η ύφεση πέρσι. Η δεύτερη αυτή εκτίμηση είναι προγραμματισμένη να ανακοινωθεί στις 14 Οκτωβρίου 2016 και γίνεται με τη χρήση ετήσιων στοιχείων από τις πηγές.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, η περιορισμένη υποχώρηση του ΑΕΠ, σε σχέση με την αρχικώς αναμενόμενη, οφείλεται στην σημαντική θετική συμβολή του εξωτερικού τομέα στο δεύτερο εξάμηνο 2015, κυρίως λόγω της ικανοποιητικής επιδόσεως του τουρισμού. Η πτώση του ΑΕΠ στο δεύτερο εξάμηνο 2015, κατά 1,2%, έναντι αύξησης 0,6% το πρώτο εξάμηνο 2015, μπορεί να ερμηνευθεί, από τη συμπεριφορά της ιδιωτικής κατανάλωσης, την υποχώρηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Ειδικότερα, αναφέρονται τα εξής:

1. H ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,2% σε ετήσια βάση στο πρώτο εξάμηνο 2015, συμβάλλοντας θετικά στο ΑΕΠ κατά 0,8 εκατοστιαίες μονάδες, εξαιτίας της βελτίωσης του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο 2014 αλλά και τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου που ενίσχυσαν το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

2. Οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ αποτελούν πλέον μικρό ποσοστό, το 11,6% του ΑΕΠ το 2015, έναντι 24,5% του ΑΕΠ που αναλογούσε το 2007 ενώ συνολικά το 2015 συνεχίσθηκε η επενδυτική ένδεια, λόγω της επιδεινώσεως του επιχειρηματικού κλίματος, των κεφαλαιακών περιορισμών και της διαρκούς μειώσεως του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, που δυσχέραναν την πραγματοποίηση επενδυτικών σχεδίων.

3. Σημειώνεται, η εκ νέου μεγάλη μείωση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 8,8%, σε ετήσια βάση, στο τέταρτο τρίμηνο 2015, η οποία υπολείπεται της μείωσης των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά -12,5%. Συνεπώς, ο εξωτερικός τομέας είχε σημαντική θετική συμβολή στο ΑΕΠ κατά 1,5 εκατοστιαίες μονάδες στο τέταρτο τρίμηνο 2015.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com