Ενα ευχάριστο γεγονός, που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, έδωσε η ΕΛΣΤΑΤ και αφορά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Ετσι, σύμφωνα με τα στατιστικά η ύφεση για το 2015 δεν έφτασε στο 0,7% όπως αρχικά προβλεπόταν αλλά στο 0,3% και παρά το γεγονός ότι το δεύτερο εξάμηνο με τα capital controls ήταν καταστροφικό.
Η εντυπωσιακή τουριστική σεζόν και οι χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο είναι οι βασικές αιτίες για τα καλά νέα. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αναγνωρίσει το γεγονός ότι οι τραπεζικοί περιορισμοί ουσιαστικά οδήγησαν στην «αποκάλυψη» κρυφών εισοδημάτων και αύξησαν τις συναλλαγές με ηλεκτρονικό τρόπο, αυξάνοντας έτσι και τα έσοδα του κράτους.
Η θετική εξέλιξη για την μικρότερη ύφεση θα λειτουργήσει θετικά και ως προς τις προβλέψεις για το 2016, αρκεί βεβαίως να μην είναι καταστροφική η χρονιά στον τουρισμό, εξαιτίας και του προσφυγικού. Θα ενισχύσει επίσης της διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησης όταν επιστρέψουν οι Θεσμοί καθώς μπορεί να μικρύνει το δημοσιονομικό κενό.
Η ανακοίνωση της χαμηλότερης ύφεσης δεν είναι τυχαίο ότι γίνεται την ημέρα του EuroWorkingGroup που θα κρίνει την ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα.
Οι νεότερες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ διαφέρουν αισθητά από τις προηγούμενες στις 12 Φεβρουαρίου. Δυο εβδομάδες νωρίτερα, το τέταρτο τρίμηνο η ελληνική οικονομία είχε εκτιμηθεί πως κατέγραψε συρρίκνωση 2% με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, τα νεότερα στοιχεία δείχνουν συρρίκνωση 0,7%, με τις ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου να σημειώνουν εκρηκτική άνοδο τους τελευταίους μήνες του έτους. Πάντως, τον Νοέμβριο στο προϋπολογισμό η κυβέρνηση προέβλεπε μηδενική ύφεση (0,0%).
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η στατιστική αρχή με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2015, παρουσίασε αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2015 έναντι της μείωσης 0,6% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου και είχε ανακοινωθεί στις 12-02-2016.
Σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2014, παρουσίασε μείωση 0,8% έναντι της πτώσης 1,9% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση.
Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2015, παρουσίασε μείωση κατά 0,7% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2014, έναντι υποχώρησης 2% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση.
Σύμφωνα με τη στατιστική αρχή, οι διαφορές αυτές είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Δεκεμβρίου Ισοζυγίου Πληρωμών), είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).
Οι τριμηνιαίες μεταβολές με βάση εποχικά διορθωμένα στοιχεία σε όρους όγκου έχουν ως εξής:
* Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2015.
* Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 20,4% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2015.
* Μείωση κατά 0,4% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2015 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,5% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,3%.
* Αύξηση κατά 11,0% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2015 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 13,9%.
Οι ετήσιες μεταβολές με βάση εποχικά διορθωμένα στοιχεία σε όρους όγκου έχουν ως εξής:
* Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 0,1% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2014.
* Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 5,7% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2014.
Μείωση κατά 8,8% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2014 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.
* Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 3,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 20,9%.
* Μείωση κατά 12,5% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2014 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 10,4% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 21,6%.