Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Μετωπική με το ΔΝΤ για το αφορολόγητο

Σε σκηνικό ισχυρής έντασης με το ΔΝΤ, υπό το βάρος των απαιτήσεων του Ταμείου για δραστικό ψαλίδι στο αφορολόγητο αλλά εφαρμογή του ακόμη και στα πολύ υψηλά εισοδήματα, άνω των 40.000 ευρώ, οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών κινούνται σε τεντωμένο σκοινί.



Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, προέβησαν σε μια ιδιαίτερα σκληρή δήλωση κατηγορώντας το Ταμείο πως δεν διαπραγματεύεται με ανάλογη σοβαρότητα και πως οι ισχυρισμοί στελεχών του αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική.

«Υποστηρίζουν ότι αν το αφορολόγητο μειωθεί πολύ και παράλληλα δοθεί σε όλους ακόμα και σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ, τότε βοηθάμε τους φτωχούς, όχι τους πλούσιους! Με αυτή την πρωτότυπη (;) άποψη -για την οποία Ανταμ Σμιθ, Τζον Μέιναρντ Κέινς, Μίλτον Φρίντμαν και άλλοι αντίστοιχοι οικονομολόγοι θα είχαν υπαρξιακό πρόβλημα...- είναι φανερό ότι ο... παραδοσιακός υποστηριχτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, επιχειρώντας να ασκήσουν πιέσεις στο ΔΝΤ εν μέσω της διαπραγμάτευσης.


Η εξέλιξη αυτή ενέτεινε τον προβληματισμό για τη δυναμική επίτευξης της μέγιστης δυνατής σύγκλισης με τους πιστωτές πριν από την αναχώρηση των τελευταίων από την Αθήνα ίσως και σήμερα. Και αυτό επειδή είχε δημιουργηθεί η αίσθηση πως τουλάχιστον στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό βαδίζαμε σε αρκετά καλό δρόμο προς την επίτευξη μιας συμφωνίας. Πάντως ξένοι αξιωματούχοι χθές παρά το «επεισόδιο» με το ΔΝΤ, εκτιμούσαν πως υπάρχει πρόοδος στο φορολογικό, αρκετή πρόοδος στο ασφαλιστικό, αλλά έκαναν λόγο για μεγάλη απόσταση στο θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Η ανακοίνωση των κύκλων του υπουργείου Οικονομικών, χθες το απόγευμα, ήλθε λίγη ώρα πριν ξεκινήσει νέος γύρος διαβουλεύσεων του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των Θεσμών για νέο πακέτο μέτρων για τη διετία 2017 - 2018 ύψους περίπου 1,8 δισ. ευρώ, που έφερε στο προσκήνιο σενάρια για νέα φοροεισπρακτικά μέτρα με αυξήσεις στη φορολογία των καυσίμων, αυτοκινήτων, καθώς και περικοπών δαπανών κυρίως αμυντικών. Πηγές του υπουργείου εκτιμούσαν πάντως πως το ύψος του νέου πακέτου θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποδειχθεί μικρότερο, εφόσον γίνουν αποδεκτές εκτιμήσεις για καλύτερες επιδόσεις στην ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Εκτίμηση ωστόσο που θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους πιστωτές, στο πλαίσιο της συμφωνίας επί του μακροοικονομικού σεναρίου που θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης. Και στο πεδίο αυτό πάντως το ΔΝΤ φέρεται να τηρεί αυστηρή στάση, προτιμώντας να στηρίξει τις προτάσεις του σε πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, με δεδομένο τον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας που θεωρεί πως χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία. Σε κάθε περίπτωση πέρα από τη συμφωνία για τα πρόσθετα μέτρα, η μάχη φαίνεται πως μαίνεται τελικά ακόμη στο φορολογικό πεδίο όπου στο επίκεντρο βρίσκεται το ύψος του αφορολογήτου ορίου, με το ΔΝΤ να πιέζει για μείωσή του ακόμη και στα επίπεδα των 7.000 ευρώ, την κυβέρνηση να προσπαθεί να το διατηρήσει σε επίπεδα άνω των 9.000 ευρώ, έστω και οριακά, προκειμένου να πετύχει λύση την οποία «θα μπορέσει να υποστηρίξει μια αριστερή κυβέρνηση».

Εώς τον Απρίλιο
Πάντως με τα δεδομένα εώς χθες, και ενώ οι διαβουλεύσεις συνεχίζονταν μέχρι αργά σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, το πιθανότερο σενάριο για κύκλους με γνώση των διαπραγματεύσεων ήταν η αξιολόγηση να «κλείσει» συνολικά μέσα στον Απρίλιο, με βασικό ορόσημο τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Απριλίου.
Είναι πιθανόν αύριο τα κλιμάκια των Θεσμών να αποχωρήσουν από την Αθήνα με υψηλόβαθμους ξένους αξιωματούχους να λένε πως πριν την αναχώρηση καλό θα ήταν να μπορέσουμε να ορίσουμε ημερομηνία επιστροφής.

Οι συνομιλίες το πιθανότερο είναι να ξεκινήσουν πάλι κάποια στιγμή μετά το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου) με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup της 22ας Απριλίου και της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στις 17 - 19 Απριλίου, όπου εκτιμάται πως υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να ανοίξει παράθυρο για έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Επιμένουν οι δανειστές
Στο «κόκκινο» τα κόκκινα δάνεια

Σε μείζον ζήτημα για την αξιολόγηση εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για τα «κόκκινα» δάνεια, αφού οι πιστωτές φέρονται να επιμένουν, και μάλιστα ευθυγραμμισμένοι, σε πλήρη απελευθέρωση όλων των δανείων, κόκκινων και μη, με κάποιες εξαιρέσεις στα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Το θέμα εκτιμάται πως θα απαιτήσει χρόνο για να επιλυθεί, με τους δανειστές να εμφανίζονται αμετακίνητοι με τη λογική ότι πρέπει να δοθεί τώρα λύση, βιώσιμη, στο συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να θωρακιστούν οι ελληνικές τράπεζες που πρέπει κάποια στιγμή να λειτουργήσουν ως πλατφόρμα για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας.

Κλ. Ρέγκλινγκ: Το Ταμείο πρέπει να παραμείνει

Υπάρχει πρόοδος αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση δήλωσε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ εκτιμώντας πάντως πως είνα δυνατόν να ολοκληρωθεί έως την 1η Μαίου. Τάχθηκε κατά του κουρέματος του ονομαστικού χρέους, αλλά είπε πως μπορεί να συζητηθεί περαιτέρω επιμήκυνση των λήξεων ή πρόσθετη αναστολή της καταβολής τόκων. Σε συνέντευξη του στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung, τάχθηκε κατηγορηματικά υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τονίζοντας πως αναμένει και κάτι τέτοιο. Δεν θα ήταν για εμάς πρόβλημα να δώσουμε χρήματα (εννοώντας το πιθανό μερίδιο του Ταμείου) αλλά η εμπειρία του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική, υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Για τον κ. Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα «πλέει σε πιο ήρεμα νερά σε σχέση με πέρσι» ενώ εντόπισε πρόοδο στην αξιολόγηση, που όμως είναι «πολύ νωρίς να πούμε πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί» καθώς περιλαμβάνει πολύ σύνθετα και δύσκολα θέματα. Ο ESM εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί «σημαντικά λιγότερα» κεφάλαια από τα 86 δισ. ευρώ για το τρίτο Μνημόνιο ενώ ο επικεφαλής του ESM ξεκαθάρισε πως το πακέτο προσαρμογής διαχωρίζεται πλήρως από τη μεταναστευτική κρίση.

Όσον αφορά στη ρευστότητα στην Ελλάδα, μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να καταβληθεί η επόμενη δόση, ο κ. Ρέγκλινγκ, είπε πως η κατάσταση γίνεται λίγο σφιχτή, αλλά εκτίμησε πως «μερικές φορές, όμως, λίγη πίεση μπορεί να βοηθήσει και να επιταχύνει τα πράγματα. Επειδή, εμμένουμε πάντα στην αρχή μας ότι δίνουμε χρήματα μόνο αν οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις έχουν πράγματι εφαρμοσθεί» και αυτό όπως είπε είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com