Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Υψηλότερη η ανεργία στην Ελλάδα από ό,τι στις ΗΠΑ του Κραχ

H ανεργία στην Ελλάδα σήμερα διαμορφώνεται σε επίπεδα υψηλότερα απ΄ ό,τι στις ΗΠΑ την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης που ξεκίνησε με το Κραχ του 1929 επισημαίνει το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ, τονίζοντας ότι εν μέσω των γεωπολιτικών εξελίξεων που τρέχουν σήμερα χρειάζεται «εθνική προσπάθεια επικών διαστάσεων» για την προσέλκυση επενδύσεων.




Είναι μία προσπάθεια που τηρουμένων των αναλογιών μπορεί να συγκριθεί με την προσπάθεια που έγινε στην Αμερική μετά το Κραχ και μέχρι τα μέσα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αναφέρουν οι αναλυτές του ΣΕΒ. Ομως τα κοινά σημεία φαίνεται ότι σταματούν εκεί, αφού οι πολιτικές που εφάρμοσε ο πρόεδρος Ρούσβελτ από το 1933 και μετά, όπως τριπλασιασμός της δημόσιας δαπάνης και διαχείριση του νομίσματος, δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται εκτός αγορών, δεν ασκεί νομισματική πολιτική και δεν έχει δημοσιονομικά περιθώρια να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες. «Απαιτείται η μαζική αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων» αναφέρει το δελτίο του ΣΕΒ. Tονίζει ότι η πολιτεία οφείλει να αξιοποιήσει τις προοπτικές ανάπτυξης που διαθέτει η χώρα και να μην παραμένει καθηλωμένη στη διαχείριση της υφεσιακής μιζέριας, προσβλέποντας σε συνταγές ανάπτυξης μία άλλης εποχής, που έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Εντυπωσιακή διαφορά
Οι αναλυτές του ΣΕΒ στη σύγκριση της ελληνικής κρίσης με την αμερικανική, υπογραμμίζουν την εντυπωσιακή διαφορά στις δημόσιες δαπάνες ανάμεσα στις δύο χώρες. Στην Ελλάδα η δημόσια δαπάνη ήταν διπλάσια ως ποσοστό στου ΑΕΠ σε σχέση με τις ΗΠΑ, όταν οι δύο οικονομίες έμπαιναν στην κρίση. Τελείως διαφορετικά μεγέθη, με την κυριότερη διαφορά να εντοπίζεται στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας που δεν υπήρχε τότε. Στις ΗΠΑ τα έσοδα δεν ήταν υψηλά αφού δεν είχε εφαρμοστεί η παρακράτηση φόρου εισοδήματος στην πηγή, όπως εφαρμόστηκε τότε για πρώτη φορά ως έκτακτο μέτρο, το οποίο έμεινε και μετά και γενικεύτηκε σε όλες τις χώρες. Οσον αφορά στις ιδιωτικές επενδύσεις στις ΗΠΑ, συρρικνώθηκαν την περίοδο 1929-1932 για να επανέλθουν το 1937, μετά από οκτώ χρόνια, στα προ κρίσης επίπεδα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην έβδομη χρονιά της πτώσης χωρίς ισχυρή προοπτική ανάκαμψης των επενδύσεων.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com