Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ενα ακόμη κύμα εθελουσίας εξόδου υπαλλήλων πιστωτικών ιδρυμάτων βρίσκεται προ των πυλών.




Οι 4 συστημικές τράπεζες, τη διετία 2016 ? 2017, πρέπει να μειώσουν το προσωπικό τους κατά 10%, ενώ κατά 20% θα πρέπει να μειώσουν τις δραστηριότητές τους στις θυγατρικές του εξωτερικού, σύμφωνα με τα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχουν ήδη καταθέσει. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ανάγκη για μείωση του προσωπικού των τραπεζών είναι σημαντική, με δεδομένο πως έχουν σημαντικά μειωθεί και οι τραπεζικές εργασίες.

Οι περικοπές για τη μείωση του λειτουργικού κόστους των τραπεζών θα συνεχιστούν, καθώς συμβάλουν θετικά στη λειτουργική κερδοφορία. Με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου των τραπεζών θα έχουν αποχωρήσει από τις τράπεζες 25.000 άτομα συνολικά τα τελευταία έτη. Τη διετία 2013-2014, έφυγαν συνολικά 11.700. Συρρίκνωση των συστημικών τραπεζών ξεκινά και στο εξωτερικό, με στόχο τον περιορισμό τους κατά τουλάχιστον 20%.

Αμεσα αναμένεται η εξαγγελία για αποχώρηση τουλάχιστον 1.500 ατόμων από την Τράπεζα Πειραιώς και συγκεκριμένα από τις δραστηριότητες του ομίλου στην Ελλάδα. Το παραπάνω πρόγραμμα της τράπεζας τελεί υπό την έγκριση του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, ενώ 1.000 ακόμη άτομα θα αποχωρήσουν με άλλους τρόπους το επόμενο διάστημα και θα προέρχονται από θυγατρικές εξωτερικού και άλλες δραστηριότητες. Το πρόγραμμα θα παρέχει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους του ομίλου να επιλέξουν είτε να αποχωρήσουν άμεσα με αποζημίωση και bonus ή σταδιακά μέσα από διετή άδεια με αποδοχές (sabbatical) μέσω χορήγησης μια ευρείας κλίμακας κινήτρων.

Στόχος είναι να επιτευχθεί εμπροσθοβαρώς το μεγαλύτερο μέρος της δέσμευσης που έχει αναλάβει η τράπεζα με το αναθεωρημένο πλάνο αναδιάρθρωσης, το οποίο προβλέπει τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων εν Ελλάδι σε τραπεζικές και μη δραστηριότητες σε 12.800 άτομα ως το τέλος του 2017. Από τις προσδοκώμενες 2.500 αποχωρήσεις, οι 1.500 επιδιώκεται να επιτευχθούν φέτος και οι υπόλοιπες το 2017.

Η ετήσια εξοικονόμηση της τράπεζας στον βαθμό που οι παραπάνω στόχοι επιτευχθούν, αναμένεται να διαμορφωθεί στα 52 εκατ. Εφόσον οι στόχοι του προγράμματος επιτευχθούν, η Πειραιώς θα έχε ιετήσια εξοικονόμηση της τάξης των 52 εκατ. (σ.σ. σε πλήρη χρήση), εξέλιξη που θα συμβάλει στην επίτευξη της άλλης δέσμευσης για μείωση των λειτουργικών εξόδων στην Ελλάδα σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com