Τη δημιουργία συντονιστικού κέντρου για το προσφυγικό στην Κεντρική Μακεδονία ζήτησε από την κυβέρνηση ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε για το θέμα στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
"Αν δεν το κάνει η κυβέρνηση θα προτείνω να το κάνουμε εμείς. Θα μετέχουν όλοι οι φορείς και φυσικά και εμείς ως Περιφέρεια. Το συντονιστικό κέντρο θα συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα είναι ολιγομελές για να μπορούν να λαμβάνονται οι αποφάσεις γρήγορα" είπε.
Στο όργανο αυτό θα συμμετέχει το υφυπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, η αστυνομία και ο στρατός και εκπρόσωποι φορέων.
Επιπλέον πρότεινε να διατυπωθούν προτάσεις από δήμους, ακόμη και αυτούς που δεν έχουν εμπλακεί ως τώρα στο προσφυγικό, για την εύρεση κατάλληλων χώρων μετεγκατάστασης προσφύγων που θα κατατεθούν μόνο στην κυβέρνηση και θα ενεργοποιηθούν μόνο εφόσον προκύψουν νέες ανάγκες. Τέλος υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης κάθε διαθέσιμου πόρου, από κάθε δυνατή πηγή για τη χρηματοδότηση συνοδών αναγκών των προσφύγων από τον πρώτο και τον δεύτερο βαθμό της αυτοδιοίκησης. "Κάθε πηγή σημαίνει ευρωπαϊκοί πόροι, έκτακτη χρηματοδότηση που θα ζητήσουμε από το υπουργείο Εσωτερικών καθώς και αξιοποίηση πόρων από τους τακτικούς προϋπολογισμούς μας" τόνισε.
Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον αν. υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, έλαβε διαβεβαιώσεις για την τροποποίηση νόμου προκειμένου οι αυτοδιοικήσεις να μπορούν να διαθέσουν χρηματοδοτήσεις για έκτακτες ανάγκες. Γνωστοποίησε ότι η Περιφέρεια μπορεί να διαθέσει 200.000 ευρώ και ζήτησε από τους εμπλεκόμενους φορείς να της κοινοποιήσουν λίστα με τις ανάγκες τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν λόγω του προσφυγικού.
Την πρόταση να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού ζητήματος, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν οικονομικά την κατάσταση διατύπωσε ο δήμαρχος Σιντικής, Φώτης Δομουχτσίδης.
Ο κ. Τζιτζικώστας κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου και επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι δεν απευθύνθηκε έγκαιρα στους διεθνείς οργανισμούς, δεν επενδύει στη διπλωματία, επέλεξε την εσωστρέφεια και την επικοινωνιακή διαχείριση, δεν ζήτησε από τον ΟΗΕ να οργανώσει διεθνή διάσκεψη για το προσφυγικό, δεν ζήτησε από την ΕΕ την επιβολή κυρώσεων σε χώρες που προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες όπως το κλείσιμο των συνόρων και δεν ενεργοποίησε την διαδικασία άντλησης πόρων από το ευρωπαϊκό ταμείο μετανάστευσης.
Για την κατάσταση που επικρατεί, είπε ότι τρεις χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν κάθε μέρα στη χώρα. "Σε ένα μήνα μπορεί να έχουμε ξεπεράσει τους 100.000 ανθρώπους επιπλέον των 30.000 που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα εκ των οποίων οι μισοί βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία" είπε. Τάχθηκε επίσης υπέρ της δημιουργίας περισσοτέρων κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων σε όλες τις Περιφέρειες της ηπειρωτικής Ελλάδας, ειδικά κατά μήκος της εθνικής οδού.
Στη σύσκεψη το λόγο έλαβαν εκπρόσωποι του υφυπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, της αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι του στρατού, της αστυνομίας, φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων.