Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Ανεφάρμοστες παραμένουν οι υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο και αφορούν στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου υγρών καυσίμων.



Την καταγγελία αυτή κάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) τονίζοντας αφενός ότι «χάνονται δισεκατομμύρια ευρώ» και καυτηριάζοντας αφετέρου τις προθέσεις της κυβέρνησης για αύξηση του ειδικού φόρου στη βενζίνη και το ντίζελ, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

Στον αντίποδα, συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, σχολίαζαν στην «Η», ότι «οι όποιες εκκρεμότητες του πλαισίου πάταξης του λαθρεμπορίου θα κλείσουν σύντομα και παράλληλα οι αποφάσεις που εκδόθηκαν ξεκινούν να υλοποιούνται».

Η ΠΟΠΕΚ όπως και η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας τάσσονται κατά της αύξησης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, η οποία σύμφωνα με τα σενάρια συζητείται με τους δανειστές. Όπως τονίζουν οι δύο ομοσπονδίες ήδη οι φόροι αποτελούν το 70% της τελικής τιμής πώλησης και μια περαιτέρω αναπροσαρμογή θα οδηγούσε σε πτώση της κατανάλωσης και αντίστοιχη μείωση των δημοσιονομικών εσόδων.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για το λαθρεμπόριο η ΠΟΠΕΚ αναφέρεται κυρίως σε τρεις υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πιο συγκεκριμένα η μία απόφαση αφορούσε στην υποχρεωτική εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών και εκροών και συστήματος εντοπισμού θέσης GPS σε πλωτά μέσα μεταφοράς υγρών καυσίμων ναυτιλίας, δεξαμενόπλοια - σλέπια κ.λπ. Σύμφωνα με τις διατάξεις της θα έπρεπε εντός δύο μηνών (δηλαδή τον Μάρτιο) να εκδοθεί νέα που θα καθόριζε τις προδιαγραφές, ώστε σε 12 μήνες να έχουν εγκατασταθεί. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια.

Η δεύτερη απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου όριζε την τοποθέτηση ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης εισροών - εκροών στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και πωλητών πετρελαίου θέρμανσης αλλά και σε όλες τις εγκαταστάσεις ιδιωτικών πρατηρίων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αλλά και στις εγκαταστάσεις χημικών προϊόντων (μεθανόλης, τολουόλης κ.λπ.) που αποτελούν υλικά πρόσμειξης στα υγρά καύσιμα. Αυτά τα συστήματα θα πρέπει να τοποθετηθούν σε έξι μήνες αρχής γενομένης από τον περασμένο Δεκέμβριο. Ούτε όμως και με την υποχρέωση αυτή, σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, έχει γίνει κάτι τρεις μήνες μετά την έκδοση της απόφασης προκειμένου να ελεγχθεί η εφαρμογή της.

Με τρίτη απόφαση οριζόταν η υποχρεωτική καταγραφή όλων των υπόγειων, υπέργειων, σταθερών και κινητών εγκαταστάσεων αποθήκευσης και διακίνησης πετρελαιοειδών και ενεργειακών προϊόντων καθώς και υγραερίων. Προβλεπόταν η δημιουργία στη ΓΓΠΣ κεντρικής βάσης δεδομένων όπου θα αποστέλλονται τα στοιχεία. Εξαιρούνται από την απογραφή όσοι έχουν αποθηκευτικούς χώρους κάτω των 4 κυβικών μέτρων. Η ηλεκτρονική πύλη για την αποστολή των στοιχείων δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί.

Ακόμη δεν έχει εκδοθεί η τέταρτη απόφαση για την μοριακή ιχνηθέτηση των καυσίμων. Αν και ισχύει νομοθετική ρύθμιση από το 2012, εντούτοις δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση ενεργοποίησης της διάταξης μέσα από τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com