Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Είναι ο τουρισμός, ανόητοι...

To προσφυγικό αποτελεί εθνικό θέμα μείζονος σημασίας για ευνόητους λόγους. Σε μια χώρα που περνά μια ανεπανάληπτη οικονομική κρίση είναι δύσκολο να αντέξει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που πιθανότατα θα εγκλωβιστούν τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για ένα πρόβλημα και κοινωνικό αλλά και οικονομικό.


Ωστόσο, αυτή τη χρονική στιγμή, πέρα από τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, η κυβέρνηση πρέπει να εκπονήσει άμεσα ένα σχέδιο για τον τουρισμό. Ο κλάδος που έκανε πέρυσι απανωτά ρεκόρ και συνέβαλε τα μέγιστα ώστε η ύφεση να είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που είχε εκτιμηθεί λόγω των capital controls, πρέπει να προστατευτεί πάση θυσία.

Τα τουριστικά έσοδα ξεπέρασαν τα 14 δισ. ευρώ βοηθώντας και την ελληνική οικονομία, αλλά και χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζομένους που εξαρτώνται από αυτό το «εθνικό κεφάλαιο». Είναι πράγματι η βαριά βιομηχανία της χώρας και πρέπει να υψωθεί ασπίδα, ώστε να έχει τις μικρότερες δυνατές απώλειες λόγω του Προσφυγικού.

Δυστυχώς οι προβλέψεις, ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου που δέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες, δεν είναι καθόλου ευνοϊκές. Οι κρατήσεις έχουν υποχωρήσει δραματικά και κανείς δεν γνωρίζει πώς θα κινηθεί η τουριστική σεζόν σε νησιά που ζουν αποκλειστικά από τους ξένους επισκέπτες.

Την ίδια ώρα, οι εικόνες από το λιμάνι του Πειραιά, από την πλατεία Βικτωρίας αλλά και από την Ειδομένη κάνουν τον γύρο του κόσμου. Μπαίνουν στα σπίτια όλων των υποψήφιων «πελατών» της Ελλάδας, οι οποίοι μπορεί να αγνοούν ότι η Ειδομένη απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα από τους τουριστικούς προορισμούς, ωστόσο, αυτό που βλέπουν είναι μια «μαύρη» εικόνα για τη χώρα. Ασφαλώς πρόκειται για τη χειρότερη δυσφήμιση του ελληνικού τουρισμού, να είναι η «βόμβα» του Προσφυγικού στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης των καλύτερων αγορών της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση, και ειδικά το υπουργείο Τουρισμού, πρέπει να κάνουν τεράστιες προσπάθειες για να προστατέψουν τον κλάδο. Αλλιώς ένα πισωγύρισμα στον τουρισμό θα οδηγούσε ξανά την οικονομία σε ύφεση και θα περιόριζε τις ελπίδες για δημοσιονομική ισορροπία. Πέρυσι ο τουρισμός και οι χαμηλές τιμές στα καύσιμα έσωσαν την παρτίδα. Αν φέτος έρθουν πολύ λιγότεροι τουρίστες φοβούμενοι την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, θα είναι και λιγότερα τα έσοδα. Θα αυξηθεί η ανεργία και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον χώρο του τουρισμού θα υποστούν πλήγμα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com