Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΑ FUNDS ΚΑΙ ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

«Κλείστε την αξιολόγηση, δώστε τέλος στην αβεβαιότητα». Το μήνυμα αυτό στέλνει για ακόμη μια φορά ο επιχειρηματικός κόσμος και καλεί την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των Θεσμών, ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα και να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα.



Κορυφαίοι επιχειρηματίες που μίλησαν τονίζουν πως η αγορά έχει φθάσει στα όριά της, και δεν αντέχει άλλες αναταράξεις, ενώ προειδοποιούν για δραματικές συνέπειες εάν συνεχισθεί η ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην οικονομία.

Ο προβληματισμός είναι έντονος ακόμη και μεταξύ των υγιών επιχειρήσεων, εγχώριων και πολυεθνικών, οι οποίες έχουν «παγώσει» προγραμματισμένες επενδύσεις, ενώ ξένοι επενδυτές που ήταν ένα βήμα πριν από την είσοδό τους στην ελληνική αγορά, κάνουν πίσω, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», τις τελευταίες εβδομάδες ξένα funds και επιχειρηματίες στέλνουν e-mail στους συνεργάτες τους στην Ελλάδα αλλά και σε επίσημους φορείς (όπως π.χ. ο ΣΕΒ) ζητώντας να μάθουν τι θα συμβεί και ποιες είναι οι προοπτικές.

Εκφράζουν φόβους για την πορεία της οικονομίας, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση, ανησυχούν μήπως επιστρέψουν τα σενάρια του Grexit (αν και διαψεύδονται απ’ όλους) και βάζουν στο τραπέζι το θέμα της υπερβολικής φορολόγησης των επιχειρήσεων, αλλά και της αδυναμίας της Ελλάδας να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το ποιες επενδύσεις επιθυμεί.

Στα, πολλές φορές, οργισμένα e-mail των ξένων τονίζεται με ξεκάθαρο τρόπο ότι πρέπει η κυβέρνηση να κάνει τα πάντα ώστε να κλείσουν οι οικονομικές εκκρεμότητες που ανοίγουν συζητήσεις και για πολιτικές εξελίξεις. Ζητούν δηλαδή να υπάρξει πολιτική και οικονομική σταθερότητα, επιμένουν ότι μόνο με τη συνεννόηση της κυβέρνησης και των κομμάτων θα μπορέσει η χώρα να βγει από τη δίνη, ενώ θέτουν πλέον και προβληματισμό για το προσφυγικό κύμα που «σαρώνει» την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αιτήματα των ξένων επενδυτών έχουν φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και σε επίσημους οικονομικούς παράγοντες της χώρας.

Οι βιομήχανοι
Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, σε συνεχείς παρεμβάσεις του, ζητά επιτακτικά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ενώ ανοίγει θέμα φόρων. Σε πρόσφατο εβδομαδιαίο δελτίο ο Σύνδεσμος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ακραία αναδιανομή του εισοδήματος μέσω υπερφορολόγησης των συνεπών φορολογουμένων και των μισθωτών με τα σχετικά υψηλότερα εισοδήματα έχει πλέον φτάσει στα όριά της. Μήπως θα ήταν, συνεπώς, προτιμότερο, για να μην αμβλύνονται τα κίνητρα για εργασία και παραμονή στη χώρα όσων παράγουν και δημιουργούν το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών εσόδων, να στηρίξουμε τα χαμηλότερα εισοδήματα με την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω χαμηλότερων φόρων και μέσω επενδύσεων και ανάπτυξης; Το 2015 στην Ελλάδα 1,2 εκατ. φορολογούμενοι δήλωσαν μηδενικό εισόδημα και 4,6 εκατ. φορολογούμενοι δήλωσαν εισόδημα έως 10.000 ευρώ, καταβάλλοντας κατά κεφαλή φόρο 139 ευρώ, συνεισφέροντας το 7,5% των εσόδων του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Την ίδια ώρα 267.000 φορολογούμενοι με ετήσιο δηλωμένο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ κατέβαλαν ο καθένας, κατά μέσο όρο, 13.790 φόρο και αθροιστικά πλήρωσαν το 42% του συνόλου του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που εισέπραξε το κράτος».

Εκκληση
«Δίνουμε καθημερινά μάχη. Παλεύουμε να αντεπεξέλθουμε σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες», τονίζει ο κ. Μανώλης Δαμιανάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Κρητών Άρτος», προσθέτοντας πως οι επιχειρήσεις καλούνται από τη μια πλευρά να αντιμετωπίσουν τα capital controls, την κατακόρυφη κάμψη της κατανάλωσης και τους αλλεπάλληλους φόρους και από την άλλη την αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει ακόμη και εύρωστες επιχειρήσεις, τις καθυστερήσεις πληρωμών από το Δημόσιο και τις ανησυχίες για το μέλλον της χώρας. Με μελανά γράμματα περιγράφει τις δραματικές στιγμές που βιώνει η αγορά και ο κ. Αθανάσιος Συριανός, διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης» (ΕΖΑ), κάνοντας λόγο για ραγδαία επιδείνωση του κλίματος τους τελευταίους δυο μήνες.

«Ο κόσμος είναι παγωμένος και επιφυλακτικός στις αγορές του. Η κατανάλωση υποχωρεί παντού, δεν υπάρχει κλάδος του εμπορίου που να είναι ανοδικός. Και το πιο ανησυχητικό είναι ότι υπάρχουν έρευνες αγοράς που δείχνουν ότι η ψυχολογία έπιασε και πάλι πάτο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι Έλληνες σε συντριπτικό ποσοστό είναι και πάλι αρνητικοί για τη δυνατότητα της χώρας να υπερβεί την κρίση, όταν ένα χρόνο πριν οι μισοί και πλέον πίστευαν ότι θα ξεπερασθεί και δήλωναν αισιόδοξοι», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο δρόμος προς την ανάκαμψη...

Μια θετική εξέλιξη στην αξιολόγηση και στη συζήτηση για το χρέος θα φέρει αέρα αισιοδοξίας, επισημαίνει ο κ. ο κ. Ισίδωρος Ρεβάχ, πρόεδρος της «Άμβυξ» και της Ένωσης Εταιρειών Αλκοολούχων ποτών, λέγοντας πως «η αισιοδοξία δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για αύξηση της κατανάλωσης». Χρειάζεται, όπως σημειώνει ο ίδιος, να υπάρξει σύντομα κάποια συμφωνία με τους Θεσμούς, «ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να μπούμε σε τροχιά κανονικότητας».

Για τον επιχειρηματικό κόσμο η επιστροφή στην ανάπτυξη περνά μέσα από την αποκατάσταση της σταθερότητας και την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας για το μέλλον. «Χωρίς τερματισμό της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας που νιώθει σήμερα ο κόσμος δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη», λένε οι επιχειρηματίες. Η Ελλάδα, υπογραμμίζουν, έχει όλες τις δυνατότητες για βγει ισχυρότερη από την κρίση, αρκεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και να χαράξει ένα εθνικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας. Η ανάκαμψη σύμφωνα με τον κ. Συριανό είναι ante portas, αρκεί να γίνουν τα σωστά βήματα από την κυβέρνηση. Όσο οι μεταρρυθμίσεις καθυστερούν και η αξιοπιστία της χώρας δεν αποκαθίσταται τόσο θα απομακρύνεται η πιθανότητα ανάκαμψης, και η χώρα θα βυθίζεται στην ύφεση και στην απαξία.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com