Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Γέμισε το Internet με νέα ναρκωτικά

Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζει η εμφάνιση νέων ναρκωτικών ουσιών που «κυκλοφορούν» σε εκατοντάδες ιστοσελίδες.


Μόνο στην Ε.Ε. έχουν εντοπιστεί 600 ιστοσελίδες που πωλούν νέες ψυχοδραστικές ουσίες, μερικές φορές με το... κιλό!

Μάλιστα έως τον Οκτώβριο του 2015 τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ είχαν αναφέρει 602 νέες ψυχοδραστικές ουσίες (συνθετικά κανναβινοειδή, φαινεθυλαμίνες και συνθετικές καθινόνες), έναντι 388 που είχαν αναφερθεί την προηγούμενη χρονιά. Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση για το 2015 που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την έκθεση, η κάνναβη συνεχίζει να είναι η πλέον «δημοφιλής» ναρκωτική ουσία και υπολογίζεται ότι σε όλο τον κόσμο 250 εκατομμύρια άτομα είναι ενεργοί χρήστες κάνναβης.

Την έκθεση παρουσίασαν χθες ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γιώργος Μπαρδάνης και ο διευθυντής του Κέντρου, Βασίλης Γκατάκος, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, της Εθνικής Συντονίστριας για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών κ. Τέτας Παπουτσοπούλου και εκπροσώπους του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ειδική αναφορά γίνεται στην έκθεση στους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες ζώνες, οι οποίοι βρίσκονται «σε υψηλό κίνδυνο για τη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών».

«Παρακολούθηση»
Η Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών υποστηρίζει ότι η «παρακολούθηση» και προστασία αυτού του ευάλωτου πληθυσμού από τη χρήση και διακίνηση ναρκωτικών θα αποτελέσει ένα από τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της προσφυγικής ροής. Αν και προς το παρόν -σε ό,τι αφορά τη χώρα μας- οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν ενδείξεις για αυξημένη χρήση ή διακίνηση ναρκωτικών από το συγκεκριμένο πληθυσμό, ωστόσο στην έκθεση επισημαίνεται ότι «η δύσκολη και τραυματική κατάσταση των προσφύγων που τρέπονται σε φυγή από εμπόλεμες ζώνες, ιδίως από το Ιράκ και τη Συρία, τους καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτους στον εθισμό και τη διακίνηση ουσιών». Στην έκθεση γίνεται λόγος και για «πλημμελείς ελέγχους των συνόρων» και αυξημένη μετακίνηση κατά μήκος τους, που ευνοούν την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com