Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Ποιοι νίκησαν - ποιοι έχασαν στην τηλεοπτική «ρουλέτα»

«Νικητές» και «χαμένους» έβγαλε η ολοκλήρωση, τα ξημερώματα της Παρασκευής, του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, μιας διαδικασίας που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από ένα καλοστημένο «θρίλερ»:


Tζόγο, αγωνία, ανατροπές και ... διάρκεια Μπεν Χουρ, αφού χρειάστηκαν περί τις 70 ώρες εγκλεισμού των υποψηφίων, προκειμένου να δημοπρατηθούν οι τέσσερις άδειες. Ο Γ. Αλαφούζος, ο Βλ. Καλογρίτσας, ο Θ. Κυριακού και Βαγγέλης Μαρινάκης, θα είναι οι νέοι «παίκτες» στο χώρο της τηλεόρασης, προσφέροντας συνολικά 246 εκατομμύρια ευρώ. Ο ΣΚΑΪ με 43,6 εκατομμύρια ευρώ πήρε την πρώτη άδεια, ενώ ακολούθησαν οι Β. Καλογρίτσας με 52,6 εκατ. ευρώ, ο ΑΝΤ1 με 75,9 εκατ. ευρώ και ο Β. Μαρινάκης με 73,9 εκατ. ευρώ.

Στους νικητές της διαδικασίας συγκαταλέγεται αδιαμφισβήτητα η κυβέρνηση, που δια του αρμόδιου υπουργού Ν. Παππά, κατόρθωσε εν μέσω αμφισβήτησης, έντονης κριτικής, σκληρής πολιτικής κόντρας, αλλά και δικαστικών προσφυγών, να ολοκληρώσει το διαγωνισμό με βάση τον αρχικό της σχεδιασμό. Εξασφάλισε δε, για τα δημόσια ταμεία ένα ιδιαιτέρως υψηλό ποσό το οποίο άγγιξε τα 246 εκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αρχικές προσδοκίες του Μαξίμου. Το αποτέλεσμα αυτό είναι σίγουρο ότι θα αξιοποιηθεί σε επικοινωνιακό επίπεδο από την κυβέρνηση και στην επικείμενη εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αλλά παράλληλα προσφέρει και πρακτικά οφέλη, αφού το συγκεκριμένο ποσό μπορεί να κατευθυνθεί σε κοινωνικές δράσεις, εν μέσω μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.
Ποιοι νίκησαν - ποιοι έχασαν στην τηλεοπτική «ρουλέτα»

H διαδικασία, παρότι έχει επικριθεί σφόδρα, δικαίωσε τον υπουργό Επικρατείας, αν και τα πάντα θα κριθούν στα δικαστήρια.

Στους κερδισμένους σίγουρα ανήκει ο ΣΚΑΙ του Γ. Αλαφούζου, που μέσω του εκπροσώπου του Κ. Κιμπουρόπουλου και με καλή στρατηγική και μια έξυπνη προσφορά πέτυχε να εξασφαλίσει την πρώτη άδεια και μάλιστα με πολύ καλό τίμημα, το οποίο ήταν ιδιαιτέρως χαμηλό σε σχέση με αυτά που προσφέρθηκαν για τις υπόλοιπες τρεις άδειες. Βεβαίως, και τα 43,6 εκατ. ευρώ είναι πολλά, ωστόσο, πολύ λιγότερα από τις υπόλοιπες προσφορές καθώς η στρατηγική Αλαφούζου ήταν να «χτυπήσει» αμέσως και υψηλά την πρώτη άδεια εκτιμώντας ότι οι άλλες τρεις θα οδηγηθούν υψηλότερα.
Ποιοι νίκησαν - ποιοι έχασαν στην τηλεοπτική «ρουλέτα»

Στον αντίποδα, σίγουρα ένας από τους μεγάλους χαμένους είναι ο ALPHA του Δ. Κοντομηνά, που παρότι πρόσφερε 61 εκατ. ευρώ, δεν πέτυχε να πλασαριστεί ούτε καν στην θέση του πρώτου επιλαχόντα. Εκτός τηλεοπτικού τοπίου θα βρεθεί για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια και η οικογένεια Βραδινογιάννη, αφού το μεν MEGA δεν συμμετείχε στο διαγωνισμό, ενώ ούτε το STAR πέτυχε να εξασφαλίσει άδεια, ούτε και η κυπριακή εταιρεία. Βέβαια, το σχετικά χαμηλό τίμημα που πρόσφερε αποδεικνύει κατά πολλούς, ότι ενδεχομένως να επρόκειτο για ειλημμένη απόφαση αποχώρησης από το χώρο των καναλιών. Κι εν πάση περιπτώσει, η οικογένεια Βαρδινογιάννη έδειξε ότι «σέβεται» περισσότερο τα χρήματα εκτιμώντας ότι έπρεπε να δώσει όχι περισσότερα από αυτά που προσέφερε.

Και στην περίπτωση του Θ. Κυριακού πάντως, καίτοι ο ANT1 εξασφάλισε μια άδεια, ωστόσο οι χειρισμοί δεν μπορούν να θεωρηθούν ως οι πλέον επιτυχημένοι, με δεδομένο ότι το τίμημα αυτής ήταν το πιο υψηλό και έφθασε σχεδόν τα 76 εκατ. ευρώ. Εδειξε βεβαίως τη θέληση του ομίλου να συνεχίσει να διαθέτει κανάλι.
Ποιοι νίκησαν - ποιοι έχασαν στην τηλεοπτική «ρουλέτα»

Το ίδιο ισχύει και για τον Β. Μαρινάκη ο οποίος πήρε την άδεια στο ... παρά πέντε και πολύ πιο ακριβά από τον βασικό αντίπαλό -και σε άλλα «μέτωπα»- Γ. Αλαφούζο. Στους ηττημένους και ο Ι. Σαββίδης, ο οποίος αν και πρόσφερε 61,5 εκατομμύρια έμεινε εκτός, διαψεύδοντας τις προσδοκίες ορισμένων ότι λόγω της προσφοράς που θα κάνει θα εξασφαλίσει σίγουρα μία άδεια.

Ανεξαρτήτως νικητών και ηττημένων πάντως, η αγωνία έχει φτάσει στο κόκκινο και αναφορικά με την τύχη χιλιάδων εργαζομένων στα κανάλια που έμειναν χωρίς άδεια, ή όπως το MEGA, είχαν αποκλειστεί νωρίτερα από τη διαδικασία. Με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί από κυβερνητικά στελέχη, εντός 90 ημερών η DIGEA θα πρέπει να διακόψει την μετάδοση σήματος από τα συγκεκριμένα κανάλια.
Ποιοι νίκησαν - ποιοι έχασαν στην τηλεοπτική «ρουλέτα»

Κατά συνέπεια το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον και στην επόμενη μέρα του τηλεοπτικού τοπίου, αλλά και στις «συμμαχίες» που αναμένεται να υπάρξουν. Με δεδομένο ότι στο χώρο εισέρχονται πλέον δύο νέοι «παίκτες» και ο χρόνος των τριών μηνών εντός των οποίων θα πρέπει να εκπέμψουν είναι εξαιρετικά σύντομος προκειμένου να στηθεί από το «μηδέν» ένα κανάλι, δεν αποκλείεται να αναζητήσουν συνεργασίες με σταθμούς που δεν εξασφάλισαν άδεια.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες θα μπορούσαν να γίνουν «μήλον της έριδος» για τους δύο νέους «παίκτες», δηλαδή Μαρινάκη και Καλογρίτσα, το Mega, το Star, o Alpha και βεβαίως το Ε. Το καθένα από αυτά τα κανάλια διαθέτουν ιδιαίτερα ελκυστικά assets και διαφορετικό βάρος στην τηλεοπτική και διαφημιστική αγορά.
Ποιοι νίκησαν - ποιοι έχασαν στην τηλεοπτική «ρουλέτα»

Το προφίλ των τεσσάρων καναλαρχών

Βαγγέλης Μαρινάκης
Ο ηλικίας 49 ετών, Β. Μαρινάκης είναι γιος του Μιλτιάδη Μαρινάκη, εφοπλιστή και πολιτικού, βουλευτή της ΝΔ. Μεγάλωσε στον Πειραιά, όπου ο πατέρας του είχε αναπτύξει σημαντική επιχειρηματική και πολιτική δράση ενώ συμμετείχε και στην χρηματοδότηση του Ολυμπιακού. Είναι πρόεδρος και ιδρυτής της Capital Maritime & Trading Corp. Διετέλεσε από το Μάρτιο του 2007 έως το Δεκέμβριο του 2014 πρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρίας Capital Product Partners LP. Σημαντικές επενδύσεις διαθέτει ακόμα στους κλάδους ενέργειας και real estate. Η βρετανική έκδοση Lloyd’s List «Power 100» σχετικά με τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας, τον κατέταξε το 2015 στην 65η θέση. Το 2014 ο Μαρινάκης εξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά. Το 2010 ανέλαβε τον Ολυμπιακό. Εχει κατηγορηθεί για την υπόθεση με τα «στημένα» στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Χρήστος Καλογρίτσας
Ο κατασκευαστής είναι γνωστός και ως ο «εργολάβος της Αριστεράς» όπως τον αποκαλούν κάποιοι λόγω της στενής του σχέσης με το ΚΚΕ και γενικότερα με την κοινοβουλευτική Αριστερά. Ο κ. Καλογρίτσας (ο γιος του, Βλαδίμηρος ηγήθηκε του εγχειρήματος απόκτησης της τηλεοπτικής άδειας) ήταν ένας από τους βασικούς μετόχους της εφημερίδας «Πρώτη» που βγήκε στα περίπτερα τον Απρίλιο του 1986 και κυκλοφόρησε για τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο του 1990. Φέρεται να διατηρεί άριστες σχέσεις με κυβερνητικά στελέχη ενώ είναι γνωστό ότι είναι κουμπάρος και με τον Π. Καμμένο και με τον Χρ. Σπίρτζη. Ο 68χρονος εργολάβος από την Καρδίτσα ασχολήθηκε με τα δημόσια έργα. Τους τελευταίους μήνες η εταιρεία του κ. Καλογρίτσα έχει πάρει σημαντικές εργολαβίες σε οδικούς άξονες.

Γιάννης Αλαφούζος
Είναι γιος του επιχειρηματία, εφοπλιστή και εκδότη της Καθημερινής Αριστείδη Αλαφούζου. Είναι πρόεδρος του ομίλου επιχειρήσεων ΣΚΑΙ που περιλαμβάνει τον ελληνικό ομώνυμο τηλεοπτικό σταθμό και 3 ραδιοφωνικούς σταθμούς. Τον Σεπτέμβριο του 2012 ανέλαβε πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Πρόσφατα, με απόφαση του Κέντρο Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), δεσμεύτηκε η κινητή και ακίνητη περιουσία του επιχειρηματία Γιάννη Αλαφούζου. Αιτία του μέτρου ήταν το γεγονός ότι όταν ο ιδιοκτήτης της Καθημερινής και του ΣΚΑΙ κλήθηκε να τεκμηριώσει το πόθεν έσχες του δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει καταρχάς ποσά λίγο πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ για τις χρήσεις από το 2000 ως το 2012.

Θοδωρής Κυριακού
Είναι γιος του εφοπλιστή Μ. Κυριακού ο οποίος ήταν από τους πρώτους καναλάρχες που πήραν άδεια και λειτουργεί εδώ και χρόνια ο ΑΝΤ1. Σήμερα ο Ομιλος ΑΝΤ1 δραστηριοποιείται σε 14 χώρες, σε 12 διαφορετικούς κλάδους. Οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τους 2.500. Ο Μίνωας Κυριακού είναι Έλληνας εφοπλιστής και μεγαλοεπιχειρηματίας από την Αθήνα. Ανάμεσα στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες περιλαμβάνονται η ιδιοκτησία του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ και των εκδόσεων ΔΑΦΝΗ Επικοινωνίες. Είναι επίσης ιδιοκτήτης του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου και πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (2004-2009). Ο Μίνωας Κυριακού δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της ναυτιλίας και σε ηλικία 23 ετών ίδρυσε την Athenian Tankers Inc. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 δραστηριοποιήθηκε στον χώρο των media και της τηλεόρασης.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com