«Τα πανεπιστήμια θα πρέπει να είναι παρόντα στην επιχειρούμενη, από το υπουργείο Παιδείας, διαδικασία αλλαγής του συστήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να συνδιαμορφώσουν τα νέα κριτήρια προκειμένου τα παιδιά τα οποία θα εισάγονται να είναι κατάλληλα προετοιμασμένα για το τί θα αντιμετωπίσουν στη διάρκεια των σπουδών τους.
Θεωρώ ότι η εισαγωγή στα πανεπιστήμια δεν θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από μαθήματα του Λυκείου ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο από τη μία να έχουμε αριστούχους μαθητές κι από την άλλη ο μεγάλος όγκος των μαθητών να είναι κάτω από τη βάση. Είναι καιρός το Λύκειο να στραφεί σε μια γνώση που θα πρέπει να έχουν όλοι πολίτες τον 21ο αιώνα, ενώ η ύλη των εισαγωγικών εξετάσεων θα πρέπει να αναδιαμορφωθεί έτσι ώστε να καλύπτει περισσότερα πεδία για να μην αναγκάζονται οι μαθητές να αποστηθίζουν για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στις εξετάσεις από τους συνυποψηφίους τους. Θα πρέπει να στραφούμε σε διαδικασίες που θα αξιολογούν όχι μόνο τις γνώσεις των μαθητών ή κατά πόσο απλώς αποστήθισαν αυτά που έμαθαν στο φροντιστήριο ή τα ιδιαίτερα μαθήματα, αλλά και την κρίση τους.
Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να τύχουν μιας αναδιάρθρωσης και τα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων έτσι ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικά και, παράλληλα, να δίνουν στους αποφοίτους περισσότερα εφόδια για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.
Βεβαίως, στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται να γίνει ένας σοβαρός σχεδιασμός για την αναδιάταξη του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης που θα αφορά στα επόμενα δέκα χρόνια ώστε να ξέρουμε τι επιστήμονες παράγουμε και ποιες ανάγκες αυτοί εξυπηρετούν είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.
Τέλος, σε ό, τι αφορά την πρόταση του υπουργείου Παιδείας για ελληνικό Baccalaureate, νομίζω ότι θα πρέπει να το δούμε πολύ προσεκτικά γιατί όσες φορές μεταφέρθηκαν συστήματα αυτούσια από ξένες χώρες παρατηρήθηκε ότι δεν μπορούν να επιτύχουν στη χώρα μας. Έτσι, θα πρέπει να γίνει προσπάθεια το νέο σύστημα εισαγωγής να διαμορφωθεί με βάση τα ελληνικά κριτήρια και πρότυπα».