Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

«Tρέχουν» οι τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια

Μέχρι το τέλος του μήνα οι τράπεζες αλλά και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα συμφωνήσουν ως προς το χρονοδιάγραμμα αλλά και τους στόχους της μείωσης των «κόκκινων» δανείων.



Για τα «κόκκινα» δάνεια η εκτίμηση είναι πως κινούνται μεταξύ 100 και 105 δισ.ευρώ ενώ οι στόχοι που τίθενται από το SSM δείχνουν να είναι αρκετά φιλόδοξοι. Πλην όμως η τάση τουλάχιστον όπως αυτη αποτυπώνεται στην εμφάνιση των αποτελεσμάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι πτωτική. Οι τεχνοκράτες υπολογίζουν πως τα «κόκκινα» δάνεια μέχρι το 2019 θα ζητηθεί να μειωθούν κατά 40 δισ. ευρώ. Ο Σεπτέμβριος αναμένεται να αποτελέσει έναν εξαιρετικά κρίσιμο μήνα αφού θα είναι αυτός κατά τον οποίον θα τεθούν και θα συμφωνηθούν οι πρώτοι στόχοι τραπεζών με τον SSM ενώ από εκεί και πέρα οι έλεγχοι και οι αναθεωρήσεις θα λειτουργούν μέσω προγράμματος.

Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να παρουσιάσουν αποτελέσματα ως το τέλος του 2016 κάτι πάντως που δεν θα είναι εξαιρετικά δύσκολο αφού ήδη όπως φαίνεται στο δεύτερο τρίμηνο κάποιοι στόχοι λειτουργούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στοιχεία ΤτΕ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, στο τέλος του Μαρτίου 2016, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (που περιλαμβάνουν δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και δάνεια σε ρύθμιση) ανήλθαν στο 55,2% στον τομέα της καταναλωτικής πίστης, στο 44,6% στα επιχειρηματικά δάνεια και στο 42% στα στεγαστικά δάνεια.

Ο συνολικός στόχος για τη μείωση των «κόκκινων» έχει καθοριστεί στο 40% μέχρι το τέλος του 2019, κάτι το oποίο σημαίνει μείωση σε ετήσια βάση που θα υπερβεί το 13%.

Επιθετικότερη αναμένεται η πολιτική της τράπεζας όσον αφορά το μέτωπο των καταναλωτικών δανείων, ενώ συντηρητικότερη θα είναι η στάση σε ότι αφορά τα στεγαστικά δάνεια. Οι εκτιμήσεις μιλούν για πωλήσεις καταναλωτικών δανείων ύψους 14 δισ. ευρώ, ενώ οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε σχετικές προβλέψεις ύψους 80%.

Οι τράπεζες έχουν δηλώσεις κατ' επανάληψη πως σε καμία των περιπτώσεων δεν επιθυμούν να δημιουργήσουν θέμα και πρόκειται να προχωρήσουν με προσοχή στη διαχείριση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων επιδιώκοντας κυρίως μακροχρόνιες ρυθμίσεις.

Συγχρόνως οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς σε περιπτώσεις που οι δανειολήπτες αποδειχθούν στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Περίπου 30 δισ.
Ιδιαιτερότητες παρουσιάζουν όπως είναι εύλογο άλλωστε τα επιχειρηματικά δάνεια, που έχουν μετατραπεί σε «κόκκινα». Αυτά υπολογίζονται σε περίπου 30 δισ. ευρώ. Εδώ τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά καθώς οι οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις και την προσέλκυση νέων επενδυτών.

Στις περιπτώσεις που οι υφιστάμενοι μέτοχοι δεν συνεισφέρουν νέα κεφάλαια, ώστε οι επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με μια αναδιάρθρωση του δανεισμού, να καταστούν βιώσιμες, θα αναλάβουν τον έλεγχο και θα αναζητήσουν νέους επενδυτές.

Ο υψηλότερος δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων εντοπίζεται στον κλάδο της εστίασης με 76% και ακολουθούν κλωστοϋφαντουργία με 73%, βιομηχανία χάρτου - ξύλου 72%, τηλεπικοινωνίες - πληροφορική - ενημέρωση με 59%, κατασκευές 52%, μεταποίηση 52%, τουρισμός 49% και εμπόριο 48%.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com